HMC reist wat af!

In de zomer zijn er altijd heel wat schaaktoernooien! Hieronder een kleine opsomming van de actieve HMC’ers voorzover bij mij bekend.

Zoals Twan (iets meer dan een week geleden) al schreef was er een hele delegatie naar het WK Senioren voor teams (4 tegen 4).

In de categorie voor 65+ speelde Loek mee met Oranje 2 en scoorde hij redelijk ratingconform met 4,5/8 tegen 1895. Een Russisch team met 4 grootmeesters en 1 IM dat een team van meer dan 2450 gemiddeld kon opstellen won het toernooi met overmacht!

Waar de schrijver van dit stuk Europa is ontvlucht om het hoongelach om de degradatie van HMC 2 te ontlopen, daar proberen een aantal andere teamgenoten op het bord revanche te nemen. Vier van hen deden dit bij de 50+ categorie van het WK voor seniorenteams.

Daniel (Vanheirzeele) deed dat op de hem kenmerkende manier. Met solide spel wat 6 remises opleverde, een reglementaire overwinning en een nederlaag tegen GM Artur Jussupow (2580). Onder andere IM Gerard Welling kreeg Daniel niet onder de duim. Daniel speelde voor team België.

Over naar een andere doorgaans solide speler: Frits. Frits speelde net als Jeroen (van den Bersselaar) voor team Brabant. Frits kreeg het zelfs voor elkaar om ongeslagen te blijven. Hij hield o.a. een GM en een WGM op remise, terwijl hij een FM versloeg. 6,5/9 is een zeer goed resultaat van Frits tegen gemiddeld 2098.

Zijn teamgenoot Jeroen speelde veel remises, o.a. tegen Matthijs. Door remises tegen een FM, IM en een WGM en een overwinning tegen een 1900-speler wist hij de nederlagen tegen een GM en een IM enigzins weg te poetsen. 4/9 Tegen 2183 gemiddeld is volgens zijn rating.

Als laatste een van de tegenstanders van Jeroen: Matthijs. Matthijs verloor van een WGM en een CM. Hij won echter van een WIM, een 1943 en 2102-speler! Met 5 uit 9 tegen gemiddeld 2095 won Matthijs redelijk wat ratingpunten en leverde hij een belangrijke bijdrage aan de sterke prestatie van team Oranje!

De uitslagen van deze toernooien vind je hier en hier.

Ik zie jullie denken: ‘Waar is dan Pierre gebleven? Die doet normaal toch ook mee met seniorentoernooien?’ Dat hebben jullie goed gedacht. Pierre wilde zich echter voorbereiden op het NK Senioren en Veteranen. Waarom dit zo dicht op elkaar is gepland snap ik niet. Op het moment van schrijven heeft Pierre 3/6 tegen gemiddeld 2045. Zie de toernooiwebsite voor alle resultaten.

Zo, dan hebben we 5 actieve spelers van HMC 2 gehad. Is dat alles? Nee! Er zijn nog 2 actieve spelers van HMC 2.

In Paleochora (Kreta, Griekenland) spelen de gebroeders Dijkhuis mee met het toernooi waar Tycho in 2016 een IM-norm en een mes won. Een mes als prijs wat natuurlijk niet mee mocht in het vliegtuig omdat hij alleen handbagage had, geniale prijs.

Dit jaar is Tycho er niet met Mischa, Justin en mij maar met zijn broertje Oele. De schaakprestaties van Tycho lijden echter niet aan dit veranderde gezelschap getuige zijn overwinningen tegen 1600, 1900 en remise tegen GM David Alberto (2549). Tycho had misschien zelfs wat meer uit deze remise kunnen halen, hij speelde op een livebord dus oordeel zelf.

Oele vergaat het iets minder goed. Na een reglementaire overwinning in ronde 1, won hij van 1850 en verloor hij van een IM met 2500. Nog genoeg rondes om te presteren!

Voor de uitslagen en tussenstanden van dit toernooi klik hier.

De laatste actieve speler van HMC 2, Nargiz, neemt samen met Twan deel aan het Leiden Chess Tournament.

Nargiz staat na zes rondes op 3,5/6. Winnen tegen zwakkere spelers, verliezen tegen een sterke IM en een GM en remise tegen een gelijkwaardige speler brengen haar op een tpr ter hoogte van haar eigen rating.

Twan zit constant op de liveborden, vaak goed nieuws! Door een nederlaag tegen  IM Thomas Beerdsen (dit seizoen uitkomend voor HMC in de Jeugdclubcompetitie) staat hij op een magere tpr van 2434 en een score van 4/6. Dat had echter lager kunnen zijn, vandaag had hij het zwaar tegen een GM uit India. In tegenstelling tot ex-Bosschenaar Steven Kruijswijk hield Twan vandaag wel stand en hield hij het eindspel op zijn tandvlees remise. Met de finish in zicht is het verstandig als Nargiz en Twan demarreren.

Nargiz staat een half punt achter op een concurrente voor beste vrouw. Twan staat een punt achter op de koplopers.

Voor de details en overige uitslagen klik hier.

Thomas Mollema

1 comment to HMC reist wat af!

  • Matthijs Dijkstra

    Beste Thomas,
    Hopelijk bezorgt Zuid-Amerika je veel inspiratie zodat je in het nieuwe schaakseizoen nog vindingrijker schaak gaat laten zien.
    Een goede tijd en behouden thuiskomst!
    Matthijs

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>