Tuin der Listen LXIV: Veni, Vidi, Foetsie

Tegen het einde van de clubavond verzocht ik Leon zijn partij te laten zien.  Ik was onder de indruk van een variant die hij heel  scherp had uitgerekend. Een paar dagen later stuurde hij me de notatie en speelde ik de partij na met assistentie van Stockfish 9. Dat wierp een heel ander licht op de partij: waar  is die nauwkeurig uitgerekende variant ( foetsie?) en wordt zwart wel langzaam maar zeker ingemaakt? Graag had ik deze vragen aan Leon voorgelegd, maar het ontbrak ons beiden aan tijd om er dieper op in te gaan.

Over welke partij hebben we het en hoe verliep die? Het gaat om de ladderpartij  Leon ter Beek-Bert Kramer van afgelopen vrijdag. Curieuze opening van Bert en zijn verdediging, die beter is dan hij op het eerste gezicht lijkt.

1 comment to Tuin der Listen LXIV: Veni, Vidi, Foetsie

 • LtB

  Dag Kees, dank voor je het bespreken van dit partijtje.
  De lange variant waarop je doelt geef je zelf, het betreft de variant die je laat eindigen met 19. Re6+.
  Hierop had ik als vervolg bedacht: 19… Kd8 20. Tf2 en nu is 20… Lg4 lastig, maar wit wint alsnog na 21. Lxg7 Lxe6 22. Lxh8 Ld7 23. Tf8+ Le8 24. Lg7.
  Overigens geeft de computer aan dat wit beter 20. Tf7 kan spelen (20… Lg4 Tee7). Ik miste dus 20. Tf7 en dan is 20… Lg4 nog even lastig rekenen.
  Analytische groeten,
  LtB

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>