HMC B revancheert zich tegen RDS

Door Piet van Eijndhoven

Net als vorig seizoen speelden we thuis tegen de Rooise Dam- en Schaakvereniging. Die eerste ontmoeting was niet zo goed bevallen. Zeker, Loek en Cees brachten ons snel op voorsprong. Maar terwijl de beide heren al naar moeders pappot waren teruggekeerd – kennelijk in het rotsvaste vertrouwen dat de matchpunten binnengehaald zouden worden – faalden Matthijs en ik. De eindstand werd 2-2 en daarmee RDS behaalde het matchpuntje dat nodig was om degradatie te ontlopen.

Dit keer moest het anders. Op vrijdag 19 oktober traden we dus aan met een andere opstelling. Twee spelers waren verhinderd: Matthijs was in Hoogeveen aan het schaken en Loek was herstellende van de staaroperatie die hij een dag eerder had ondergaan. Wim nam plaats aan bord 1 en ontmoette daar John ten Ham, die vorig jaar van mij won. Ik zat op bord 2 en speelde tegen Martijn Bax, die Matthijs vorig jaar beentje lichtte. Cees speelde tegen Bert de Laat, die er vorig jaar tegen Loek niet aan te pas kwam. Bord vier werd bezet door spelers die zonder druk van het verleden konden schaken: Derk-Jan en tegenstander Basten Huisman waren er vorig jaar niet bij.
Dit keer kwamen we op achterstand. Wim was met gelijk spel het middenspel ingegaan, maar raakte vervolgens de draad kwijt.
Gelukkig had Cees de volgende stelling opgebouwd.


Dit zegt hij er zelf over: “Zwart staat natuurlijk huizenhoog gewonnen, maar na 34. Dxf4 is het wel heel snel uit na 34… d2!, wat ik ook speelde. Wit heeft dan niet beter dan 35. Ta1, waarna 35…..h5!! beslissend is. Op 36 Pe3 volgt 36… Lh6 met stukwinst, terwijl 36. Ph2 beantwoord wordt door 36….Dd4 37. Dxd4 Ld4 waarna het snel uit is.
Maar ik moest nog 6 zetten spelen en had daarvoor slechts 80 seconden. Het lukte mij niet om 35…h5 te vinden, maar…. links en rechts van mij stonden Derk Jan en Piet duidelijk op winst en daarom nam ik het zekere voor het onzekere en bood remise aan.
Laf, maar de wedstrijd was wel binnen voor ons team, want even later kwamen de punten van Piet en Derk-Jan inderdaad binnen.”
Dat zag Cees maar even goed op de belendende borden! Zelf zag ik het op dat moment nog anders: door een onvoorzichtige pionwinst had ik mijn tegenstander tegenspel gegeven. Maar inderdaad: Derk-Jan maakte snel gelijk en nog wat later won ik gelukkig ook. Van een leien dakje ging het bepaald niet; zie de partijen. Maar goed, dit keer was het kennelijk onze avond …


Volgend jaar voor de verandering uit naar Rooi, stel ik voor.
Piet van Eijndhoven

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>