Eeuwige concurrenten

Door Thomas Mollema

Afgelopen speelronde van de avondcompetitie kwam De Pion uit Roosendaal op bezoek in de Biechten. Tijdens de eerste ronde hadden zowel De Pion als wij gewonnen met 2,5-1,5. Wij kwamen tijdens ronde 1 echter met gemiddeld 300 elopunten meer op dan De Pion (2228 en 1928), ik hield er rekening mee dat dit een incident was.

De Pion (vorig jaar tweede op 3 matchpunten en 4,5 bordpunt achterstand op ons) kwam vorig jaar met 2161 gemiddeld op tegen ons. Van dat team speelde dit jaar alleen ratingkopman Alik Tikranian (2318) mee. Koen Riemens (1977), René van den Broek (1915) en Frank Lambregts (1858) waren de overige spelers.

Allebei de teams zaten op rating, dit leverde de volgende paringen op:
Alik-Twan
Jasper-Koen
René-Thomas
Justin-Frank

Wat er opvalt aan deze opstellingen is dat het ratingverschil op bord 1 het kleinste is, 203 ratingpunten! Twan had dus op papier de moeilijkste opgave en dit bleek ook tijdens de partij. Met zwart wist hij een pion te winnen, maar het bleef de hele tijd ongeveer gelijk. Toen Twan de pion weer verloor, door een tactisch oplettende Alik, was een remise-eindspel onvermijdelijk. Het begon dus prima voor ons. Twan zal minder tevreden zijn, zijn 7 uit 7 van vorig jaar kan hij niet meer halen.

Op bord 2 was het verschil in rating het grootste met een verschil van 397 punten. Dit drukte Jasper moeiteloos in een punt uit. Het leek optisch nog even spannend te worden toen het centrum opengeblazen werd door Koen, maar Jasper rekende gewoon de winst uit.

Op bord 3 zat ik tegen René van den Broek, ik kreeg een solide opening tegen. Op een gegeven moment had René pionnen op a3, b4, c3, d4, e3, f2, g2 en h4. Het is dat er een paard op g3 stond, anders had hij ongetwijfeld g2-g3 gespeeld om alle pionnen op zwart te krijgen. Ik vond het allemaal wel prima, ik veroverde snel de zwartveldige loper van wit (vond René met zijn pionstructuur waarschijnlijk nog niet zo erg) en verbeterde langzaamaan mijn stukken. Wit kon nooit echt ruimte pakken met e4 omdat zijn centrum dan zwak zou worden door mijn loperpaar. Op een gegeven moment had wit geen fatsoenlijke zetten meer om zijn stelling te verbeteren en maakte René (deels door de tijdsdruk waarschijnlijk) een tactische blunder.

Overwinning binnen dus!

Op bord 4 speelde Justin tegen zijn grote concurrent van het Brabants Kampioenschap voor de jeugd 2012 (http://pkjeugd.nbsb.org/archiefjeugd/2012/fra-pk12.htm).

Justin ging proberen om de remise van 2012 tegen Frank te verbeteren. Justin kon de hele partij bogen op een gevaarlijk ogende koningsaanval. Dit bracht echter niet de doorslag omdat Frank zo verstandig was om zijn paard rond zijn koning te laten staan. Even later ging Frank tactisch de mist in door een kwaliteit te verliezen en kon Justin het eindspel van toren tegen paard en allebei een hoop pionnen uittikken om zo de 3,5-0,5 op het scorebord te zetten.

Zo was het dus een weerzien van tegenstanders van het Brabants Kampioenschap voor de jeugd 2012. Tijdens datzelfde BK won ik namelijk van Koen Riemens en wist Alik mij mijn enige halfje af te snoepen. Ik werd toen eerste, Alik en Koen respectievelijk tweede en derde.

We hebben nu twee keer gespeeld en twee keer gewonnen, nu nog vier teams uit Tilburg en een team uit Helmond.

Zie de site van De Pion voor het Roosendaalse verslag.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>