Gardé uit, altijd lastig!

Door Piet van Eijndhoven

De eerste uitwedstrijd in de avondcompetitie was meteen een uitdaging. Loek Mostertman en teamleider Matthijs Dijkstra waren verhinderd. Een compleet team werd nog vrij snel samengesteld, maar een auto met chauffeur vinden viel niet mee. Op vrijdagochtend sprak Cees Nuijten echter het verlossende woord. In zijn auto namen ’s avonds ook Wim van Oostrum, Koos Hendriks en Piet van Eindhoven plaats.

Op bord opende Koos snel de score tegen Storm Hoeks. Zijn jonge tegenstander wist na de partij precies te vertellen wat hij fout had gedaan en hoe het anders moest. Koos beaamde het graag. Zie de partij.

Daarna bleef het lang onduidelijk. Cees speelde aan bord 3 zijn eerste partij sinds de laatste externe van het vorig seizoen. Van onwennigheid was overigens niets te merken, want tegen Jan Broekhuis kwam hij een kwaliteit bij goede stelling voor. Alleen die tijd … Cees zal er de volgende keer beter op letten.
Wim van Oostrum nam het aan bord 1 op tegen Boris Friesen, schaaktrainer en de sterkste speler van Gardé. Wim wilde graag met wit spelen en al snel bleek waarom. De Torre-aanval die hij op het bord bracht, beviel zijn tegenstander maar matig. Wim kwam goed te staan maar verknoeide zijn stelling door een verkeerde ruil.
Toen Wim het loodje had gelegd, had ik inmiddels een gewonnen eindspel bereikt. Aanvankelijk leken we het eindspel niet te gaan halen. Coen Winters en ik waren bezig met een wedstrijdje ‘wie kan het langst nadenken in de opening’. Op de 15e zet speelde wit e5 en dat leidde tot de volgende stelling:

Ik antwoordde met 15 …Pc4. Hier heeft wit behoorlijk wat keus, bijv. 16.exf6, Pxd2 17.fxg7, Pxf1 18.gxf8D+, Dxf8 19. Txf1. Een andere mogelijkheid is 16.De2, dxe5 17.fxe5, Pg4! Coen nam de derde afslag: 16.Dc1, dxe5 17.fxe5, Pxe3 (17… Pg4 is beter) 18.Dxe3, Pg4 19.De4 (19.Lxg4, Lxg4 20.Pc6 is een betere mogelijkheid), Dh4 21.Lxg4, Dxg4 22.Dxg4, Lxg4. Na 22.Te1, Tad8 23.Pb3, Tfe8 kwam ik beter te staan. Uiteindelijk wist ik te winnen.
2-2 eindstand dus. Een uitslag waar beide teams mee kunnen leven: niks verprutst, het kan nog alle kanten op.


Piet van Eijndhoven

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>