Wat mankeert ons eerste?

Door Loek Mostertman

7 april 2018 :      EP Bunschoten     –  HMC Den Bosch    3 ½ – 6 ½
6 oktober 2018:  HMC Den Bosch  –  EP Bunschoten  2 ½ – 7 ½

Nadat HMC in de eerste ronde goed gestart was met een prachtige overwinning op de Kennemer Combinatie werd zaterdag in De Biechten kansloos verloren van En Passant, dat enkele maanden geleden nog overtuigend was was verslagen.

De opstelling van beide teams was nagenoeg hetzelfde als in het voorjaar. Werd En Passant na de verrassende zege van vorig seizoen misschien onderschat?! Ik ga proberen aan te tonen dat er in elk geval veel mankeerde aan de openingsvoorbereiding.

Bord 1: Twan deed met zwart zijn plicht tegen Lucas van Foreest, de jongere broer van Jorden. Hij toonde aan dat een gelijkstaand eindspel ook zonder loperspaar remise te houden is.

Bord 2: Openingskenner Jeroen Bosch, die vorig jaar Henk Vedder versloeg, speelde vooruit tegen grootmeester Erwin l’Ami. Om voor mij onbegrijpelijke reden maakte hij geen gebruik van zijn vaardigheid in het Spaans of Siciliaans, maar begon met Carls’ 1.c4 . Die pion moeten ze bij hem ook maar vastplakken! Hij bereikte niet meer dan een slecht eindspel en verloor kansloos.

Bord 3: Martijn Dambacher, die ik me nog herinner als ondeugende leerling bij de Limburgse jeugd, speelde Hollands tegen Michael Feygin en besloot om met 3 .. d5 de stelling dicht te gooien. Inconsequent, want met 3 .. g6! had hij er een leuke partij van kunnen maken met winstkansen door de goede vorm waarmee hij eerder  Benjamin Bok en Loek van Wely versloeg.

Bord 4: Ook Geert van der Stricht liet tegen Henk Vedder kansen achterwege om het spel te verscherpen; hij kwam niet verder dan een plusremise.

Bord 5: Tycho Dijkhuis hield Alexander Dgebuadze op remise en daar heb ik niks op aan te merken; men kan geen ijzer met handen breken.

Bord 6. Thomas experimenteerde tegen Jan-Willem van der Griendt met 1.d4, maar hij kreeg het Wolga-gambiet op zijn dak en werd hardhandig weggespeeld. Volgens mij had hij beter kunnen zoeken naar gaten in Jan-Willems repertoire op 1.e4. Wist u trouwens dat diens moeder Carla Bruinenberg dameskampioen van Nederland geweest is?

Bord 7.  Martin Martens hield Friso Nijboer op remise met een dubieuze Siciliaanse variant. Friso had het hem moeilijker kunnen maken door 12.0-0-0! te spelen, een zet waarvoor hij gewoonlijk niet terugdeinst. Waarom heeft Martin niet gewoon Russisch gespeeld?!

Bord 8. Mischa , ingehuurd om Richard Vedder te verpletteren, wist in het Spaans niet beter te verzinnen dan een variantje met 5.Pc3, een soort Vierpaardenspel. Het bleek een kolfje naar de hand van Vedder,  die al gauw het initiatief overnam en prachtig won.

Bord 9. Nargiz had niet al te veel moeite om Manuel Bosboom, ooit overwinnaar van Kasparov, op remise te houden. Dat er dicht bij de Biechten een straat naar hem genoemd (het Bosboompad) komt niet door deze partij! Van Nargiz trouwens een knappe prestatie.

Bord 10. Invaller Piet bouwde tegen de jonge Anne-Maja Kazarian een prachtige stelling op. Daar lag het niet aan de opening dat hij in tijdnood verslapte en de greep op de stelling verloor.

Volgende keer beter, zullen we hopen!

1 comment to Wat mankeert ons eerste?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>