HMC 2 beleeft vrolijke dag in Utrecht

Onze uitwedstrijd tegen Moira-Domtoren vond niet in de Utrechtse Dom, maar in een Rode Kruisgebouw plaats. Wat parkeermogelijkheden betreft was dat wel zo prettig. Daarnaast waren de koffieprijzen schappelijk en de mensen vriendelijk. De tegenstander van Chiel was nog onderweg en het was onzeker of hij op tijd achter het bord zou verschijnen.

Bord 8: Matthijs wint

Opnieuw speelden we met een invaller uit ons derde team. Derk-Jan verving Daniël, die wegens ziekte moest afzeggen. Tegen Johnny de Kraker speelde Derk-Jan een partij zonder grote fouten. Met wit hield Derk-Jan tot en met de 27e zet een klein plusje. Toen zijn tegenstander (met 100 ratingpunten meer)  remise aanbood, nam Derk-Jan dit om mijn advies in het teambelang aan. Het zag er op de meeste borden goed uit en een half ei is beter dan een lege dop!

Ik speelde tegen Daniël van Andel die veel tijd gebruikte in de opening. Nog voor de 30e zet kwam hij in grote problemen terwijl hij onvoldoende tijd had om deze op te lossen.  Na 35…Tf2 was het uit en stonden we met 0.5-1.5 voor.

Het is lang geleden dat Gert de Hollandse verdediging voorgeschoteld kreeg. Zijn favoriete zij-zij-variantje, dat hij vele jaren geleden heeft opgedoken, bleek ook nu weer effectief. Al vrij snel won Gert een pion wat resulteerde in een vrije centrumpion. Dit deed zijn tegenstander Albertus ten Hertog besluiten om in het vervolg van de partij op de stoelleuning te zitten. Helaas koos Gert niet de sterkste voortzetting (het verbinden van de vrije centrumpion met een andere pion) waarna zijn tegenstander kon afwikkelen naar een remisestelling.

Met wit op bord 1 kwam Frits tegen Tom Rose iets beter uit de opening. Daarna speelde Frits het iets te voorzichtig, waardoor het voordeel vervloog. Frits liet helaas een kans liggen toen zijn tegenstander een fout maakte, waarna zijn tegenstander correct zijn dame aanbood. Met een toren en een sterke zwarte loper tegen een dame had Zwart voldoende compensatie. Wit speelde echter zeer actief. De witte dame drong de zwarte stelling binnen, waarna Zwart de enige niet voor de hand liggende zet moest vinden. Dat resulteerde in een winstkans voor Wit. Helaas sloeg Frits zonder nadenken (woorden van Frits) een pion in plaats van verder met zijn dame de vijandelijke stelling binnen te dringen. Dit gaf het beslissende tempo weer terug, waarna remise de enige logische uitslag was.

Na lang wachten verscheen Jeffrey van Renswoude, de tegenstander van Chiel, achter het bord. Nu kon er gelukkig toch geschaakt worden. Als bewijs van de ervaren malheur, kreeg ik een foto van een lekke band te zien. Chiel speelde de opening naar eigen zeggen niet optimaal. Na kleine problemen opgelost te hebben, verzandde de partij in remise. De stand was nu 2-3.

Bord 4: Piet wint

Bart-Jan Andriessen, de tegenstander van Piet, wist zich geen raad met de opening. Zijn koningsvleugel kwam niet tot ontwikkeling en daardoor kon Piet rustig kort rokeren. Bart-Jan rokeerde lang, maar toen Piet doorbrak in het centrum was er geen houden meer aan. Met 2-4 hadden we tenminste een gelijkspel in handen.

Met wat hulp van zijn tegenstander Kees Verweij kreeg Pierre voordeel in een Engelse partij. Daarna verdedigde Kees zich vindingrijk. Op de 41ste kreeg Pierre een remise aanbod. Pierre stond nog steeds beter maar niet gewonnen. In het belang van het team nam Pierre remise aan. Hiermee kwamen we op een 2,5-4,5 voorsprong en was de wedstrijd gewonnen.

Tom begreep de opening duidelijk beter dan zijn tegenstander Tjerk Hacquebord, die met wit speelde. Dit leverde Tom een actieve stelling op. In het middenspel kwamen hier nog wat positionele voordeeltjes bij (verzwakte koningsstelling en slechte loper), resulterend in een stelling waarvan Tom dacht dat hij die uiteindelijk wel zou winnen. Met een mooi torenoffer en enkele zetten om de tijdcontrole te halen won Tom de partij. Op het eind kon zijn tegenstander het mat niet meer voorkomen.

Op loopafstand bevond zich restaurant De Thai, waar we heerlijk gegeten hebben. De drie teamoverwinningen van HMC 2, met de daaraan verbonden eerste plaats, deden het eten nog beter smaken.

De volgende wedstrijd is reeds over drie weken. Dan spelen we thuis tegen mede-koploper SMB waarin Terror Jaap speelt. We zijn al een beetje bang.

Ronde 3

Moira-Domtoren

HMC Den Bosch 2

Rose , K.T. (Tom) 2017 Obers , F.F. (Frits) 2159 z-w ½ – ½
Hacquebord , T. (Tjerk) 2030 Verhoeven , A.J.M. (Tom) 2182 w-z 0 – 1
Hertog ten, A. (Albertus) 2026 Rooij de, G. (Gert) 1947 z-w ½ – ½
Andriessen , B.J. (Bart Jan) 1906 Eijndhoven van, P.J. (Piet) 1992 w-z 0 – 1
Verweij , L.A. (Kees) 1920 Smeets , P.M.V.E. (Pierre) 2000 z-w ½ – ½
Renswoude van, J. (Jeffrey) 1963 Koster , C. (Chiel) 1931 w-z ½ – ½
Kraker de, J.A. (Johnny) 1898 Morelis , D.J. (Derk-Jan) 1789 z-w ½ – ½
Andel , D.I. (Daniël) 1765 Dijkstra , M.C. (Matthijs) 2087 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1941 Gemiddelde Rating: 2011 2½-5½

 

Stand na Ronde 3

MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1. HMC Den Bosch 2 6 15 5 4.5 5.5
2. SMB 6 15 5 4.5 5.5
3. BSV Bennekom 4 15.5 3.5 6.5 5.5
4. PSV/DoDO 4 13 3 4.5 5.5
5. Wageningen 2 3 13 3 4 6
6. De Stukkenjagers 3 3 12.5 3.5 4 5
7. KTC 2 10.5 2.5 2.5 5.5
8. Paul Keres 3 2 10 3.5 1.5 5
9. Moira-Domtoren 0 8 2.5 3 2.5
10. ASV 3 0 7.5 2.5 2 3

 

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>