HMC 2 ongedeeld koploper

Foto’s: René Olthof

Borden 8 tot en met 5

Het is bijna twaalf uur en nagenoeg iedereen is klaar om te beginnen. De teamleider kijkt ongerust rond, want Tom is er nog niet. We schaken vandaag in Schijndel. Dat weet Tom toch? Het is een belangrijke dag. HMC 2 en medekoploper SMB 1 strijden tegen elkaar.

Wanneer de wedstrijd begint zijn we nog steeds met 7 man. Intussen doet Henk Burg zijn best om Tom te bereiken. Opluchting! Om  tien over twaalf zit ook Tom achter zijn bord en begint de strijd om de eerste plaats in klasse 3G. Nu kan ik me op mijn partij concentreren.

Chielt wint zijn partij

Chiel komt tegen Guus Alberts goed uit de opening. Chiel is voortvarend bezig om zijn tegenstander “vast te zetten”, maar dat gaat niet helemaal goed. Moedig speelt Chiel 22.h4!? om een stuk te winnen. Een klein nadeel is, dat zijn koning het verder zonder enige bescherming van pionnen moet doen. Het pakt goed uit. Zijn tegenstander antwoord met 22…Dxh4?, waarna Chiel een stuk wint. Vervolgens weet Chiel zich goed te verdedigen en zorgt het extra stuk voor winst in de partij.

Frits op bord 1

De 1-0 voorsprong is een goed begin van de middag!

Frits speelt met zwart tegen Ilya Razdolski, de op papier sterkste speler van onze klasse. De partij gaat gelijk op, al mist Frits nog een kans om duidelijk voordeel te behalen na een onnauwkeurigheid van de tegenstander. Daarna ziet het er even dreigend uit voor zwart, maar dat is slechts schijn. Er wordt snel afgewikkeld en na 29 zetten staat een eindspel op het bord, waarin geen van beiden nog serieuze winstkansen hebben. Daarom biedt Wit remise aan, wat Frits aanneemt.

Pierre wordt door Maarten Smit verrast met een uitgestelde Ruilvariant van het Frans. Dit heeft Pierre jaren geleden een keer voorbereid tegen Dueckstein. Nu wil hij het actiever spelen met Pc6 en dat lukt ook.

Het lijkt alsof Pierre een paar tempi gewonnen heeft, maar die moet hij even later teruggeven wanneer hij het actieve paard naar een beter veld moet spelen. Intussen worden ook de dames en torens geruild en blijft er een vierpaarden-eindspel over, zonder verzwakking aan één van beide kanten. Echt zo’n stelling dat je denkt “Wat saai, dat is eigenlijk zonde van de contributie”. Wanneer de tegenstander remise aanbiedt, neemt Pierre dat aan, mede vanwege de gunstige stand op de andere borden.

Met wit heb ik moeite om wat te bereiken tegen Jelle van Deemen. Ik verbruik teveel tijd bij het zoeken naar openingen in de stelling van de tegenstander. Wanneer mijn tegenstander voor de tweede keer remise aanbiedt, kijk ik eens goed rond. Jeroen gaat waarschijnlijk winnen en ook bij Piet zijn er goede winstkansen. Tom is de enige met een moeilijke stelling. Ik neem geen risico en accepteer het remise aanbod. We staan nu met 2½ -1½ voor.

Borden 1 tot en met 4

Gert speelt vandaag  met zwart tegen Hans van Leeuwen. Naar eigen zeggen vraagt dat om de black lion uit de kast te trekken. Gert vraagt zich af, of hij wellicht gekleurde lion moet zeggen. Na een typische opbouw waarbij de druk op de witte koningsstelling toeneemt, ziet Gert een tussenzetje over het hoofd. Hiermee had hij zijn plusje om kunnen zetten in een duidelijk betere stelling. In  plaats daarvan verliest hij het initiatief. Zijn tegenstander biedt prompt remise aan, maar dat hoor ik niet. Terwijl Gert nadenkt, ga ik naar hem toe en zeg dat hij, gezien het wedstrijdverloop, remise mag aanbieden. Vriendelijk neemt Gert het remise aanbod aan, mij in verwarring achterlatend.

Tijdens de partij zie ik met een schuin oog dat er bij Jeroen al snel een complexe variant op het bord verschijnt. Zijn tegenstander Bram Rijkschroef verbruikt veel tijd en heeft op zet 10 nog maar 20 minuten denktijd over (uiteraard komt daar nog wel 30 seconden per zet bij). Dat wordt hem noodlottig wanneer het er echt om gaat. Jeroen collecteert enkele pionnen. Op het laatst heeft hij er zelfs 4 meer dan zijn tegenstander. Hierdoor wint Jeroen vrij eenvoudig. Zo komen we op een 4-2 voorsprong.

Intussen heeft Tom het moeilijk. Tegen Jaap Amesz krijgt hij een eigen opening tegen zich. Deze opening heeft Tom niet voor niets uitgekozen. In het middenspel verliest Tom een pion en ziet hij zijn stelling steeds verder afglijden. Het wordt de enige verliespartij van de middag.

Piet is als laatste bezig. De stelling stond nog ongeveer gelijk toen zijn tegenstander een dubbelpion accepteerde om één van Piet zijn sterke paarden af te ruilen. Dat had Jaques Ottenheijm beter niet kunnen doen. Piet wint twee pionnen, waarna hij afwikkelt naar een gewonnen eindspel. Hierdoor wint HMC 2 de wedstrijd. Met vier gewonnen wedstrijden staat HMC 2 nu bovenaan in klasse 3G!

HMC Den Bosch 2

SMB

Uitslag
Obers , F.F. (Frits) 2159 Razdolski , I. (Ilya) 2260 z-w ½ – ½
Verhoeven , A.J.M. (Tom) 2182 Amesz , J. (Jaap) 2226 w-z 0 – 1
Bersselaar van den, J.G.M. (Jeroen) 2121 Rijkschroeff , B.L. (Bram) 2000 z-w 1 – 0
Dijkstra , M.C. (Matthijs) 2087 Deemen van, J. (Jelle) 1863 w-z ½ – ½
Smeets , P.M.V.E. (Pierre) 2000 Smit , M. (Maarten) 1837 z-w ½ – ½
Eijndhoven van, P.J. (Piet) 1992 Ottenheijm , J.W.M. (Jacques) 1790 w-z 1 – 0
Rooij de, G. (Gert) 1947 Leeuwen van, H.A. (Hans) 1758 z-w ½ – ½
Koster , C. (Chiel) 1931 Alberts , G. (Guus) 1811 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2052 Gemiddelde Rating: 1943 5-3

KNSB 3G

Stand na Ronde 4

MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1. HMC Den Bosch 2 8 20 5 4.5 5 5.5
2. BSV Bennekom 6 21.5 6.5 3.5 6 5.5
3. SMB 6 18 3 4.5 5 5.5
4. De Stukkenjagers 3 5 19 3.5 6.5 4 5
5. Paul Keres 3 4 15 3.5 1.5 5 5
6. PSV/DoDO 4 14.5 4.5 3 1.5 5.5
7. Wageningen 2 3 16 3 4 3 6
8. Koningswaal Tornado Combinatie 2 12.5 2 2.5 2.5 5.5
9. Moira-Domtoren 1 12 2.5 3 2.5 4
10. ASV 3 1 11.5 2.5 3 2 4

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>