HMC grotendeels in linkerrijtje

HMC Den Bosch heeft goede zaken gedaan door het duel met MuConsult Apeldoorn te winnen met 5.5-4.5. Hiermee komen we qua MP op een gedeeld eerste plek in de Meesterklasse, en op een gedeelde 4de-6de plek als je BP ook meerekent! De partijen waren live te volgen via deze link.

Bij aanvang van het seizoen werd deze wedstrijd al als cruciaal aangestipt, vanwege het lastige programma aan het begin van de competitie.
We slaagden erin een sterk tiental op te stellen. Aangevoerd door Daniel Fridman, die onlangs nog een gouden medaille haalde bij de Olympiade.  Sommige atleten geloven in een powernap kort voor de wedstrijd, Fridman gelooft in de powerplug. Dit leidde dit keer tot een korte achterstand op de klok bij aanvang van de partij, maar werd in no-time gecompenseerd met een gewonnen stand op het bord.

Het resultaat van de powerplug: Slavisch met 4.g3

René Olthof zorgde voor de foto’s en analyseerde deze soepele winstpartij. Zie beneden voor zijn commentaar!

De meeste tijd in mijn voorbereiding werd besteed aan het toevoegen van nieuwe muziek aan mijn USB, die onderweg afgespeeld kon worden. Thomas stelde Zanger Gerard en Hansen Tomas voor, omdat die uit Apeldoorn komen. Deze muziek kwam echter niet door de keuring. Met Waylon heeft Apeldoorn natuurlijk wel een topper in huis. In 2014 behaalde hij samen met Ilse de Lange een 2de plek op het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen. Dit is het beste resultaat van Nederland sinds we in 1975 het Songfestival wonnen met `Ding-a-Dong’.
Met het nummer van The Common Linnets sloot ik een compromis met Thomas. Verder werd er met de Red Hot Chili Peppers en The Backstreet Boys de basis gelegd voor de overwinning.
Voor de rest had ik het Hollands van Roeland wel even bekeken. Hij heeft de nodige ervaring in deze opening, maar ik wilde de variant met 8.Pd5 eens proberen. Deze lag nog op de plank sinds ik deze in 2011 op Brent Burg had voorbereid in Paleochora. Ik kreeg er niet direct winnend voordeel mee, maar wel overwicht op de klok. Ik heb de partij becommentarieerd, zie beneden!

Geert van der Stricht kreeg 2..b6 tegen en reageerde kordaat door het centrum in beslag te nemen met pionnen. Dit werden uiteindelijk vrijpionnen en hiermee won hij groot materiaal. Misschien had hij de partij van Siem op het WK goed bestudeerd?

Matchwinner Geert en Joviale Jasper

Martin Martens zorgde voor de vierde overwinning. In de Alapin behield hij de hele partij de controle. Instructief was om te zien hoe hij eerst f7-f6 uitlokte, vervolgens zwart tot een dubbelpion dwong na exf5, om daarna de loper om te spelen naar de b3-g8 diagonaal. Zijn tegenstander bood nog remise aan, maar door de loper af te ruilen tegen het paard kon de toren binnenkomen op zevende rij met ondekbaar mat!

Topscorer Martin Martens

Op de staartborden zorgden Joris en Thomas voor degelijke remises. De Najdorf van Martijn kwam uiteindelijk prima uit de verf, maar op winst spelen zat er niet echt in. Met de remise stelde hij wel de teamzege veilig.

Degelijkheid aan de laatste borden.

Het wedstrijdverloop ging trouwens iets anders. We kwamen 4-1 voor, waar Martijn prima stond en Geert de winst in principe in handen had. Doordat Geert dit prima afmaakte werd hij uitgeroepen tot matchwinner!

Er waren ook nog 3 nederlagen. Jasper had een lastige stelling en ging door zijn vlag. Jeroen verloor ergens een pion en toen het toreneindspel. Siem hield lang stand maar de koningsaanval van Merijn sloeg uiteindelijk toch door.

Met deze overwinning komt HMC op een gedeeld eerste plek te staan! De komende rondes gaan uitwijzen of we om het kampioenschap mee gaan doen, of we gaan strijden tegen degradatie, of dat we voor de zoveelste keer op de 4de plek gaan eindigen.

2 comments to HMC grotendeels in linkerrijtje

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>