Strijdplan door het toilet gespoeld

Door Thomas Mollema

Er stond weer eens een uitwedstrijd tegen Sas van Gent op de planning. Ik ben daar inmiddels al heel wat keren geweest zodat ik in de auto bij Twan wist te vertellen dat we een tijdje stil zouden moeten staan bij de openstaande brug over het kanaal. We kwamen inderdaad een tijdje stil te staan bij de brug. Gelukkig waren we ruim op tijd vertrokken zodat we zelfs met dit oponthoud genoeg tijd hadden om oliebollen, koffie en andere versnaperingen in te slaan schuintegenover de speelzaal. Ongeveer een half uur vantevoren misten we alleen nog Geert, terwijl het voor hem praktisch een thuiswedstrijd is.

Geert was gelukkig wel gewoon op tijd, zodat ook hij het verzoek van de beheerder van het gebouw tot zich kon nemen: gelieve geen onderbroeken door te spoelen op het toilet! Nou, daar ging ons strijdplan… Snel werd door teamcaptain Henk een nieuw strijdplan bedacht en dat wierp zijn vruchten af. We gingen gewoon meer punten pakken dan de tegenstander, wat kan schaken toch een simpel spel zijn.

Zoals wel vaker wist Twan met zwart vroeg het openingsvoordeel te neutraliseren en af te wikkelen naar een remise-eindspel om daar gelijk remise te nemen. Ik deed het nog zuiniger aan door in het middenspel al een remise-aanbod aan te nemen. Na een tijdje te hebben nagedacht hoe ik de geïsoleerde c-pionnen van mijn tegenstander kon gaan opsmikkelen, bleek ik telkens in een mindere stelling uit te komen. Ik nam het remise-aanbod aan en mijn tegenstander had precies hetzelfde gezien als ik, optisch staat wit slechter maar waarschijnlijk staat wit beter.

Vlak voordat ik remise aangeboden kreeg hoorde ik de tegenstander van Jeroen ook al remise aanbieden. Jeroen had echter geen zin om die hele reis voor niks gemaakt te hebben dus ging proberen om een miniem voordeeltje te verzilveren.

Mischa wist het voorbeeld van Twan en mij, om met zwart remise te spelen, niet te volgen en verloor vrij hard. Zijn koning kwam op de tocht te staan en toen blies Mischa zelf maar zijn koning omver.

3 partijen klaar, 3 keer zwart, 3 keer een ratingvoordeel en maar 1 punt.

Vlak daarna was Nargiz klaar, uiteraard met zwart. Nargiz had echter geen ratingvoordeel en moest helaas ook de beginstelling met de koning op E4 toestaan.

Al onze GM’s al vroeg in de wedstrijd geneutraliseerd.

Gelukkig hadden we de witborden nog! Siem wist met een voor mij onbekende openingsopzet in het Schots zijn tegenstander te overspelen en boekte een strakke overwinning. Strak, dat is niet hoe Jasper zijn partij tegen Adrian Roos zal omschrijven. Al vroeg stond het hele bord in de fik en kon ik niet zien wie er nou beter stond. Uiteindelijk won Jasper met een toren en loper tegen een dame door de zwarte koning onder vuur te nemen.

Stand: 3-3. Nog 4 borden bezig, de bovenste drie borden (Jeroen, Martin en Geert (toevallig de drie spelers die niet op Den Bosch centraal hadden verzameld)) en Rob op bord 7.

Rob stond slechter, maar hij zat in een eindspel van ongelijke lopers en allebei een toren. De tegenstander had twee pionnen meer. In de analysezaal hebben we heel wat mogelijke ideeën bekeken voor beide kleuren en we zagen dat Rob het wel nauwkeurig moest spelen om de remise binnen te slepen. Gelukkig stonden de bovenste drie borden allemaal beter tot gewonnen.

Rob wist de remise binnen te hengelen en zo wisten we dus dat we de wedstrijd in ieder geval niet meer zouden verliezen.

Martin speelde met zwart een zeer sterke partij tegen Koen Leenhouts, de ratingkopman van HWP, helaas miste onze topscorer een aantal winstmogelijkheden en reikte zijn tegenstander uiteindelijk in koning vs koning de hand. Jeroen had meer uit zijn partij kunnen halen leek mij, hij had de hele tijd meer ruimte en toen hij uiteindelijk een ongebalanceerde pionstructuur op de koningsvleugel had met g+h tegen f+g leek hij een vrijpion te kunnen creëren. Helaas had hij even later g-pion tegen g-pion en kon hij de druk net niet hoog genoeg op laten lopen om de zwarte stelling op te blazen.

Geert moest het dan maar doen bij 4,5-4,5. Geert zat al een hele tijd in een dubbeltoreneindspel op winst te spelen, op een gegeven moment zag Geert zijn kans en wikkelde af naar een toreneindspel met twee pionnen meer en dit wist Geert vakkundig af te maken. 4,5-5,5 dus voor HMC!

In de uitwedstrijden van HMC gaat het ons voor de wind, 3 keer gespeeld en 3 keer gewonnen. Nu nog de thuiswedstrijden. Misschien dat onze guilty pleasure in de auto gedraaid kan worden in de Biechten zodat we in de uitstemming komen. Op naar 9 februari in de Biechten tegen BSG. Gelukkig kunnen we daar in ieder geval wel onze onderbroeken door het toilet spoelen.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>