Een echec bij Checkmate

door Cees Nuijten

Het respectabele genootschap ‘Onze Taal’ geeft een verklaring van het woord echec.
Dit Franse woord betekende oorspronkelijk ‘schaak’ en ‘schaakmat’.
Volgens het Etymologisch woordenboek van het Nederlands (2003) werd échec sinds de dertiende eeuw in het Frans ook gebruikt voor ‘moeilijke situatie, hinder, mislukking’, omdat men een analogie zag met het schaak staan van de koning in het schaakspel.
Een echec; dat is de juiste benaming voor wat de geschiedenisboeken in zal gaan als ‘het drama in Weert’.

Spelers in dit drama waren vier personen met samen enige honderden jaren ervaring op schaakgebied.
Als die op pad gaan naar een clubje in Limburg,  dan kun je er op vertrouwen dat zij met roem beladen terug zullen komen. Hoe anders geschiedde.

Op ons eerste bord werden wij vertegenwoordigd door Matthijs Dijkstra, weliswaar de jongste in dit gezelschap maar een ervaren toernooirot, die dit klusje wel even zou klaren. Een man die als oud-voorzitter bovendien beschikt over een groot verantwoordelijkheidsgevoel en bij wie het zware eerste bord in goede handen was. Maar dit schreef Matthijs zelf over zijn partij. ..

“Beste Cees,
In mijn partij tegen Raimund van Alphen had ik wat meer tijd moeten nemen om een complexe stelling door te rekenen. Mijn tegenstander dacht lang na over een zet die ik zag aankomen. In zijn tijd had ik alvast doorgerekend wat ik ging doen. Dat leverde mooi tijdwinst op, leek me. Helaas had ik wat meer van mijn eigen tijd moeten gebruiken om mijn berekeningen te controleren. Nu was er een venijnig tussenzetje wat ik over het hoofd gezien had.
Vr. gr.
De stelling kan ik beter niet publiceren, want dan is wel heel duidelijk om welk systeem het gaat.”

Beste lezer:
De stelling zal ik dus niet publiceren, maar het is wel heel duidelijk wat de uitslag was.
Op bord 2 zat onze nestor Loek Mostertman en hij speelde met zwart. Voor mij is dat positief want het geeft mij een rustig gevoel. Als Loek met wit speelt, heeft hij de gewoonte zo snel mogelijk een pion te offeren en dan moet je maar hopen dat het goed komt. Vanavond zou dus alle anders lopen, maar dit zegt Loek zelf over zijn partij:

“Beste Cees,
Mijn partij tegen Raymond Briels aan bord 2 was een partij met wisselende kansen. Ik kwam met goed spel uit de opening, maar liet per ongeluk pion d4 instaan na 1.e4 e5 2.d4 exd4 3.Dxd4 Pc6 4.De3 Pf6 5.Pc3 Lb4 6.Ld2 0-0 7.0-0-0 Te8 8.f3 d5 9.Le1 d4 10.Df2 De7 11.Pb5 Lxe1 12.Dxe1 a6? 13.Pxd4.
Ik kreeg weinig compensatie, maar kwam door een enorme blunder van wit toch gewonnen te staan. Op mijn beurt heb ik beslissend voordeel vergooid door af te wikkelen naar een dame-eindspel, dat in mijn tijdnood plotseling niet voor mij maar voor hem gewonnen stond…
Met vr. groeten,
Loek Mostertman”

Op bord 3 zat Wim van Oostrum, een bedachtzame speler uit het verre Zuilichem. Door het geklungel van de KNSB is het voor Wim vanaf dit seizoen niet meer mogelijk om zowel voor Zuilichem als voor HMC extern te spelen, want heel Nederland moet nu op dezelfde zaterdag extern spelen. Als je Zuilichem kent, begrijp je dat de keuze van Wim voor een club niet anders had kunnen uitvallen.
Maar breek me de bek niet open. Dank zij de KNSB moeten wij binnenkort met het eerbiedwaardige HMC zelfs gaan schaken in Volendam, het dorp van pofbroeken en boerenkielen, waar de halve wereld zich al elke zomer komt vergapen aan lokale achtelijkheid.
Ik denk ook dat dit Wim heeft aangegrepen anders kan ik het resultaat van zijn partij niet verklaren. Dit zegt hij er zelf over:

“Beste Cees,
Het ene seizoen is het andere niet. Vorig seizoen lukte het mij met enige regelmaat om mindere tot verloren stellingen nog in winst om te toveren. Dit seizoen gaat het tot nu toe precies andersom. Het merendeel van mijn verliespartijen kom ik goed tot gewonnen te staan om het dan in tijdnood volledig weg te geven. Zo ook tegen Checkmate. Volgens mijn rekenmachine had ik tot aan de tijdcontrole steeds een licht voordeel. Op de 40e zet kreeg ik een kwaliteit cadeau waarna ik objectief gezien gewonnen stond. Mijn tegenstander had in de vorm van het loperspaar wel enige compensatie, maar als ik mijn paard had gecentraliseerd en zeker als ik het had kunnen afruilen, was het vrij simpel gewonnen. In plaats daarvan gaf ik in hevige tijdnood mijn paard “gewoon” weg. Voor het teamresultaat maakte het gelukkig weinig uit.
Wellicht dat ik een haptonoom in de arm moet nemen..
Met vriendelijke groeten,
Wim van Oostrum”

Resteert bord 4, waar schrijver dezes in zijn eentje moest trachten de eer van HMC te redden. Nou ja, voor zover dat nog mogelijk was. En dit zeg ik zelf over deze partij:

“Beste Cees,
Op de site had ik gezien dat de Elo van mijn tegenstander bijna 160 punten hoger was dan de mijne. Misschien had ik beter niet kunnen kijken want je wordt toch onwillekeurig beïnvloed. Roel van de Laan pakte mijn Pirc-verdediging agressief aan door snel f4 te spelen en de dame op h4 te zetten, maar door een tegenaanval in het centrum kwam ik al snel in het voordeel. Plus 5 zelfs,  volgens Chessbase, maar in tijdnood sloeg toch weer de schrik toe en nam ik een remiseaanbod aan. Heel dom, zoals wij beiden achteraf tegen elkaar zeiden, zij het in wat andere bewoordingen. .
Met vriendelijke groeten,
Cees Nuijten”

Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Misschien kan de penningmeester van HMC een bijdrage geven aan onze gezamenlijke ondersteuning door een haptonoom.

NBSB Klasse C1

Checkmate A

HMC Den Bosch B

 Uitslag
Alphen van, R. (Raimund) 1937 Dijkstra , M.C. (Matthijs) 2087 z-w 1 – 0
Briels , R. (Raymond) 1963 Mostertman , L.G. (Loek) 1839 w-z 1 – 0
Linden van der, M.C. (Marco) 2022 Oostrum van, W. (Wim) 1861 z-w 1 – 0
Laan van der, R. (Roel) 1889 Nuijten , C.E. (Cees) 1731 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1953 Gemiddelde Rating: 1880 3½-½

 

4 comments to Een echec bij Checkmate

 • H.J. Burg

  Leuk verslag Cees, ach verliezen hoort er bij.

 • Mari

  Beste Cees,
  Wat een prachtig, humoristisch verslag heb je geschreven!
  De toelichting van de spelers op hun partij heeft meerwaarde!
  Waar een echec al niet goed voor is!

  Beste Cees,
  Ik wens je een prettige dag! Iedereen trouwens!
  Mari

 • Loek Mostertman

  Een leuk verslag van een droevige wedstrijd!
  Je schrijft, dat je het niet beter kon verwoorden dan de speler aan het vierde bord, maar dat kun je wel! Jij zou ons niet in het onzekere hebben
  gelaten over het veld (pop 0??) waarop de witspeler zijn dame gezet had!

 • Cees Nuijten

  Dank je Loek. Was een typfoutje. Bedoeld werd veld h4.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>