PSV/DoDO – HMC 2

Door Pierre Smeets

Na een autorit van ruim een uur arriveren wij in Putten. In een oude gymnastiekzaal die omgebouwd is tot schaakzaal en kerkruimte voor de Rafael kerk staan de borden al klaar.

Bij binnenkomst zijn er diverse bordjes die ons blij welkom heten voor de Samenkomst.

Binnen is het net als buiten koud. Alleen de schaakruimte is verwarmd. Rond  één uur begint de wedstrijd.

Frits kondigt vooraf aan als eerste klaar te zijn en zo geschiedde: een solide remise in 16 zetten met zwart tegen de sterke Ewoud ‘t Jong (2182 en met 3 uit 4 nog ongeslagen). Zwart  -Frits dus- ziet niet hoe het precies verder moet in een stelling waar hij wellicht iets beter staat en hij heeft ook nog 45 minuten meer op de klok. Desondanks neemt hij geen risico’s en pakt driemaal dezelfde stelling. Pierre staat immers al gewonnen en we hebben op ieder bord een hogere rating.

Pierre weet daarna inderdaad snel te winnen. Hij benut zijn ontwikkelingsvoorsprong om een winnende aanval op te zetten. De bijgevoegde korte partij spreekt voor zich.

Daarna verliest Chiel. In een positie die lijkt op de Tarraschvariant van het Frans verliest hij zijn ontwikkeling uit het oog en komt in een hevige aanval tercht. Er zijn daarna zoveel dreigingen dat zijn tegenstander het op meerdere manieren kan uitmaken. 1,5-1,5 dus.

Gert speelt aan bord 5 met wit tegen Olger van Donk. Een jeugdspeler, dus even opletten voor tactische truckjes vanmiddag. Zo gezegd zo gedaan, de partij ontwikkelt zich redelijk saai, maar bij iedere zet weet Olger zichzelf een stukje verder het moeras in te trekken. De afwikkeling naar het eindspel resulteert in een eenvoudige overwinning. Aldus Gert. 1,5-2,5 voor HMC2.

Een nederlaag van Tom brengt weer evenwicht in de score. Ook bij hem zijn net als bij Chiel de stukken ongelukkig geplaatst. Het lukt niet om ze op tijd actief te maken en wit maakt het beheerst uit. 2,5-2,5.

Op dit moment vinden Frits en Pierre dat onze topscorer Piet een stelling heeft waarin hij goed thuis is en dat soort standen weet hij vaak naar zijn hand te zetten. Daarnaast staat Matthijs goed en Jeroen wat bedenkelijk. We hebben goed kans op de overwinning.

Stelling na 22e zet van Wit

Olger van Dijk verrast Piet met een ongebruikelijke aanpak van de Pirc-verdediging. Piet speelt niet al te handig tegen, maar weet uiteindelijk toch een vertrouwd speltype te bereiken. Na een tactisch intermezzo komt hij in de volgende stelling terecht.

Frits geeft na afloop aan dat Piet hier 22. … Te5 had moeten spelen. In de studeerkamer wordt dit door Fritz bevestigd. In wederzijdse tijdnood eindigt de partij met een zetherhaling: 22. … c6 23.Dd3, Df6 24.f4, Tad8 25.Dag3, Pe6 26.Txd8, Txd8 27.f5, Dd4+ 28.Kh1, Pc5 29. fxg6, hxg6 30.Df3, Dg7 ( 30… Td7 is handiger) 31.Dg3, Dd4 32.Df3, Dg7 remise.

Een tegenvaller. 3-3 dus.

Blijven over Matthijs en Jeroen. Matthijs staat inmiddels bedenkelijk en Jeroen staat zeker niet lekker. Het zal een hele toer zijn om uit deze twee partijen nog een punt te halen.

Tegen Rogier Dijk belandt Matthijs in een stelling waarin Zwart de witte stelling binnendringt op de damevleugel, terwijl Wit zijn best doet om de zwarte koning het leven zuur te maken.

Stelling Matthijs na 26…Tb2

In de stelling die ontstaat na 27.Dg5 Dxa2 28.Tg1 Ld7 is Matthijs van plan om 29.Dxe5 te spelen. Wit staat dan beter. Terwijl hij de zet al wil uitvoeren ontdekt zijn radar de ‘handige tussenzet’ Ta1 waarmee de zwarte dame verdreven kan worden van de 2e rij, terwijl de dame pion e5 niet kan verdedigen. Wanneer Matthijs de zet uitvoert, ziet hij op hetzelfde moment de desastreuze consequenties van deze verliezende zet. Tijdens zijn bange wachten tikken de seconden weg. Daarna volgt het onvermijdelijke vonnis Txg2. Zijn tegenstander troost hem na afloop met de woorden ’Wat een rotspel is het toch!’.

Het staat nu 4-3 voor PSV. Wat nu volgt is een Hitchcock scenario.

Jeroen heeft zich  inmiddels lange tijd manhaftig verdedigd. Hier zijn verhaal:

“Ik word in de opening verrast door een zet die ik niet ken en reageer daar vervolgens niet goed op. Zodoende krijg ik geen voordeel en waarschijnlijk staat zwart zelfs een tikje beter als hij een paar sterke zetten speelt. Maar op het moment dat wit wel iets heeft offert zwart ineens een pion. Die ik niet echt zag aankomen moet ik bekennen. Het is niet goed en als ik scherp had gekeken had ik de weerlegging gevonden. Maar ik doe dat niet en gelukkig mist hij daarna de winst. Daarna kan hij op een paar momenten de remise pakken maar hij blijft op winst spelen. Misschien op dat moment in de wedstrijd terecht. Op een gegeven moment kan ik een kwaliteit offeren en dan lijk ik het ergste te hebben gehad maar het blijft heel lastig. Op het moment dat Matthijs zijn goede stelling ombuigt naar een verloren positie heb ik een eindspel van een toren , loper en 3 pionnen tegen 2 torens en een zeer actieve koning. Het leek me niet dat ik dit ging winnen maar plots offert mijn tegenstander een kwaliteit. Ik weet niet wat hij daar bij dacht maar ik kon daarna vrij eenvoudig het punt incasseren. Soms zit het mee…”

Met de hakken over de sloot 4-4.

PSV/DoDO heeft hiermee te weinig gekregen. Net als het grote PSV tegen Inter eerder in die week werd hun goede spel niet beloond en moeten ze berusten in een gelijk spel. We hebben geluk gehad dat we nog een matchpunt gescoord hebben.

Zo wordt  Jeroen ”man of the match” en als beloning mocht hij op de terug weg voorin zitten in de auto van Gert.

PSV/DoDO

HMC Den Bosch 2

Uitslag
Brummelen van, K.B. (Kevin) 2083 Bersselaar van den, J.G.M. (Jeroen) 2121 z-w 0 – 1
Jong ‘t, E. (Ewoud) 2182 Obers , F.F. (Frits) 2159 w-z ½ – ½
Dijk , W.R. (Rogier) 2036 Dijkstra , M.C. (Matthijs) 2087 z-w 1 – 0
Ee van, R. (Robin) 2000 Verhoeven , A.J.M. (Tom) 2182 w-z 1 – 0
Donk van, O.J. (Olger) 1930 Rooij de, G. (Gert) 1947 z-w 0 – 1
Dijk van, O.C. (Olger) 1945 Eijndhoven van, P.J. (Piet) 1992 w-z ½ – ½
Flohr , R.E. (Ron) 1829 Smeets , P.M.V.E. (Pierre) 2000 z-w 0 – 1
Kortrijk , M. (Mark) 1873 Koster , C. (Chiel) 1931 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1985 Gemiddelde Rating: 2052 4-4

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>