Tuin der Listen LXXIII: Slaaf van “the Slav”

Met grote belangstelling volgde ik het treffen tussen Pierre Smeets en Jeroen van den Bersselaar. Ze spelen beiden al jaren het Slavisch. Ik deed wat archiefonderzoek en zag dat Jeroens eerste partij met deze opening dateert van 2003. Zijn tegenstander was Eliet, rating 2432. Je moet maar durven. In 2013 speelde Pierre deze opening voor het eerst en wel tegen Arno Bezemer (2327). Ook niet mis. Wat zou er gebeuren als deze kenners het tegen elkaar moesten opnemen? Wie zou wie verrassen? En zou Pierre, die wit had, mij een idee aan de hand doen? Ik vraag me al sinds 1970 af wat te ondernemen tegen 1…d5 gevolgd door 2…c6.
Nou, dat idee kwam er niet, maar na 16 zetten was er wel een interessante stelling ontstaan:

Zet 16 van zwart ( Jeroen) was 16…f5. Ik vroeg me af of hij een aanval in gedachten had, of dat hij met deze zet het witte pionnencentrum wilde blokkeren. Zie hieronder voor het vervolg van de partij (met uitvoerig commentaar van Pierre) en natuurlijk ook voor wat er voorafging aan de diagramstelling.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>