Tuin der Listen LXXIX: Kliekjesdag en de vier paarden van Piet en Thomas

Op de laatste clubavond van januari zouden de laatste partijen van de Groepencompetitie moeten worden gespeeld. In groep 2 lukte dat, 4 was al beëindigd en in groep 1 en 3 zijn de degradanten nog niet bekend.
We gaan de groepen even langs:
Twan wint groep 1, op de tweede plaats zien we Jeroen. Daan is de degradant van dienst en op zijn tocht naar groep 2 krijgt hij gezelschap van Wilbert of Leon. Deze twee spelen hun onderlinge partij op 1 februari. De winnaar handhaaft zich. Bij remise geeft SB de doorslag. Als ik me niet vergis valt die in het voordeel van Wilbert uit.
In groep 2 zie ik maar één verrassing en dat is het niet promoveren van Tom. Thomas is winnaar, Matthijs eindigt knap als tweede. Derk-Jan en Kees maken de verwachtingen volledig waar en degraderen.
Loek is de trotse winnaar van groep 3. Bert en Luigi eindigen gelijk op plaats twee. Het lot beslist over promotie, omdat puntenaantal, SB en onderlinge score gelijk zijn.
Ekko is de overtuigende, maar bescheiden winnaar van groep 4. De even bescheiden Jos zien we een treetje lager. Niemand hoeft hier degradatie te vrezen.
De partij van de week komt uit groep 2. Op het eerste gezicht is die niet zo boeiend, maar geïnteresseerden in het 1.e4 e5-werk zullen daar anders over denken. Piet en Thomas geven een perfecte demonstratie van het Schots Vierpaardenspel. Hoe vaak zien we een foutloze partij? Nou, deze is er een.

8 comments to Tuin der Listen LXXIX: Kliekjesdag en de vier paarden van Piet en Thomas

 • Mollemaestro

  Bedankt voor de analyse Kees! Zoals je misschien wel weet heb ik ook een hele tijd deze opening met wit gespeeld, zie bijvoorbeeld mijn partij tegen Jelmer Jens vorig jaar in de Meesterklasse in http://www.hmcdenbosch.nl/2017/11/rode-rugnummer-voor-geert/ (hieronder toegevoegd). Ntirlis zijn idee is geschikt om gelijk te maken, maar niet bepaald ideaal om (tegen een op papier zwakkere speler) op winst te spelen. De volgende keer zal ik waarschijnlijk een andere opstelling proberen. Op 13.Pe2 is 13…Pe4 vervelend volgens mij. Op 16…C5 geeft Txf6 wit hele goede kansen dachten Piet en ik na afloop.

 • LtB

  Leuke partijen en interessante analyses!
  Mooi voorbeeld ook van de gerichte voorbereiding die mogelijk is voor een partij in de groep!

 • Kees k van Oirschot

  Hoi Thomas,
  Bedankt voor je reactie.13…Pe4 komt zeker in aanmerking.

  Van 17.Txf6 ( na 16…c5) kijk ik op. Heb jij niet liever zwart na 17…gxf6 18.Pxd5 Te5 19. Px6+ Kg7 20.Tf1 Tb8 21.b3 Tb6 22.Pg4 Lxg4 23.hxg Tf6?

  Hoi Leon,

  Fijn te merken dat jij met plezier door mijn tuin wandelt.

 • Piet van Eijndhoven

  De tuinman heeft hier dieper gespit dan de spelers. Leerzaam!

 • Twaburov

  Niet alleen een foutloze partij dit keer, ook de analyse van Kees mag er wezen!

 • LtB

  Inderdaad prachtige analyses. Goddelijk bijna. Is het wel de tuinman die deze analyses maakte? Is het niet Iemand Anders (zie Johannes 20:15)…..?

 • Kees k van Oirschot

  Jezus, Leon! Wat een verhaal:bij het lege graf Jezus aanzien voor de tuinman. Onderdeel van het paasverhaal. Maar weet jij dat ik een kerstkind ben? Verwarrend, zo vroeg op de morgen. Maar alles beter dan een verwijzing naar De Tuinman en De Dood.

 • Pierre Smeets

  De vader van Maarten ‘t Hart kreeg van zijn bijbelstudieclub de opdracht om uit te zoeken hoe Jezus aan kleding kwam toen Hij uit het graf was opgestaan. Na lang wikken en wegen kon hij maar tot een conclusie komen: Jezus heeft de werkkleding van de tuinman aangetrokken. Dus ook toen al werd in de tuinman God niet herkend.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>