HMC 2 maakt verwachtingen niet waar

In de 6e ronde kwam HMC 2 uit tegen de Koningswaal Tornado Combinatie (KTC). Tot nog toe had KTC slechts 2 matchpunten weten te bemachtigen, terwijl HMC 2 fier aan kop stond met 9 matchpunten. We waren dus duidelijk favoriet. Maar de favorietenrol kan zwaar drukken, zo ook vandaag.

Borden 1 t/m 4

Aanvankelijk verliep alles op rolletjes. Jeroen won in 13 zetten omdat zijn tegenstander in een moment van schaakblindheid een stuk weg gaf. Vroeg in de middag stonden we reeds met 1-0 voor.

Frits speelde met wit tegen Hamoen Habibi. Het grootste gedeelte van de partij had Zwart enig initiatief na een sterk gespeelde opening, maar Wit had voldoende verdedigingsmogelijkheden. Vlak voor de tijdcontrole stond het gelijk na een periode van sterk spel van beide kanten. Zwart had nog een toren die lastig was, maar die kon weggejaagd worden. Wit had ook gezien hoe het moest, maar zag ineens spoken, gaf vervolgens een heleboel tempo’s weg zonder die binnengedrongen toren nog ooit te verjagen: Nu was het dan ook verloren. Toen Zwart materiaal kon winnen, was het Zwart die twee keer snel achter elkaar een fout beging, waarna Wit zowaar een stelling met gelijke kansen kon bereiken. Weer had Wit de zet gezien, en weer zag Wit spoken. Tja, op een gegeven moment houdt het op. De eerste nederlaag voor Frits na 17 partijen op rij niet verloren te hebben.

Tom speelde naar eigen zeggen een slechte partij. Op het eind zette hij zichzelf klem, maar zijn tegenstander maakte het wel netjes af.

Piet speelde met wit tegen een oude bekende: Gert Kampstra, in de vorige eeuw club- en teamgenoot bij SV Veldhoven. Een speler met een voorliefde voor scherp en aanvallend spel. Piet houdt daar niet zo van en dus was zijn openingskeuze 1.Pf3 zeker niet verkeerd. Na een pionoffer, dat Gert direct beantwoordde met een pionoffer, was de zwarte pionnenstructuur versplinterd en werkten de stukken van Piet beter samen. Dat resulteerde in een vol punt.

Gert en Loek

 

De tegenstander van Gert kwam wat beter uit de opening, na een onnauwkeurige zet van hem kon Gert remise afdwingen met 3x dezelfde stelling. Dit ontwijken was voor geen van beiden een goed idee.

 

 

 

 

Invaller Loek  speelde met wit tegen Wim Kruimer. Hij kreeg na 1.e4 Pc6 2.d4 d5 3.exd5 Dxd5 4.Pf3 e5 5.Pc3 Lb4 6.Ld2 Lxc3 7.Lxc3 e4 8.Pe5 Pxe5 9.dxe5 Pe7 10.Le2 Le6 een stelling die ook uit het Skandinavisch kan ontstaan. Loek speelde 11.0-0 0-0-0 12.De1N (volgens Loek is dat geen verbetering op 12.Dxd5 of 12.Dc1). Na 12… Dc6 13.a4 Lc4! (zie diagram) verloor Loek zijn geliefde loperpaar.

Er ontstond een toreneindspel dat Loek niet goed behandelde. Loek dacht te winnen met zijn vrije e-pion, maar de c-pion van de tegenstander was veel gevaarlijker. Gelukkig miste Zwart op zeker moment de winst, zodat Loek een gelijkstaand dame-eindspel kon bereiken: remise.

 

Chiel en Ger

 

 

De partij van Chiel verliep heel lang heel goed. Wellicht omdat hij beter stond dacht Chiel in de tijdnoodfase te lang na. Uiteindelijk attendeerde zijn tegenstander hem er op dat Chiel door zijn vlag gegaan was.

 

 

 

 

Tot de 20e zet verliep mijn partij naar behoren. Er was een gelijke stelling ontstaan. Mijn zwakke zetten 20…Pe5-g4 en 21…Pg4-e5 wezen reeds op een gebrek aan scherpte. Dit werd mij later noodlottig. Ik verloor een kostbare pion en kwam in een kansloos eindspel terecht. Zo werd het onverwacht 3-5.Natafelen: hoe heeft dit kunnen gebeuren?

 

Bij het natafelen was de stemming niet uitbundig. Bij Jeroen was er nog een glimlach te zien en Piet dronk verdient op zijn overwinning. Voor Frits en Matthijs waren de druiven echter zuur. Gert luisterde aandachtig om te leren van het wedstrijdverloop zodat hij ons kan vertellen hoe we het de volgende keer beter kunnen doen.

 

 

 

HMC Den Bosch 2

KTC 1

Uitslag
Bersselaar, J.G.M. (Jeroen) 2152 Agterberg, M. (Mark) 2065 z-w 1 – 0
Obers, F.F. (Frits) 2159 Habibi, H. (Hamoen) 2167 w-z 0 – 1
Verhoeven, A.J.M. (Tom) 2164 Mulder, H.W. (Hemmo) 2008 z-w 0 – 1
Eijndhoven, P.J. (Piet) 2006 Kampstra, G. (Gert) 1869 w-z 1 – 0
Dijkstra, M.C. (Matthijs) 2037 Veenhoff, R.P. (Rudy) 1936 z-w 0 – 1
Koster, C. (Chiel) 1926 Liefbroer, A.C. (Aat) 1884 w-z 0 – 1
Rooij, G. (Gert) 1955 Aalten, E. (Evert) 1965 z-w ½ – ½
Mostertman, L.G. (Loek) 1850 Kruimer, W.H.J. (Wim) 1861 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2031 Gemiddelde Rating: 1969 3-5

1 comment to HMC 2 maakt verwachtingen niet waar

 • Loek Mostertman

  Complimenten voor de teamleider die van deze
  triest verlopen wedstrijd een voortreffelijk
  verslag heeft samengesteld!
  Wel opmerkelijk dat HMC2 nu achter het derde
  van de Tilburgse Stukkenjagers aanholt.In de
  volgende ronde de confrontatie!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>