Het 3e loopt tegen een forse nederlaag aan in een winderig Volendam

Door Koos Hendriks

We moesten uit spelen tegen Volendam 1, het sterkste team van onze poule en de ongeslagen koploper. Buiten woei een stormachtige wind en tijdens de wedstrijd vlogen er een paar dakpannen van het dak van de zolderkamer in het plaatselijke pop- en cultuurcentrum die diende als speelruimte. Volendam heeft maar liefst zes (!) spelers die Veerman heten waarvan er twee tegen ons werden opgesteld. Het werd een ongelijke strijd. Zij traden aan met drie 1900 + spelers en slechts één speler met beneden de 1800 (1777). Het verschil in gemiddelde rating was 152 in ons nadeel (1863 versus 1711).

Zelf was ik aan het 5e bord snel klaar in een wat vlakke partij waarbij een gelijkstaand dame/toren eindspel ontstond met wederzijds 4 pionnen. Het was me in het middenspel niet gelukt om voordeel te putten uit een geïsoleerde d-pion van mijn tegenstander. Toen deze pion werd afgeruild tegen mijn b-pion verzandde de partij in remise.

Hierna volgden er vijf achtereenvolgende nederlagen voor ons en werd snel duidelijk dat we voor een verloren zaak streden. Uiteindelijk wisten Theo aan bord 6 en Loek aan bord 2 de eer te redden door in het 5e uur verdienstelijk twee remises uit het vuur te slepen opmerkelijk genoeg beiden in een loper/paard eindspel! Eindstand: 6½ – 1½.

Hieronder Loek’s wedstrijdverslag:
“Met zwart tegen Luuk van Essen kreeg ik na 1.d4 Pf6 2.c4 c5 3.d5 e5 4.Pc3 d6 5.e4 g6 6.f4 exf4 7.Lxf4 Ph5 8.Le3 Lg7 9.Le2 Pf6 10.Pf3 Pg4 een prachtige stelling. Op zet 23 sloeg mijn tegenstander een zwaar vergiftigde pion, maar met mijn te impulsieve 24e zet verzuimde ik om de stukwinst te incasseren en moest uiteindelijk met een paard en pion tegen een loper en twee pionnen nog vechten voor remise.
Opmerkelijk trouwens dat Theo met dezelfde materiaalverhouding ook een keurige remise boekte.”

In de voorafgaande uren hadden Cees aan bord 4, Derk–Jan aan bord 3, Leon aan bord 1, Henk aan bord 7 en Eric aan bord 8 allen een nederlaag moeten incasseren. Cees deed in goede stand een ‘onfortuinlijke’ zet. Ook Derk-Jan overkwam een ongelukkige zet waarna het meteen over was. Henk kwam vanaf de opening meteen in de problemen, wist gaandeweg toch nog enig tegenspel te creëren, maar moest uiteindelijk na stukverlies het hoofd buigen. Leon moest na harde strijd ook het onderspit delven en Eric beschrijft zelf hoe het hem was vergaan:
“In de opening lukte het me om mijn tegenstander te verassen met een opzet die hij niet vaak tegenkwam hij verbruikte erg veel tijd. Ik heb zelfs 20 minuten op de klok voorgestaan. Maar hij vond uiteindelijk wel de goede zetten. De strijd ging lang gelijk op. Pas in de tijdnoodfase werd het spannend. Ik kwam steeds iets minder te staan en verloor een tempo doordat ik niet de scherpste voortzetting vond. Mijn tegenstander kon steeds meer druk opbouwen. Ik verloor een pion en kreeg te weinig compensatie. Hierdoor kwamen ook nog eens zijn stukken mijn stelling binnenvallen. En al snel verloor ik een tweede pion. De stelling was inmiddels verloren. Hij moest alleen uitkijken voor paardvorken. Maar die kon hij ook allemaal ontwijken. In een laatste poging om eeuwig schaak uit te lokken offerde ik een stuk. Maar die combinatie was niet goed. En toen de tijdcontrole door beide spelers werd gehaald moest ik helaas opgeven.”

We staan op één na laatste en hebben ons lot helaas niet meer in eigen hand. Alleen als onze naaste concurrent Philidor Leiden die 1 punt boven ons staat in de laatste ronde punten laat liggen én wij goed scoren tegen nummer laatst De Rode Loper maken we nog een kans om degradatie te ontlopen. Mocht Philidor de laatste ronde winnen tegen Almere dat al veilig is dan zal degradatie voor ons onvermijdelijk zijn.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>