HMC speelt zich veilig

HMC heeft ook de vierde uitwedstrijd van het seizoen gewonnen. Na winst in Haarlem, Apeldoorn, Sas van Gent werd er nu ook in Tilburg de volle buit meegenomen. We staan nu derde en hebben ons verzekerd van nog een seizoen in de Meesterklasse!
Met een lastig slotprogramma wilden we dit graag al deze ronde bereiken. Daarom was het fijn dat Fridman weer eens mee kan doen. Waar hij een paar maanden geleden nog een gouden medaille won op de Olympiade, mocht hij nu aantreden tegen Mart Nabuurs. Uit zijn powerplug concludeerde hij dat Mart niet iemand is die op remise speelt maar altijd wel wat wil ondernemen. Daarom bleek Russisch een prima openingskeuze. Dankzij een trucje won hij pion en daarna speelde hij het keurig uit.
 Jeroen had trouwens al gewonnen van Lars Vereggen. Die leek niet in goede doen en liet Jeroen snel oogsten. Een snelle voorsprong dus, die werd uitgebreid door iemand anders die we vaak bij de Olympiade zien. Nargiz en Herman deinsden beide niet terug voor een scherp gevecht. Nargiz greep echter haar kansen en speelde erg lang de beste zetten. Rond de tijdscontrole was ook deze buit binnen.

Martijn en ik kwamen niet verder dan remise. Bij liep het eigenlijk wel op rolletjes, maar durfde ik de stelling nergens open te breken, terwijl dat juist wel erg goed was geweest. Volgens de computer schommelde het tussen +2 en +4, maar op het eind was het teveel dichtgeschoven. De tegenstander van Martijn speelde een goede partij, waardoor er voor hem ook niet meer te halen was dan remise.

Een 4-1 voorsprong dus, maar het zag er nog erg lastig uit.
Geert was namelijk dit keer slecht uit de Najdorf gekomen. Dit wordt ongetwijfeld nog gerepareerd, maar Stefan Beukema koos een goede variant en bracht Geert in de problemen. Dat leidde uiteindelijk tot een nederlaag. Siem kwam op bord 1 al snel in tijdsproblemen, terwijl de stelling erg scherp was. In het eindspel waren de zwarte vrijpionnen te sterk.
Een 4-3 voorsprong met nog 3 partijen te gaan. Martin stond met zwart prima tegen Jordy Schouten. Rob was al snel in de problemen gekomen en de koning van Jasper stond ook erg op de tocht. Dit kon dus best nog een nederlaag worden. Helemaal toen Martin in remise moest berusten. Maar bij Jasper was het uiteindelijk niet zo erg als het leek, en kon gewoon remise maken. Maar bij Rob was het wel lang op het randje, en moest ballen tonen om het hoofd boven water te houden. Dit lukte wonderwel en de vierde uitoverwinning was een feit.

We kunnen nu relaxed de laatste twee rondes ingaan. Theoretisch kunnen we nog kampioen worden!

Voor de partijen zie het artikel op schaaksite. Voor alle foto’s van René zie zijn dropbox-link.

De Stukkenjagers

HMC Den Bosch

Osch van, M. (Mees) 2294 Dael van, S. (Siem) 2275 z-w 1 – 0
Nabuurs, M. (Mart) 2263 Fridman, D. (Daniel) 2634 w-z 0 – 1
Haast, M.J.A. (Mark) 2360 Burg, T.A. (Twan) 2514 z-w ½ – ½
Baselmans, L. (Luuk) 2300 Dambacher, M. (Martijn) 2498 w-z ½ – ½
Grooten, H.C.A. (Herman) 2298 Umudova, N. (Nargiz) 2236 z-w 0 – 1
Beukema, S.O.R. (Stefan) 2393 Stricht van der, G. (Geert) 2370 w-z 1 – 0
Vereggen, L. (Lars) 2359 Bosch, J.M. (Jeroen) 2411 z-w 0 – 1
Schouten, J.A.J. (Jordy) 2075 Martens, M.P.E. (Martin) 2355 w-z ½ – ½
Kampman, T. (Tijmen) 2256 Broekmeulen, J. (Jasper) 2369 z-w ½ – ½
Beukema, J.H.J. (Jasper) 2266 Schoorl, R. (Rob) 2274 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2286 Gemiddelde Rating: 2394 4½-5½

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>