Twan Burg nieuwe rapidkampioen

Door Thomas Mollema
Afgelopen vrijdag werd de tweede rapidavond afgewerkt. Na de eerste rapidavond in december zag het er al naar uit dat Twan Burg de rapidkampioen zou worden. Twan had 3/3 gescoord, waaronder een overwinning tegen de rapidkampioen van 2016/17 en 2017/18 (ikzelf). Doordat het de vooravond van het carnavalsweekend was, rekende Twan op weinig uitdagers. Hoewel winnen tegen Twan leuk is, is jezelf bezatten omringd door kikkers natuurlijk ook zeer fraai.

Er waren echter 3 onverwachte spelers: Max Ansems, Dave Wildschut en Hamoen Habibi. Echt nieuw bij HMC zijn zij alle drie niet. Max speelt al een tijdje zijn wedstrijden bij de jeugd van HMC, waar hij met zijn 16 jaar de nestor is. Dave is vooral bekend vanwege zijn verleden bij diezelfde HMC-jeugd. Zelf dacht hij dat het 8 jaar geleden was dat hij lid was van HMC. Dave is 1 jaar jonger dan ik, dus ik kende Dave nog wel. Vorige week kwam hij al een lange partij spelen bij de interne competitie. De dag erna heeft ie zich zelfs warmgeschaakt bij het rapidtoernooi in Elst met een mooie tpr van 1550: uitslag Elstertorentoernooi. De derde speler heeft een iets geringere binding met HMC (tot nu toe). Hamoen heeft vorig seizoen al een keer meegespeeld op de clubavond van HMC (en wie weet wat de toekomst brengt). Bovendien wist hij dit afgelopen ronde van de externe competitie met zwart Frits Obers te verslaan en daarmee een bijdrage te leveren aan de eerste nederlaag (3-5) van HMC 2 van dit seizoen (zie verslag).

Max mocht het in de eerste ronde gelijk opnemen tegen Twan, helaas nog een paar maatjes te groot. Dave en Hamoen mochten tegen elkaar, Hamoen won. Veel heb ik echter niet kunnen zien van deze partij omdat ik bezig was een voordeeltje (?) tegen Kees uit te buiten. .
In bovenstaande stelling speelde ik met wit Db5 tegen Kees. Ik heb de betere pionstructuur, de zwarte pion op d5 is namelijk geïsoleerd. Kees heeft echter wel de actievere stukken. Gelukkig had Kees last van schaakblindheid en dacht hij dat mijn enige plan met Db5 het dreigen van schaak op e8 was. Kees speelde Kh7 en verloor de pion op d5. Vervolgens wist ik de partij rustig uit te tikken in een paardeneindspel.

In de daaropvolgende ronde mocht Hamoen het proberen tegen Twan. Wederom had ik een te lange partij om iets van Hamoen zijn partij mee te krijgen. Het werd mij namelijk behoorlijk lastig gemaakt door Pierre. Pierre had vlak na de opening de betere stelling, maar door een paar verkeerd getimede afruilmomenten van Pierre stond ik lichtjes beter.

.

Met het nodige geluk wist ik dus te winnen. Gelukkig vond Pierre het een leuk idee om naast de partij tussen Henk Mollema en Max te gaan zitten. Kon ik toch een partij meepikken van een nieuwe speler. Max liet een mooie kans op een mataanval liggen en verloor uiteindelijk.

Max en Dave bleven de hele avond op de 0 staan, al hebben ze zeker aangetoond dat er meer in de partijen zat.
In de laatste ronde mocht ik het zelf opnemen tegen een van de nieuwe gezichten. Met zwart tegen Hamoen. Aangezien ik me van hem herinnerde (van talloze snelschaakpotjes op de vorige clubavond dat hij aanwezig was) dat hij bijzondere openingen speelde besloot ik hem maar gewoon te imiteren. Na zo’n 12 zetten zette hij het centrum d4/c4 neer en deed ik dat dus ook. Toen hij op c5 sloeg vond ik het tijd om af te wijken en terug te slaan op c5 in plaats van c4 te pakken. Zo kreeg ik een hangend pionnencentrum op d5 en c5 omdat hij ook nog eens op d5 sloeg. Het voordeel van je tegenstander zijn opzet imiteren is dat je geen tijd hoeft te spenderen aan je opzet en je niet veel slechter kunt staan. Ik hoefde niet eerst mijn openingsnadeel weg te werken en kon gelijk in de aanval, dat heeft Hamoen geweten:

Toen iedereen klaar was met het rapidschaak en meters, wat zeg ik, kilometers bier aan het wegtikken was bij de bar kwamen Twan en Henk M. na een lange partij nog aan. Twan had blijkbaar zijn lastigste partij van de zes rapidrondes tegen Henk! Op het einde kwam dan toch het ratingverschil naar voren tussen de twee: 6/6 voor Twan.

Gefeliciteerd Twan! Hopelijk hebben Hamoen, Dave en Max gezien dat ze niet te goed zijn voor onze interne, maar zeker ook niet alles hoeven te verliezen.

Disclaimer: In tegenstelling tot Twan heb ik mijn partijen niet genoteerd en een aantal dagen later pas de stellingen gereconstrueerd, eventueel kan de positie van een pionnetje afwijken ten opzichte van de partij.

(Twan: zie hieronder mijn partijen)

1 comment to Twan Burg nieuwe rapidkampioen

 • Kees

  Beste Thomas,

  Een aangename verrassing, dit uitvoerige verslag.
  Fijn dat je aandacht besteedt aan de drie nieuwe gezichten in ons gezelschap. Hopelijk hebben ze het naar hun zin gehad.

  Met genoegen kijk ik nog eens naar mijn stelling die ik tegen je had. Dat staat best goed voor mij tegen iemand uit het eerste. Stockfish rekent mij voor dat er vijf manieren zijn om na jouw 1.Db5 de stelling gelijk te houden.
  (1…Pf6, 1…Df6, 1…Dg5, 1…h4, 1…Tc5.)
  Knap van mij dat ik een zet wist te vinden die toch verloor.Zo heeft iedereen zijn sterke kanten; je moet ze willen zien.

  Twan, bedankt voor jouw leerzame aanvulling in de vorm van je partijen.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>