Het 3e team ontsnapt aan degradatie na een ruime thuisoverwinning tegen de Rode Loper 2

Door Koos Hendriks

De laatste ronde thuis tegen de hekkesluiter uit Utrecht moesten we flink aan de bak. Een overwinning, en liefst met ruime cijfers, was nodig om nog een kans te maken op lijfsbehoud. Rode Loper was al gedegradeerd en onze naaste concurrent Philidor Leiden stond met 1 punt voorsprong boven ons net boven de degradatiestreep. Dus moesten we sowieso hopen op puntenverlies van Philidor dat tegen Almere moest aantreden. Voor het eerst dit seizoen waren we compleet en tegen de nummer laatst zou winst ronduit mogelijk moeten zijn.

Na een kleine 2 uur spelen, alle partijen waren nog in volle gang, klampte Cees mij, enigszins in paniek, aan met de mededeling dat hij goed zo niet gewonnen stond maar toch dreigde te gaan verliezen?! Hij bleek hartstikke ziek te zijn en voelde zich fysiek te ellendig om het nog veel langer achter het bord vol te kunnen houden. Na kort beraad besloot hij tot een remise-aanbod dat door zijn verbaasde tegenstander werd aangenomen.

Een zieke Cees

Aan de 3 laatste borden ging het voorspoedig en Eric, Theo en Bert haalden allen verdienstelijk een overwinning binnen. Aangezien de andere partijen allen in remise eindigden was dit ruim voldoende voor de eindzege: 5½ – 2½.
Eric: “Al vrij snel in de opening maakte mijn tegenstander een afruil fout waardoor hij een pion en de rochade verspeelde. Dit had hij anders kunnen en moeten doen, waarna hij zeer acceptabel zou komen te staan. Hij verdedigde zich daarna toch nog actief en leek zelfs een degelijke stelling op te bouwen met wat ontwikkelingsvoorsprong. Ik bleef rustig mijn stukken ontwikkelen en begon daarna pas met aanvallende zetten. Nadat ik druk begon te zetten op zijn zwakke dubbelpion, koos hij ervoor om die met zijn koning te gaan verdedigen. Hiervoor ging hij teveel in de nabijheid van het centrum staan waar hij aan diverse schaakjes blootstond. Dit leverde een volle toren op en even later ook nog een paard. Hierna gaf hij op.”

Eric, Theo en Bert zorgden voor de winstpartijen

Loek kwam aan bord 1 in grote problemen maar wist toch te ontsnappen: “Ik kreeg na 1.d4 Pf6 2.c4 c5 3.d5 e5 4.Pc3 d6 5.e4 g6 6.g3 Lg7 voor het eerst sinds 15 jaar weer eens 7.Lh3!? tegen en vervolgde 7. … Lxh3 8.Pxh3 Dd7 9.Pg1 0-0 10.Lg5 h6?!, maar misschien was 10. … Pa6 11.Dd2 Pc7 12.a4 b6 13.Pf3 Dh3 toch beter (Gijswijt – Mostertman, Wijk aan Zee 2003). Tegen Almer Toby kwam ik in grote problemen, maar in tijdnood liet hij me ontsnappen naar remise.”

Loek ontsnapt met remise

Leon speelde een enerverende partij aan bord 2 waar hij wellicht ergens de winst heeft laten liggen:

Leon ergens de winst laten liggen

Zelf kreeg ik aan bord 5 met de zwarte stukken een Schots gambiet tegen hetgeen mijn tegenstander een langdurig initiatief opleverde in ruil voor de geofferde pion. In wederzijdse tijdnood blunderde ik in het eindspel een kwal weg en kwam verloren te staan. Gelukkig bleek mijn tegenstander ook geen foutloze dag te hebben en uiteindelijk kwam ik goed weg met remise dankzij een ijzersterk vrijpionnenpaar op de 6e rij.

Koos remise na fouten festival

Derk-Jan óók een remise

Groot was de blijdschap toen na afloop bleek dat Philidor flink had verloren van Almere waardoor wij hun passeerden op de ranglijst en daardoor behoud in de 5e klasse veilig hadden gesteld.
Koos Hendriks.

Met dank aan René Olthof voor de foto’s.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>