HMC A kampioen!

Gisteravond is het eerste avondteam kampioen geworden door met 2.5-1.5 van SG KiNG A te winnen. Hiermee prolongeren we onze titel van vorig jaar, maar makkelijk was het niet. Met De Stukkenjagers A en SG KiNG A waren er namelijk 2 kapers op de kust. Ze speelden alleen gelijk tegen elkaar, en wonnen de rest. Tegen De Stukkenjagers waren we al goed weggekomen met 2-2, maar we hadden alles nog in eigen hand voor de slotronde.

Er moest dus gewonnen worden voor de titel. Voor SG KiNG A gold hetzelfde, want De Stukkenjagers A hadden van de week met 4-0 gewonnen, en ze daarmee in bordpunten voorbijgestreven. Bij HMC A toverden we 1 konijn uit de hoge hoed: Jeroen Bosch. Normaal niet van de partij bij de avondcompetitie, maar wel een vaste kracht in het bekerteam. De rest van ons bekerteam van dit seizoen speelde ook mee, en Jasper kwam zelfs op tijd! Daarmee kwam ons gemiddelde op 2392 uit, misschien wel een nieuw record voor de avondcompetitie. SG KiNG A kwam normaal op, Lars Vereggen was vervangen door supersub Bram van den Berg.

Vooral op de eerste 2 borden was er een flink ratingoverwicht. Jeroen bereikte vanuit de Aljechin een hele goede stelling, maar bleef veel tijd gebruiken om beslissend voordeel te vinden. Tegen Cees Ijzermans werd er veel geruild in de opening. Hij speelde erg actief en bereikte een prima stelling, maar liet mij toen afwikkelen naar een eindspel met het loperpaar. Toen maakte hij me het weer erg lastig, maar uiteindelijk hield ik een vrijpion over en liep ik met mijn koning naar binnen (zie beneden). Jeroen vond uiteindelijk ook een manier om stukken te ruilen en met de toren binnen te komen, en het eindspel was makkelijk gewonnen.

2-0 dus, maar we hadden nog een halfje nodig. Siem had een erg spannende partij, waarbij veel stukken elkaar penden, maar het was toch vooral de koning van Siem die op de tocht stond. Dat kon eigenlijk niet goed aflopen, en even later verloor hij groot materiaal. Jasper had zijn geliefde Philidor op het bord, maar zijn paard moest naar h8 en raakte ook nog eens een pion kwijt. Hij belandde in een toreneindspel met een pion minder. Het ging er allemaal vanaf hangen of Jasper remise zou kunnen houden, maar daar zag het er in eerste instantie niet naar uit, want Jasper had erg weinig tijd, en Bram had voorlopig genoeg manieren om op winst te spelen.

Het lukte Jasper wat pionnen af te ruilen op de damevleugel, waarna het 2 pionnen tegen 1 was. Het leek mij een theoretische remise, maar Bram en Jasper waren daar allerminst zeker van. Jasper dacht nog 1 van zijn 3 minuten na, en Bram maakte even een ommetje. Wellicht voldoende tijd voor Jasper om na te denken over hoe hij het remise kon houden. Bram maakte opeens met zijn toren een switch naar de koningsvleugel, maar vergat even dat Jasper dan een pion kon winnen op de damevleugel, waarmee het op slag remise werd!

Bijzonder aan dit seizoen was dat we dit seizoen in het totaal met maar liefst 11 spelers de strijd aangingen! Nog even op een rijtje:
Nargiz (3/3): Ontpopte zich net als Siem als basisspeler in de tweede helft van het seizoen en was altijd trefzeker.
Thomas (3/6): Was niet in grootse vorm, maar als co-captain wel erg belangrijk voor het team.
Wilbert (0.5/1): Speelde remise tegen De Stukkenjagers A. Werd ook kampioen met HMC C!
Justin (1/1): Veni vidi vici
Joris (1/2): Tweemaal goed voor een degelijke remise.
Daan (1/1): Wist het 1.b4 van Bart van den Berg onschadelijk te maken.
Chiel Koster (0/1): Moest in Woensel het hoofd buigen voor Charlie Tang.
Siem van Dael (2/3): Won een belangrijke partij van Luuk Baselmans.
Twan (6/7): Altijd van de partij, ratingverlies van -0.13 slechts symbolisch.
Jeroen Bosch (1/1): Weet hoe het is om grote finales te spelen, overtuigende overwinning in de kampioenswedstrijd!
Jasper Broekmeulen (1.5/2): Ook iemand die graag grote wedstrijden speelt, haalde de titel binnen door een slecht eindspel remise te houden!

Met dank aan René voor de foto’s! Zie hier voor meer foto’s van hem!

HMC Den Bosch A

KiNG A

Bosch, J.M. (Jeroen) 2411 Schouten, J.A.J. (Jordy) 2075 z-w 1 – 0
Burg, T.A. (Twan) 2514 IJzermans, C.G.J. (Cees) 2122 w-z 1 – 0
Broekmeulen, J. (Jasper) 2369 Berg van den, B. (Bram) 2229 z-w ½ – ½
Dael van, S. (Siem) 2275 Haast, M.J.A. (Mark) 2360 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2392 Gemiddelde Rating: 2197 2½-1½

1 comment to HMC A kampioen!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>