EGS – HMC 4 0-4

Onze eerste wedstrijd van het seizoen speelde we uit tegen EGS in Goirle.
HMC 4 doet mee met een viertallen competitie in de NBSB omdat we niet genoeg spelers op konden stellen om met een 8 tal uit te komen.

Het blijkt dat heel veel clubs met het zelfde probleem zitten en dus kwam de bond met een goede oplossing om dan maar een viertallen competitie te organiseren. Ik ben daar toch blij mee anders had ik dit jaar voor het eerst sinds 37 jaar, onafgebroken uitkomend in de externe competitie voor HMC, geen zaterdagcompetitie kunnen spelen.

We speelde tegen een jeugdteam. Volgens hun non playing captain spelers vol met ambitie maar met nog weinig wedstrijdervaring.

Joep Smetsers speelde aan bord 3 met wit en was als eerste klaar hij had geen zware inspanning hoeven te doen om zijn tegenstander te verslaan.

Ook Ekko Oosterhuis met zwart aan bord 4 was snel klaar en kreeg in de opening een pion cadeau van zijn tegenstander en won eenvoudig.

Mari aan bord 1 en ik aan bord 2 waren beduidend langer bezig met onze partijen.

Ik kreeg met zwart het London systeem tegen en mijn tegenstander kwam sterk uit de opening. Ik wist op een gegeven moment eigenlijk geen goed plan te bedenken en probeerde om tijd te sparen een zet te doen die niet slecht was maar ook niet overtuigend goed. Maar ik hoopte onder de tijd van mijn tegenstander nog wat extra bedenktijd te kunnen spenderen aan een goed plan.

Tot grote verbazing van mij liet hij zijn zwartveldige loper zomaar afruilen tegen een paard en dat kostte hem ook meteen een pion. Dit was totaal niet nodig want hij had al een gaatje gemaakt om zijn loper terug te trekken, eigenlijk een standaard systeemzet in de London. De verloren centrumpion bleek zodanig belangrijk dat de andere pionnen ook snel opgeruimd konden worden en de winst binnen was.

Alleen Mari was nog bezig aan zijn partij hij speelde een Reti achtige opstelling met een snel oprukkende b-pion naar b4 net als in de Oerang Oetang. Het werd een Konings-Indische dicht schuif partij, waarin langdurig gemanouvreerd moest worden met de stukken.

Uiteindelijk wist Mari een h-pion van zijn tegenstander te veroveren en vervolgens stuurde Mari al zijn stukken naar de open h-lijn richting de vijandelijke koning. Zijn tegenstander verdedigde taai maar zijn lot was al bezegeld. Hij kon de troepenmacht niet weerstaan en moest een kwaliteit inleveren. Mari maakte de klus gedegen uit en zette zijn tegenstander mat.

Eric Merx (TL)

1 comment to EGS – HMC 4 0-4

  • Mari

    Hoi Eric,

    Bedankt voor het schrijven van het wedstrijdverslag tegen een jeugdteam van EGS. Het is niet voor het eerst dat enthousiaste, jeugdige spelers het moeten afleggen tegen ervaren, ouwe schaakrotten. Gelukkig maar, ik vermoed dat we in deze competitie met viertallen veel jeugdspelers zullen tegenkomen. Of we die ook kunnen verslaan, zien we dan wel weer!

    Groetjes,
    Mario

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>