HMC heerst in eigen huis

Door: Thomas Mollema

Alle vier de teams van HMC wonnen afgelopen speelronde. Waar HMC 1 vorig seizoen 3 thuiswedstrijden verloor en uiteindelijk de eer nog een beetje redde met een overwinning in de laatste thuiswedstrijd, daar is het voor de bezoekers van dit seizoen geen pretje om in Den Bosch te spelen. Dat komt natuurlijk door het bizar vroege aanvangstijdstip zoals Jasper Geurink betoogt: https://gc1.groningercombinatie.nl/competitie/ook-het-uur-is-een-figuur-hmc-den-bosch-groninger-combinatie-85-15/ .

Dat de reistijd van Groningen naar Den Bosch en andersom niet te onderschatten is zal niemand ontkennen. Dat een uur eerder vertrekken 1,5 punt kost vind ik een gedurfde uitspraak. Voor de rest een overtuigend betoog van Jasper, waardoor er voor de KNSB inderdaad weinig anders overblijft dan alle wedstrijden tussen GC en HMC in Groningen te laten plaatsvinden zoals Jasper ook concludeert.

Om 12:00 begon de wedstrijd met twee op papier gelijkwaardige teams. HMC had gemiddeld 16 ratingpunten meer. Een ratingoverwicht dus ondanks het niet meespelen van Daniel, Jasper en Martijn.

Twee spelers maakten hun seizoensdebuut voor HMC: Michiel Abeln en Anna Zatonskih.
Allebei hebben ze al de nodige wedstrijden gespeeld voor HMC, maar vertegenwoordigden zij HMC de laatste jaren maar zeer sporadisch. Michiel liet de Meesterklasse links liggen voor zijn meesterwerk: The Anand Files.

Zo’n schaakboek mist in iedere boekencollectie!

De afgelopen jaren heeft Michiel naast zijn baan hard gewerkt aan dit boek. Iedere dag een aantal uur en dat jaren lang, nachten van vaak maar 5/6 uur om maar aan het boek te kunnen werken. Michiel vond namelijk dat er zo’n soort boek miste in zijn (schaak)boekencollectie en besloot het zelf te schrijven.

Twan was al snel klaar met zijn partij. Hij stond voor zijn gevoel slechter, nam zijn verlies en bood remise aan tegen Erik Hoeksema. Die had een lange reis achter de rug en besloot dat de bijna 200 ratingpunten meer van Twan minstens zo belangrijk waren als zijn stellingsvoordeel. 0,5-0,5

Jeroen ging met wit hard door de Siciliaanse opstelling van grootmeester Jan Werle heen. Tot 19.Ld4 was het nog bekend bij Jeroen. In de legendarische partij Dijkhuis-Van Wely ging het verder met 19…Lf8, Werle besloot tot 19…Lb7 maar het resultaat was hetzelfde. Een snel mat! 1,5-0,5

Anna was niet lang daarna klaar tegen grootmeester Sipke Ernst. Het was een spannende tactische partij waarin Ernst lelijk de mist inging met h6. Na 27.Tf7+ Kh8 zag Ernst dat hij een toren achter zou staan en gaf gelijk na zijn zet op. 2,5-0,5

Niet veel later volgde Rob met een overwinning op Joost Wempe. Rob speelde Te4 met het idee om een kwaliteit ergens te gaan offeren om zijn centrumpionnen weer mooi naast elkaar te krijgen. Dit gebeurde niet, maar de toren had uiteindelijk wel een belangrijke rol in de koningsaanval. 3,5-0,5

Deed Groningen dan niets terug? Inderdaad, want de Bossche overwinningen bleven maar komen.

Michiel offerde in de opening een pion, die pion zag hij niet terug. Uiteindelijk kreeg hij wel een koningsaanval op de koning van Simon Elgersma en die werd Elgersma uiteindelijk fataal. 4,5-0,5

Geïnspireerd door de daadkracht van de Bosschenaren of gewoon fris door de beperkte reistijd (Woerden-Den Bosch) probeerde Iozefina Werle ook een strakke aanvalspartij af te leveren. Martin hield echter eenvoudig de deur op slot, won een kwaliteit en tikte het eindspel overtuigend uit. 5,5-0,5

Om 15:15 stond het al 5,5-0,5. 15:15? Na iets meer dan twee uur spelen al? Nee, in Den Bosch beginnen we om 12:00 dus waren er al iets meer dan drie uur voorbij.

Ikzelf mocht tegen Machteld van Foreest spelen. Haar broers zijn mij inmiddels voorbij qua speelsterkte, Machteld bleek ik nog wel te kunnen hebben. Na een Maroczy-opstelling werden een hoop lichte stukken geruild en leek remise een logisch resultaat. Ik was misschien iets te optimistisch met b5, maar dat was nog steeds een gelijke stelling. Toen misrekende Machteld zich echter met b4 en won ze geen pion, maar verloor ze een pion. Ik kon gelijk afwikkelen naar een gewonnen eindspel met ongelijke lopers. 6,5-0,5

Geert stond lange tijd gewonnen tegen Jasper Geurink, maar ik merkte aan Geert dat hij midden in de partij een gebrek aan energie had door het vroege aanvangstijdstip. Geert wist de Bossche zegereeks net geen vervolg te geven. 7-1

Nargiz kreeg al vroeg in de partij een paardoffer tegen van Eelke de Boer. Nargiz besloot het stuk snel terug te geven, waarna wit wel heel goed leek te staan met de vrije g- en h-pion en het loperpaar. Nargiz was daar niet zo van onder de indruk en besloot Eelke gewoon mat te gaan zetten, Eelke kon dit alleen voorkomen ten koste van een stuk en vlak daarna de partij. 8-1

Siem was als laatste nog bezig op bord 1 tegen Nick Maatman. Siem stond in het middenspel gewonnen, maar het bleek een iets te ingewikkelde stelling. Hij wikkelde af naar een eindspel met ongelijke lopers, maar de pion meer bleek net niet genoeg voor de winst. 8,5-1,5

Uiteindelijk een ongeflatteerde ruime zege. Het had iets hoger en iets lager kunnen uitvallen.
Na afloop zaten we op tijd (toch wel fijn dat 12:00 beginnen) in het Chinese restaurant samen met het tweede team om de thuisoverwinningen te vieren.
Vorig seizoen alle uitwedstrijden gewonnen, dus dit seizoen maar gewoon alle thuiswedstrijden?

Op schaaksite zijn de partijen te zien.

6 comments to HMC heerst in eigen huis

 • Bart Beijer

  Wie in twee uur met het openbaar vervoer van Groningen naar Den Bosch weet te komen haalt vreemde capriolen uit. Ik deed er van station naar speelzaal zonder vertraging ruim drie uur over. En Jasper voert de vroege reis – hij komt overigens uit Winsum en dat is nog een stukje verder – niet aan als excuus, maar wel als nadelige factor. Begrijpelijk maar wel een beetje makkelijk om hier de Bosche draak mee te steken. En wie naar de indeling van de afgelopen jaren kijkt zal zien dat het tijd wordt voor een wedstrijd in Groningen. Tot dan!

  • Mollemaestro

   Ik ging er gemakshalve vanuit dat de Groningers allemaal met de auto waren gekomen. Met het OV duurt het inderdaad een uur langer. De afgelopen jaren heeft GC het niet getroffen met de wedstrijden tegen HMC. Tegen Sissa hebben wij de afgelopen jaren twee keer thuis en twee keer uit gespeeld. Tegen GC waren de laatste vier wedstrijden thuis. De vijf wedstrijden daarvoor was het echter vier keer uit en een keer thuis tegen GC.

 • Brent

  Het is natuurlijk geen excuus voor een nederlaag, maar 12.00u beginnen is natuurlijk wel een verschrikkelijk tijdstip 🙂

 • Jasper Geurink

  Als de auteur van dit bizarre stukje een beetje serieus naar mijn verslag had gekeken, wist hij dat ik het volstrekt niet als argument gebruik voor de nederlaag, alleen als argument voor het zo ruim uitvallen van de nederlaag. De speelzaal ligt op ruime afstand van het station (zeg 45 minuten) en wij moesten dus rond 11.00 op het station zijn. Erik Hoeksema reed met de vader van Eelke mee, maar de rest gingen per trein. Dat impliceert met de trein van 8.18 uit Groningen gaan, dus opstaan rond 7.00 voor degenen die in Groningen wonen, voor mij om 6.00 (omdat ik uit Winsum moet komen).
  Een dergelijk tijdstip op zaterdag is zeer onprettig en impliceert een onrustige slaap, vaak 5 tot 6 uur. Dat is een redelijke aanname, waarbij ik mij op de mededelingen van medeteamgenoten baseer.
  Het gebrek aan empathisch vermogen wat uit dit stukje spreekt laat ik voor rekening van de auteur. Tekenend lijkt mij dat hij mijn opmerking dat ondanks alles HMC verdiend heeft gewonnen aan het einde niet vermeld.
  Het kost gewoon bordpunten als je vanuit het Noorden moet komen naar Brabant en je begint om 12.00. Dat is een feit. LSG heeft zijn begintijd gewoon aangepast, waarom HMC niet? Dat is een vraag die de auteur niet beantwoordt.

  • Mollemaestro

   Dat het onprettig is voor bepaalde personen om op een zaterdagmorgen zo vroeg weg te moeten kan, maar daar gaat een uur later vertrekken niet veel verandering in brengen. Vervelend dat jullie door dat ene uur eerder opstaan zoveel stress hebben ervaren dat jullie daar slechter van hebben geslapen! Het voordeel van de lange treinreis is dat je kunt slapen in de trein.

   Ik heb inderdaad de felicitatie niet overgenomen in mijn bericht, net als de eerste alinea’s van het Gronings verslag. Wat niet wil zeggen dat ik die delen van het verslag niet heb gelezen. Bedankt voor de felicitatie!

   Ik had niet het idee dat er een vraag aan mij werd gesteld over de begintijd, maar ik wil die vraag hierbij nog wel beantwoorden: Door vroeger te beginnen houd je in de avond meer tijd over om uit eten te gaan, die avond nog af te spreken met mensen en om terug te reizen van een uitwedstrijd om op tijd in bed te liggen. De een wil graag laat gaan slapen en laat opstaan en de ander wil vroeg naar bed en vroeg opstaan. Voor de een zal onze begintijd wel fijn zijn en voor de ander niet. Om dit dan als oneerlijk te bestempelen, tja.

 • gmischa

  Gefeliciteerd met de overwinning! Als ik dit zo lees moeten we als HMC overwegen volgend seizoen om 11.00 te beginnen. Dan worden we zeker kampioen! Het schijnt trouwens dat een aantal Groningers nog steeds bezig zijn met de terugweg. Sterkte!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>