HSC – HMC 4 externe NBSB 14 december 2019

Ik moest aan bord 2 aantreden tegen Hans Heiligers, maar door omstandigheden moest hij helaas verstek laten gaan voor deze wedstrijd.

Het volgen van de vele interessante partijen was mijn lot vandaag. We stonden dus al meteen op een onverdiende 0-1 voorsprong.

Aan bord 1 speelde Roger Feijtens met wit tegen Hans Voogt.

Doordat Mari van Ooijen onze vaste eerste bordspeler niet mee kon doen deze wedstrijd ging ik al bijtijds op zoek naar een invaller.

Gelukkig was Roger nog niet gestrikt voor het derde team, die op het laatste moment nog op zoek moesten naar een invaller en kon hij dus bij ons gelukkig invallen.

Roger kreeg de Ben Oni voorgeschoteld en stelde zich geheel volgens de openingsprincipes op. Hij kreeg ruimtevoordeel en ontwikkelde zijn stukken op de juiste plaats.

Op een gegeven moment viel Roger met zijn loper op f4 de achilleshiel d6 aan. En zwart verdedigde zich met een teruggetrokken paard naar e8.

Normaal staat de toren daar om de kwetsbare e4 pion aan te vallen. De hele partij bleef Roger druk houden op de zwarte stelling, die maar niet tot een goed gecoördineerde samenwerking en ontwikkeling kwam. Al vrij vroeg in het middenspel won Roger een stuk waarna zijn tegenstander opgaf.

Goed we staan nu dus met 0-2 voor met nog twee partijen te gaan. Ik volgde met lichte ongerustheid de overgebleven partijen aan bord 3 en 4.

Het zou zomaar wel eens 2-2 kunnen worden. Ik moest helaas constateren dat we op beide borden zwaar onder druk stonden.

Bord 4 Millo Labriaire – Ekko Oosterhuis

De teamleider van HSC trok stevig van leer en kreeg vanuit een Konings Indische aanval behoorlijk vat op de damevleugel van Ekko. Hij moest flink keepen om geen pionnen kwijt te raken. Het werd een landurige manoeuvreer partij. Ekko bleef ogenschijnlijk onbewogen onder de enorme druk. Hij wist de sterke gefiancheteerde koningsloper af te ruilen en kreeg langzaam wat lucht. Toen ik even later terug kwam was de partij volledig gekanteld in het voordeel van Ekko. Blijkbaar had zijn tegenstander de verdediging iets verwaarloosd omdat hij al zijn stukken voor de aanval naar de damevleugel had verplaatst. Een overrompelende mat in twee was vanuit het niets tevoorschijn gekomen. Dus was de overwinning weer een feit voor HMC 4.

Aan bord 3 Joep Smetsers – Huub Martens

De tegenstander van Joep speelde de hele middag een sterke partij die nagenoeg foutloos was. Joep kreeg weliswaar een paard van Troje op f5 in een Phillidor stelling. Maar zijn tegenstander wist op de gebruikelijke manier dat paard te verdrijven en bouwde gestaag aan een tegenaanval. Joep moest zijn stukken hergroeperen en ging op de achtergebleven pion d6 drukken. De meest kwetsbare pion om binnen te hengelen. Maar het liep anders. Zwart gooide zijn koningsvleugel pionnen naar voren en wist een pion op e4 te veroveren. Het enige gevaar schuilde voor zwart in het feit dat hij kort gerokeerd had en dat zijn koning enigszins kwetsbaar was. Maar hij was voldoende omringt door zijn zware stukken die zowel voor de verdediging als de aanval actief waren opgesteld. Joep moest echt oppassen dat hij niet onder de voet gelopen werd. Het paard van Troje keerde zowaar weer terug op f5, midden in het vijandelijke kamp. Mijns inziens had zwart een keer met d5 het centrum moeten pakken waarna hij een enorme troepenmacht kon samentrekken tegen de kwetsbaar verdedigde koning van Joep. Maar zowel Joep als ik dachten dat hij de naderende aanval wel eens niet zou kunnen gaan overleven. Maar tot ieders verbazing werd uitgerekend het paard van Troje binnengehaald en triomfantelijk afgevoerd, aldus stukwinst voor zwart. Helaas overzag zijn tegenstander een mat in 1 over het hoofd. Daar had echt  veel meer ingezeten voor zwart, die een goede partij had gespeeld en zeker een beter lot had verdient.

Een ietwat geflatteerde overwinning van 0-4 voor HMC.

We blijven nu zeker weer op de eerste plaats met 3 gewonnen wedstrijden en 6 matchpunten, waarschijnlijk gevolgd door Deurne. Het sterkste team van onze pool als je zuiver naar de hogere rating kijkt die ze op kunnen stellen. Onze eerstvolgende wedstrijd op 1 februari 2020 moeten we thuis tegen dit team aantreden en zullen we alle zeilen bij moeten zetten om niet te verliezen.

Eric Merx (TL)

2 comments to HSC – HMC 4 externe NBSB 14 december 2019

 • Mari

  Hoi Eric,

  Flink balen dat je ook de derde ronde van de externe competitie niet achter het schaakbord hebt kunnen zitten. Je bent lid geworden van een schaakclub om te schaken en niet om verslagen te schrijven. Dat doe je overigens uitstekend. Daarvoor de welgemeende complimenten. Ik hoop je schaakleed daarmee een beetje te verzachten. Mocht je de volgende keer weer niet mee doen, dan stel ik voor dat je de laatste ronde simultaan
  speelt…
  Groetjes,
  Mari

 • Eric Merx

  Hoi Mari, bedankt voor je mentale ondersteuning.Maar ik heb meestal genoeg problemen om mijn eigen partij tot een goed einde te brengen, dus laat ik het simultaan spelen over aan de mensen die dit echt kunnen.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>