Voorbereiden met Anand

Kennemer Combinatie laat ons steeds meer ontdekken in Haarlem en omstreken. De afgelopen twee jaar hebben zij ons eerste team al het Kennemer Sportcenter, Buurtcentrum De Schakel en 2x het gemeentehuis van Bloemendaal laten zien. Dit jaar namen ze ons mee naar wijkcentrum Het Broederhuis. Om hier een beetje wegwijs te worden hadden wij besloten om reisgids én Haarlemmer Michiel Abeln in onze teamopstelling op te nemen.

Twee jaar geleden wonnen wij ondanks een ratingverschil van gemiddeld 50+ ratingpunten in Buurtcentrum de Schakel met 4,5-5,5 van KC. Vorig jaar besloten ze dat 50 ratingpunten niet genoeg waren en gingen ze voor de 80 ratingpunten per bord in het Kennemer Sportcenter. Ook dit bleek niet genoeg en wij namen zelfs een bordpunt meer mee terug: 3,5-6,5. Dit jaar deden ze er dus maar een schepje bovenop, 90 ratingpunten per bord meer dan wij. Over de eerste zes borden zelfs 2550.

Het was een spannende wedstrijd ondanks het ruime ratingoverwicht van KC. De wedstrijd begon met een snelle remise van onze gids. Michiel wilde zijn krachten sparen om te vertellen over de mooiste plekjes in Haarlem. Ook heb ik talloze versies van The Anand Files uit Michiel zijn tas zien komen. Daar moest ook wat energie voor overblijven natuurlijk. Jeroen en Twan hadden het zelfs gebruikt voor hun voorbereiding voor bord 1 en 2. Hieronder hun korte recensies van het boek:

‘Ik heb het boek met veel plezier uitgelezen. Echt een aanrader voor als je wilt weten hoe het er achter de schermen aan toe gaat bij een WK-match.’

‘Ik heb het met heel veel plezier van cover tot cover gelezen’

Afgelopen zaterdag besloten meerdere teamgenoten hun voorbeeld te volgen en een exemplaar bij Michiel op te halen. Verschillende spelers van KC waren onder de indruk van de voorbereidingen van onze spelers en besloten om ook een exemplaar te verwerven.

Niet lang na Michiel was ook Martin klaar, ook Martin speelde met wit een snelle remise. Met Pieter Roggeveen werden dus al, op het tweede witbord waar wij op papier favoriet waren, de handen vredelievend geschud door Martin. Het viel ook niet mee voor de lagere borden om wit van zwart te onderscheiden door de kapotte lamp boven de staartborden, zoals besproken wordt in het Haarlems verslag van Michiels tegenstander Gerard Rill.

Dat remise in topwedstrijden een veelvoorkomende uitslag is werd onderstreept door de volgende vijf uitslagen die vielen: remise, remise, remise, remise en remise. Na 7 partijen nog geen enkele winst en 7 remises. Dit waren echter wel partijen waar het evenwicht verbroken werd.

Jeroen mocht het op bord 1 opnemen tegen Jorden van Foreest, de nummer twee van het afgelopen Nederlands Kampioenschap (achter zijn broertje Lucas). Ik heb kort bij de analyse gezeten en hier leek Jeroen een pion voor te staan. Ik had dit graag willen controleren voor mijn verslag, maar helaas zijn de partijen nog niet te zien op de website van de schaakbond:
Zoals Jeroen het speelde bleek het niet genoeg om ook daadwerkelijk te winnen, maar een plusremise tegen 2600+ is natuurlijk niet verkeerd.

Twan mocht het opnemen tegen Loek van Wely, frequent boksbal van HMC-spelers. Loek had blijkbaar na nederlagen tegen Tycho Dijkhuis en Martijn Dambacher met zwart geen zin om nog een keer zwart te krijgen tegen HMC, dus speelde hij dit keer met de witte stukken. Van deze partij heb ik vrij weinig meegekregen, maar het resultaat was remise. Zie het verslag van KC (of over een tijdje de partijen) voor meer informatie over deze partij.

Rob Schoorl speelde met zwart tegen de gelijkwaardige Lennart Dek. Rob was geïnspireerd door een partij van Giri-Carlsen (wie weet welke?) zo liet hij mij na afloop op zijn telefoon zien. Ik zei dat de stelling niet klopte omdat er geen h-pion van wit op het bord stond en zag toen pas dat de hele damevleugel anders was en dat het niet zijn partij van zojuist was, maar zijn voorbereiding op de partij tegen Dek:


Rob kreeg voldoende initiatief voor de geofferde pion, maar niet veel meer dan dat. Remise was dus een logisch resultaat.

Op het laatste bord speelde ik tegen Ilias van der Lende, teamleider KC. Ik kwam meer dan prima uit de opening met zwart. Ik twijfelde op een gegeven moment of ik door de a-pionnen te ruilen zijn b-pion zwak zou maken of hem juist een sterke vrijpion in de schoot zou werpen. Het bleek het laatste en ik moest in de keep-modus. Gelukkig lukte dit en kon hij alleen afwikkelen naar remise-eindspelen van Toren+3 tegen Toren+2 op dezelfde vleugel. Ilias probeerde iets anders, maar ook dit bracht mij niet in onoverkoombare problemen: remise.

De laatste (spoiler-alert) remise vond plaats op bord 6 tussen Geert en Quinten Ducarmon. Geert gaf de volgende dag aan dat hij met 9…g5 volgens de engine al het witte openingsvoordeel kon neutraliseren, maar deze zet pas later speelde. Geerts engine gaf aan dat hij een kans op duidelijk voordeel (-1.2) gemist had en dat het oordeel vervolgens in het voordeel van Quinten draaide (+1). Quinten kreeg nog een goede kans, maar vervolgens werd de schade goed beperkt door Geert en bood Quinten (gelet op de overige borden?) remise aan in een stelling waar hij het volgens Geert nog wel had kunnen proberen. In de analyse heb ik een deel van de partij meegekregen waar het erom ging welke koning nou zwakker was. Praktisch gezien een heel moeilijke partij voor beide spelers.

Bord vier zag er de hele dag slecht uit voor Siem tegen Wouter Spoelman. Spoelman leek steeds meer ruimte te kunnen pakken met wit en uiteindelijk won Spoelman overtuigend. Zie verslag KC (en over een tijdje hopelijk de partij) voor meer info. Vrijwel het enige moment in de partij dat ik meekreeg was dat Spoelman een pion in de aanbieding deed met b4 en Siem deze vergiftigde pion niet kon winnen omdat zijn dame ingesloten zou raken. Daarna snapte ik niet veel van de momenten die ik bekeek tijdens het rondlopen, maar leek alles wel goed voor Spoelman te zijn.

De witpartijen op bord 3 en 5 boden ons hoop qua stellingen. Jasper kwam slecht te staan vanuit de opening tegen aspirant-GM Miguoel Admiraal, Martijn kwam ook niet al te best te staan vanuit de opening tegen aspirant-GM Liam Vrolijk. Bij beide partijen draaide dit laat in het middenspel om en stonden Jasper en Martijn gewonnen. Waar Jasper deze stelling wel kon omzetten in een punt, daar lukte Martijn dit niet en moest hij zelfs een 0 slikken.

Al met al een ongelukkige 5,5-4,5 nederlaag voor HMC. Op basis van rating verdienden wij minder, op basis van de partijen kon de uitslag zowel hoger als lager uitvallen. Het kijken blijft naar beneden. Gelukkig voor ons hebben Sas van Gent en Caïssa nog 0 matchpunten en staan we door de ruime overwinning tegen Groningen 2 matchpunten en 9 bordpunten voor op Groningen. Hopelijk kan KC ons weer een nieuw gedeelte van Haarlem laten zien.

2 comments to Voorbereiden met Anand

 • Rob Schoorl

  Giri-Carlsen Croatia GCT 26-6-2019

 • René Olthof

  [Event “Zagreb”]
  [Site “Croatia GCT 2019”]
  [Date “2019.06.26”]
  [Round “1”]
  [White “Giri,Anish”]
  [Black “Carlsen,Magnus”]
  [Result “0-1”]
  [WhiteTitle “GM “]
  [BlackTitle “GM “]
  [WhiteElo “2779”]
  [BlackElo “2875”]
  [ECO “B30”]
  [NIC “SI 31.4.6”]
  [PlyCount “46”]

  1. e4 c5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 e6 4. Bxc6 bxc6 5. d3 Ne7 6. h4 h5 7. e5 d6 8. exd6
  Ng6 9. Nfd2 Bxd6 10. Nc4 Be7 11. Nc3 Ba6 12. Qf3 Bxc4 13. Qxc6 Kf8 14. dxc4 Nxh4 15. 0-0 Nf5 16. Ne2 Rc8 17. Qa4 Rc7 18. Bf4 Rd7 19. c3
  DIA
  19… g5 20. Rad1 Rxd1 21. Rxd1 Qa8 22. Bc7 h4 23. f3 h3 0-1

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>