Thomas in Groningen deel 1

De laatste twee weken speelde ik mee in Groningen met het schaakfestival. Aangezien er heel wat HMC’ers hebben meegeleefd hierbij een verslag. Het toernooi duurde van 21 t/m 30 december met een rustdag op 25 december (Eerste Kerstdag). Mijn eerste verslag zal gaan over de vier partijen tot de eerste rustdag. De eerste zeven nachten sliep ik in een Airbnb met een aantal kinderen die de 20e eeuw niet meer hebben meegemaakt: William Gijsen, Yannic Husers, Jorik Klein, oud-lid Sjoerd van Roon, Dries Wedda en Jord Ypma. De laatste nachten sliep ik in een Airbnb met Thomas Beerdsen, oud-lid Tycho Dijkhuis, Joris Kokje, Mischa Senders en Max Warmerdam.

De avond voor het toernooi speelde ik nog mee met de rapidavond bij HMC. Daar wenste Matthijs mij nog succes met het toernooi en zei Piet dat ik moest zorgen dat ik op de liveborden kwam zodat ze me konden volgen via internet. Vol goede moed reageerde ik met ‘Dat komt wel goed’. Het kwam inderdaad goed, van de negen partijen speelde ik vijf partijen op een livebord en werd ik drie keer net naast een livebord gezet. Alleen in ronde twee moest ik met een zaklamp bijschijnen omdat ik in de krochten van de A-groep zat.

De indeling voor ronde 1 was niet mals. Met zwart tegen GM Alexandr Fier, een Braziliaanse GM die 2650 heeft gehad en veel toernooien in Nederland speelt. Normaal gesproken speelt Fier alles bliksemsnel, hij heeft dan ook het snelschaaktoernooi (een van de vele nevenevenementen tijdens het festival) gewonnen. Dit blijkt regelmatig een valkuil voor hem te zijn, waardoor hij nu nog maar een rating van 2528 heeft. Helaas ging hij dwars door mijn stelling heen na mijn dubieuze h5 (zie partij onderaan).

De eerste avond in Groningen gingen wij de bloemetjes buitenzetten in het centrum. Ik verscheen de volgende middag als een zombie achter het bord. Mijn strijdplan was helder: een lange partij ervan maken! Ik was namelijk nog niet ontnuchterd en moest dus eerst nuchter worden en vervolgens de eerste katerverschijnselen doorstaan voordat ik de denktank in kon gaan. Met het Schots Vierpaardenspel kreeg ik hiervoor de ideale opening op het bord met wit tegen de Indiase WFM Harshini. Na wat zetjes gedaan te hebben kreeg ik opeens een pion in de schoot geworpen en tikte ik het daarna gemakkelijk uit.

In ronde drie moest ik tegen FM Onno Elgersma. Ik had zelf geen laptop bij me, maar zag op mijn mobiel dat hij een keer Dd3 tegen de Kan in het Siciliaans had gespeeld. De variant met Dd3 is een huisvariantje van Max Warmerdam die het tijdens KiNG-gelegenheden al twee keer tegen mij heeft gespeeld. Ook Stefan Kuipers heeft het tegen mij gespeeld in een snelschaakpartij. Ik vroeg Twan om te kijken wat hier een sterk antwoord op is, Twan stuurde al snel een bestand op met heel wat varianten die ik maar uit mijn hoofd moest leren. Heel veel dank! Twan kwam met een aantal nieuwtjes op de proppen en ik kwam deels hierdoor met een goede stelling uit de opening. Mijn tegenstander Onno Elgersma was niet helemaal fit (de volgende dag speelde hij niet mee om uit te zieken). Ik won vanuit de opening een pion, die zette ik op een gegeven moment om in een koningsaanval en die koningsaanval zette ik om in een gewonnen eindspel.

In ronde vier speelde ik met wit tegen IM Jan Sodoma uit Tsjechië. Weer kreeg ik een Schots Vierpaardenspel op het bord en weer bleven alleen de zware stukken en de witveldige lopers over. Hij overzag een sterk stukoffer van mij en kon niet veel later opgeven.

Ik ging de rustdag dus in met 3 uit 4 en een tpr van 2502.

6 comments to Thomas in Groningen deel 1

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>