Tuin der Listen CIII: een nieuwe lente, een nieuwe tuin

Honderdentwee afleveringen geleden legde ik uit dat voor de Tuin der Listen , een fraaie naam bedacht door Thomas Mollema, uitsluitend partijen uit onze interne in aanmerking komen. Van dat principe heb ik inmiddels spijt en wel om twee redenen: het valt niet mee om elke week een geschikte partij te vinden en niet steeds een beroep te doen op medewerking van telkens dezelfde mensen ( clubgenoten die mij een PGN-bestand kunnen sturen). Belangrijker nog is het verloren gaan van veel moois, toernooipartijen en externe potjes.
Alleen de afgelopen week al kwam ik een indrukwekkende overwinning op een IM tegen van Chiel Koster, een pittig gevecht uit het Noteboomtoernooi, een bijzonder interessante partij van Nargiz uit de Utrechtse Meesters en een elegante slotzet van Twan uit zijn partij gisteren gespeeld in de Belgische competitie.
Voor ik aan het hoofdgerecht begin even wat informatie voor onze nieuwe(re) leden: stel je speelt vrijdag een partij die je met trots vervult. Hoe krijg je die op de clubsite? De oplossing is deze: je kijkt om je heen en je zoekt naar je clubgenoot met de witste haardos en die spreek je aan ( bij voorkeur mits hij niet aan zet is.) Grote kans dat je mij treft. Je levert de notatie in van je partij, mag ook een foto daarvan zijn. Ik zorg voor de rest. Ben ik niet aanwezig op de clubavond, tja, dan heb je de verkeerde aangesproken. Sorry. In dat geval stuur je je partij naar k.voirschot@home.nl

We gaan verder met maar liefst twee amuses:
Hieronder zie je een stelling uit Chiel Koster- Fred Slingerland. IM Slingerland staat al iets minder en speelt 21…Lg7. Hoe kan Chiel zijn aanval beslissend versterken?

Amuse twee is nog verser, van gisteren (8 maart), uit de Belgische competitie. Twan heeft wit tegen Cekro, die op zet 15 de verkeerde weg insloeg. We zijn nu bij zet 16 en misschien dacht de zwartspeler in zijn vooruitberekeningen met de loper op b2 te kunnen nemen. Op 17. Kxb2 volgt immers 17…Dxd1. Twan keek net iets verder. Met welke zet verraste hij Cekro, denk je?

We sluiten af met de volledige notatie van de drie genoemde partijen. Het commentaar bij Nargiz’ partij is van Hugo ten Hertog, Nederlands nieuwste IGM.

Kees van Oirschot

1 comment to Tuin der Listen CIII: een nieuwe lente, een nieuwe tuin

  • Twan Burg

    Leuk dat de tuin uitgebreid wordt! Zo krijgen alle leden meer kansen om in het zonnetje te staan! Cekro gaf op na 18.Lb5 Dd5 19.c4

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>