Dambacher op dreef

De finale van de HMC Top 16 is bekend: Fridman tegen Dambacher. Beide waren tot dusver te sterk voor hun tegenstanders.

Halve finales
Daniel-Anna: 3.5-1.5
Vooraf wist René te melden dat “In ‘echte’ toernooien hebben Anna en Daniel 6x eerder tegen elkaar gespeeld. Het resulteerde in 4 korte remises, een uitgespeelde remise en zowaar één overwinning voor Daniel.
Daniel kwam al snel op een 3-0 voorsprong. Zowel tactisch als technisch bleek het niveauverschil erg groot. Anna deed nog wel wat terug door de vierde partij te winnen, maar de vijfde partij bleef ze met zwart op remise steken.

Gaan Anna en Daniel er bij de HMC Top 16 weer met de hoofdprijzen vandoor?

Anna krijgt schaakles en een jonge Anish Giri kijkt toe.

Martijn-Twan: 3.5-1.5
Martijn speelde weer erg sterk, en Twan kende een mindere dag. Beide leken met zwart steeds prima uit de opening te komen. In het Spaans koos ik steeds voor een tactisch gevecht, maar ging in onderstaande stelling de mist in.

De pion op d5 is verloren gegaan, maar met de e-lijn en lange diagonaal heb ik voldoende compensatie. Na 22.Pxd5 Pxd5 en dan 23.Tae2 of De1 staat het ongeveer gelijk. Ik koos echter voor 22.Tae2?, maar na 22..Pxc3 23.Txe7+ miste ik 23..Tf7! Daarmee kwam zwart op een grote voorsprong in materiaal.
Hiermee kwam ik voor de tweede keer op achterstand. Maar dit keer kon ik niet terugslaan in het geweigerde damegambiet. Hij lokte me in een variant waarin je met zwart een pion offert, maar ik wist niet hoe ik precies compensatie kon krijgen, en toen speelde het makkelijk voor Martijn.

De grote finale dus tegen Daniel en Martijn, terwijl Anna ik nog voor het brons spelen.

Partijen:

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>