Ecce Homo Ludens I: Tom in de stijl van Timman


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

Kees van Oirschot

Het afscheid van de tuinman van HMC slaat een flink gat in de aanvoer van schaakmateriaal op onze HMC-website. Nu kan niemand de inzet en kunde van deze vakman benaderen, laat staan vervangen. Toch wil ik een poging wagen om Kees op te volgen, al was het maar een klein beetje.

Mijn computer zit boordevol HMC-archiefmateriaal, zowel qua beeld als met zetjes en partijen. Bovendien volg ik als redacteur van New In Chess de hedendaagse internationale toernooipraktijk op de voet en kom dus beroepsmatig het een en ander tegen, dat ik met onze leden zou kunnen delen.

Tom Verhoeven

Ik zou geen beter begin weten dan de partij Verhoeven-Schumacher. Ik kan daar meerdere redenen voor geven. Allereerst was ik live aanwezig in Sittard op 8 oktober 1983, toen Tom deze parel produceerde aan bord 1 van de ontmoeting GESS-HMC. Samen met LSG-HMC uit de 2e ronde van de Meesterklasse seizoen 2006/07 beschouw ik deze ontmoeting als de meest memorabele uit de geschiedenis van ons vlaggenschip. Zelf kreeg ik een pion cadeau van Jac. Vaassen en gaf desondanks de partij op kinderachtige wijze uit handen. Bart Piet Mulder produceerde er de rampzalige zet 63.Tb2, in het bulletin destijds voorzien van 11 vraagtekens. Bij Loek aan bord 7 telden we het punt al, maar ging het alsnog mis. De wonderbaarlijke redding van Pierre van Hiele aan bord 9 tegen Dirk Jan ten Geuzendam, al meer dan 35 jaar mijn collega bij New In Chess, kan daar niet tegenop, noch de puike overwinningen van Willy Hendriks en Peter Boll.

Al dit lief en leed (wij verloren met 5,5-4,5!) staat echter volledig in de schaduw van de briljante partij van Tom aan bord 1. Peter Boll noemde het ‘een partij in de stijl van Timman, waarbij offeren niet geschuwd wordt’. Zo is het maar net. Een partij die een verpletterende indruk op mij gemaakt heeft. Toen, en nog steeds.

4 comments to Ecce Homo Ludens I: Tom in de stijl van Timman

 • Eric Merx

  Wat mooi René dat je het stokje overneemt van Kees van Oirschot en bij deze wil ik Kees nog bedanken voor zijn prachtige rubriek die hij voor ons heeft verzorgt al die tijd. Hulde!!!

 • LtB

  Ik sluit mij van harte aan bij de woorden van Eric!

 • Pierre Smeets

  Nog een bedankje aan Kees. De rubriek van René belooft wat. Het verhaal over de naamgeving van de Rubinsteinvariant is nieuw voor mij.
  Twee jaar geleden heb ik in Bad Sooden een leuke partij tegen Schumacher gespeeld. Na afloop hebben we nog gezellig gepraat over de Aachener Schachverein waar we beiden voor gespeeld hebben. Net als Timman trouwens.

 • Kees van Oirschot

  Nooit in mijn ( nog prille) leven werd ik bedolven onder zoveel lofprijzingen. Bedankt daarvoor.

  Voor onze clubgenoten is de opvolging van een scharrelende amateur door een alom gewaardeerde professional beslist een verbetering. De eerste bijdrage van René in deze vorm lijkt me een overtuigend bewijs daarvan.

  Aan alle HMC’ers: bedankt voor jullie aandacht en medewerking.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>