Ecce Homo Ludens III: Arbiter


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

Tijdens het 19e ECI schaaktoernooi in Sas van Gent (augustus 1992) won ratingfavoriet Alexey Alexandrov uit Wit-Rusland (2505) het Europees Jeugdkampioenschap. Hij eindigde met 9 uit 11, wat, na een start van 2 uit 4, hoogst opmerkelijk mag worden genoemd. Naast hem namen Vladislav Borovikov en Dimitri Reinderman met 8 uit 11 plaats op het podium.

De volledige eindstand kunt U hier vinden:

https://www.belgianchesshistory.be/tournament/19th-eci-tournament-sas-van-gent/

He, wacht even, zie ik daar op de 19e plaats de naam van Daniel Fridman (als 5e geplaatst) opduiken? Met 5,5 uit 11? ‘Het eerste toernooi voor mij in het Westen en tegelijk het slechtste toernooi van mijn leven’.
Hele verhalen kan hij erover vertellen. Maar wat is de reden dat ik onderstaande partij uitgekozen heb? De notatie maakt dat niet duidelijk. Laten we gaan naar de stelling na 11…f5.


Daniel vertelde mij dat wit hier de zet 12.exf6 speelde. Dat kwam als een enorme verrassing voor hem en hij dacht pakweg een kwartier na over het antwoord. Wat te doen? Toen begon het opeens te dagen. De zet van wit is onreglementair! Want de zwarte pion komt van f6, niet f7. Daniel was zo opgelucht de crisis overleefd te hebben, dat hij er niet op stond dat de aanraken is zetten regel toegepast werd?!? Dit is hoogst opmerkelijk. Regels zijn regels. Toch? Na 12.e6 of 12.exd6 zijn de zwarte stellingsproblemen grotendeels verdwenen.

De grote vraag is nu: willen wij de naam van de arbiter weten?

foto’s van Henk Geilvoet uit het toernooiboek

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>