Ecce Homo Ludens IV: Orang-Oetan


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

Mari van Ooijen in 2007

Bij iedere schaakclub zijn er leden die vermaard (of berucht) zijn door hun niet aflatende voorliefde voor een bepaalde zet of opening. Zeg 1.g2-g4 en de HMC-watchers van weleer zullen met de naam Harold van der Heijden op de proppen komen. Legendarisch waren zijn gevechten met Hans Quint met deze Grob opening. 1.f2-f4 was de zet van Freek Claasen (pseudoniem: ef vier) en van good old Piet van Berge was bekend dat hij nooit iets anders speelde dan 1.c2-c4.

Wat mij betreft steekt Mari van Ooijen op dit gebied echter boven iedereen uit. Er was een tijd dat zijn naam binnen HMC synoniem was aan 1.b2-b4.

Roger Feytens in 2017

Mari was het allereerste lid dat een ‘exclusief interview’ gaf aan H.M.C.-Den Bosch Nieuws – briljante naam trouwens voor een clubblad. Op zaterdag 17 mei 1975 was nieuwbakken redacteur Piet Baudoin op zijn fietsje naar de Rijnstraat getogen om onze enige echte IGM nader te ondervragen ‘onder het genot van een heerlijk kopje koffie’. Zo doet Mari uit de doeken dat hij op school lid is gemaakt van Hertogstad door Nico Vermeeren. ‘Dat was in 1965!’ In 1966 is toen de fusie gekomen tussen het protestante Hertogstad (roerganger Van Berge) en het katholieke Max Euwe met o.a. vader en zoon Van Zelst.

Mari heeft in vroeger tijden ook veel aan correspondentieschaak gedaan. Smakelijk zijn zijn verhalen over de langlopende match met Roger Feytens.

In de nazit vertelde Meester Mari (hij was onderwijzer) dat hij op zijn school een schaakclub had met 46 leden. “Elke week krijgen zij een zestal diagrammen met opgaven mee naar huis. 45 van de 46 leden doen mee aan deze oploswedstrijd…

2 comments to Ecce Homo Ludens IV: Orang-Oetan

 • Mari

  René, ik heb uiteraard met groot genoegen het eerste artikel van ”Ecce Homo Ludens” gelezen. Hartelijk dank voor alle positieve aandacht voor mijn persoon.
  Twee partijen heb je uitgekozen, een remise en een winstpartij van mij. Te veel eer wellicht! Een keuze uit mijn verliespartijen zou je minder speurwerk hebben bezorgd.
  Seelemeijer, ex voorzitter van HMC Den Bosch uit lang vervlogen tijden, gaf eens een treffend antwoord op een vraag die mijn tegenstander tijdens een externe competitiewedstrijd voor aanvang van de partij mij stelde:
  “Hoe schrijf je uw naam?” vroeg de man op bescheiden toon.
  “Na de partij met drie ooos” antwoordde Seelemeijer prompt.

  Met jouw archief, uitpuilend van anekdotes, historisch materiaal en ontiegelijk veel foto’s, zul je menig ongetwijfeld schaker veel schaakplezier verschaffen!

  Groeten van een spelend mens,
  Mari

 • René Olthof

  De grote vraag is: hoe is het vergaan met die correspondentieschaakmatch tegen Roger? Hebben jullie de 25 gehaald?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>