Ecce Homo Ludens VIII: 80


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

Op het schaakbord is het clubkampioenschap het hoogste wat er binnen HMC te behalen valt. De hoogste eer in het algemeen is het erelidmaatschap. Dat is in het verleden pas drie keer uitgereikt. In 1972 aan de legendarische Grad van Zelst en Piet van Berge (toen beiden meer dan 30 jaar bestuurders) en tijdens ons Gouden Jubileum in 1987, aan wijlen Jan van Steenis (1923-2008). Hij was sinds 1970 koster geweest in de Wederkomstkerk aan de Rijnstraat, waar HMC vanaf de fusie in 1966 pakweg 30 jaar heeft gespeeld.

Voorzitter Frans van Vugt (midden) spreekt ‘onze’ koster toe. Links zit zijn vrouw Riet.

Het aantal leden van verdienste ligt wat hoger. De eerste was in 1979 HMC-architect Harrie Nobbe, die augustus 1984 overleed.
De volgende waren deze zes heren:

Staand v.l.n.r. : Hans Scholten (1987, overleden 2017), Rien de Wit (1992) , Frans van Vugt (1979, overleden 2009), René Olthof (1993);
zittend v.l.n.r: Ad Driessen (1981, overleden 2007) en Jo van Overdijk (1987, overleden 2001)

Sinds het 60-jarig jubileum in 1997, toen deze foto genomen werd, zijn er natuurlijk weer nieuwe leden van verdienste bijgekomen: Cees Nuijten in 2005 en Ben Span in 2009.

Rien de Wit, geboren in Drunen, naar school op het Sint-Janslyceum en na omzwervingen in werelddorpen als Benthuizen en Heino weer neergestreken in Brabant. Aanvankelijk speelde hij voor Waalwijk samen met Dorus Pullens, Jos Nijman, Wim Postema en Richard Waeterschoodt, maar in 1978 koos hij voor de Rompertdreef en HMC. Dochter Patricia werd ook al snel geïntroduceerd op de club.

Rien bleek de perfecte schaakleraar die enorme hoeveelheden kinderen met veel liefde en geduld de beginselen van het schaakspel heeft bijgebracht. Jasper Broekmeulen werd door Rien al in de allereerste les gescout! Later toen mede-Drunenaar Ben Span (oorspronkelijk van het plaatselijke Gambiet) en diens zoon Paul de HMC-rijen kwamen versterken werd een gouden koppel geboren dat gedurende meer dan een decennium gezorgd heeft voor een niet-aflatende stroom talenten, successen en jeugdtitels. Te beginnen bij Paul en eindigend bij het duo Burg en Burg. Rien was vanaf 1985/86 3 jaar jeugdleider en vervolgens 4 jaar voorzitter, een functie die hij drie jaar later nog eens 2 jaar vervulde.

Rondom zijn pensionering, voorjaar 2003, geëmigreerd naar de voet van de Pyreneeën en nu, met zijn 80e verjaardag vandaag, komt Rien met zijn vrouw Rési terug naar Nederland. Bienvenue chez nous!

1 comment to Ecce Homo Ludens VIII: 80

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>