In Memoriam Martien Craane (1917-2020)

Wie meer dan 25 jaar lid is van HMC kent hem zonder enige twijfel: Martien Craane.

Drie jaar geleden kreeg ik een mailtje van Twan Burg met de opmerkelijke vraag: ‘Ken jij Martien Craane en weet jij meer over zijn verrichtingen binnen HMC?‘ Twan had een mailtje gehad van Eric Merx en die was op zijn beurt ingelicht door Mari van Ooijen, die Martien Craane was tegengekomen in de binnenstad. Hij werd toen 100.

Uiteraard ken ik Martien Craane. Hij was marktkoopman en woonde vroeger in de Van Reijsstraat, vlakbij De Biechten. Van het geplande interview voor de HMC-website is het destijds nooit gekomen.

En nu het bericht van zijn overlijden in oktober, zes jaar na zijn vrouw Tonny. 103 is hij geworden. 103! Geboren in hetzelfde jaar als mijn vader. Daarmee was hij de oudste Bosschenaar en zodoende haalde hij de krant.

Roger Feytens, die vanaf 1963 in Bossche schaakkringen verkeert, schreef mij dit: ‘Wat ik me van Craane herinner is dat hij op de clubavond er praktisch altijd bij was. Je hoorde hem heel vaak pruttelen als een partij niet naar wens verliep. Ik geloof dat hij oorspronkelijk van Max Euwe was en een tijdgenoot was van de oude Grad van Zelst. Ik heb echter nooit tegen hem gespeeld, voor zover ik weet!?

‘Ik kwam hem toevallig een aantal jaren geleden nog tegen in de kringloopwinkel Vindingrijk, toen nog in de Vughterstraat gevestigd. We keken beiden bij de boekenafdeling. Hij kroop zelf nog vief over de grond, ondanks zijn leeftijd, om iets van zijn gading te pakken te krijgen! Hilarisch. Hij herkende mij en we hadden nog een praatje. Hij was een grappige man.’

Ik heb zelf twee keer de eer gehad de degens met Martien Craane te kruisen. In 1983 en in 1991, beide malen voor de HMC-beker. Nooit in het bestuur gezeten en schaaktechnisch geen hoogvlieger, maar wel bijna 40 jaar lang trouw onze clubavond bezocht en op latere leeftijd ook de externe wedstrijden als toeschouwer. Daar kon hij tevoren nooit aan mee doen vanwege zijn beroep. Craane heeft ook gespeeld in de interne van De Oase, de dependance van HMC op West. Daar speelde hij in 1978 het volgende buitengewoon onderhoudende partijtje tegen Harold van der Heijden.

Een duik in de archiefdozen op mijn zolder leerde mij dat Craane in het voorjaar van 1957 lid is geworden van Max Euwe. Hij begon in de C-groep van de bekercompetitie en eindigde met 4 uit 6 tweede, voor Grad van Zelst, de vader van onze Cees. Of hij eerder ook al lid is geweest van een schaakclub, in Den Bosch of elders, is mij niet bekend.

Uiteraard ontbrak Craane niet op het gouden jubileum van HMC in De Biechten in 1987. Op de fameuze groepsfoto met 68 leden zit hij rechts op de eerste rij, tussen Hans Scholten en Hoi-leung Chiu. Links naast Scholten zien we Henk Kevenaar, een van Martiens kompanen.

In het voorjaar van 1996 komt zijn naam voor het laatst voor in de ranglijst van onze interne competitie. In groep 4 op plaats 4, tussen namen als Isabegovic, Willem Muhren, Patrick Groeneveld en Wim van de Vooren, een andere kompanen.

Met Martien Craane, Bosschenaar in hart en nieren, is weer iemand heengegaan uit de clubgeschiedenis van voor de fusie in 1966. De spoeling begint dun te worden…

https://mensenlinq.nl/overlijdensberichten/martien-craane-8922058/

René Olthof

1 comment to In Memoriam Martien Craane (1917-2020)

  • René Olthof

    Zojuist verneem ik van onze ‘tuinman’ Kees van Oirschot dat het programma ‘100 jaar jong’ vanavond (30 november!) aandacht besteedt aan Martien Craane, tot voor kort de oudste man van Den Bosch. Het programma is om half negen te zien op SBS 6.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>