Ecce Homo Ludens XII: Eindspelstudiegoeroe


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

Top 5 lijstjes met betrekking tot HMC kun je op verschillende manieren aanvliegen: schaaktechnisch op rating, bestuurlijk, duur lidmaatschap, aantal kampioenschappen of titels, impact op de schaakwereld.
Als je puur kijkt naar een combinatie van alles samen, dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat Dr. Harold van der Heijden hoge ogen gooit voor de toppositie. Jarenlang lid van het tweede team met een rating rond de 1900, misschien iets hoger. En niet te vergeten: dubbel winnaar van de HMC Schoonheidsprijs. Met zwart!

Bestuurslid geweest (intern wedstrijdleider), TC-lid en (hoofd-)redacteur van ons clubblad. Op die eerste en laatste post heeft hij voor automatisering van de gegevensstromen gezorgd en nieuwe systemen ingevoerd die het decennialang volgehouden hebben op onze club. Ongeveer 45 jaar lid, dat kan ook niet iedereen zeggen.

Harold van der Heijden – onze man in Deventer

In de schaakwereld is Harold momenteel vooral actief buiten HMC. Als verwoed verzamelaar van schaakboeken en schaakpostzegels, als hoofdredacteur van EG, het toonaangevende blad op het gebied van eindspelstudies, maar bovenal als oprichter, hoeder en datatypist van de grootste elektronische verzameling van eindspelstudies ter wereld.

Sinds begin deze maand is Editie VI van Harolds databank met 93.839 eindspelstudies de lucht ingegaan via zijn website.
Herman Grooten heeft een uitgebreide recensie geschreven op Schaaksite.
Harold is de wereldgoeroe van de eindspelstudie. Op dat terrein kan niemand om hem heen. Laten we echter niet vergeten dat hij ook nog zelf studies componeert. Internationaal Meester en FIDE Judge in compositieschaak. Daar zijn er niet veel van in Nederland. Het volgende juweeltje, gepubliceerd in het Algemeen Dagblad van 18 januari 2003, toverde een brede grijns op het gezicht van Artur Yusupov, toen hij hem oploste op een schaakfestival in Apeldoorn. De opgave is: wit speelt en wint.

De verschijningsdatum van Editie VII is al vastgelegd op 2025. Harold verwacht dan boven de 100.000 te zitten…

3 comments to Ecce Homo Ludens XII: Eindspelstudiegoeroe

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>