Ecce Homo Ludens XVI: Wijk aan Zee


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

Het Hoogoven/Corus/Tata Steel toernooi hoort bij het crème de la crème van het toernooischaak. Op de erelijst staan alle grote namen van na WO II met uitzondering van Smyslov en Fischer: Euwe (4x), Botvinnik (1x), Tal (1x), Petrosian (1x), Spassky (1x), Karpov (2x), Kasparov (3x), Kramnik (1x), Topalov (2x), Anand (5x) en Carlsen (7x).

Ook het lijstje pretendenten is waarlijk indrukwekkend: Andersson (1x), Aronian (4x), Beliavsky (1x), Caruana (1x), Donner (3x), Gelfand (1x), Geller (3x), Giri (1x), Ivanchuk (1x),  Karjakin (1x), Keres (1x), Larsen (2x), Leko (1x), Ljubojevic (1x),  Nakamura (1x), Portisch (4x), Radjabov (2x), Salov (1x), Sax (1), So (1x), Short (2x), Sosonko (2x) en Timman (2x).

Onderstaande twee heren horen zeker ook tussen deze namen te staan:

het manuscript van Kortchnoi 16.2.1990

Als redacteur van New In Chess liep ik al snel tegen een probleem aan, toen ik de analyse van Kortchnoi wilde invoeren op de computer.

Navraag bij The Doctor himself gaf uitsluitsel:
‘Thank you for your letter asking about Kor[t]chnoi-Nunn from Wijk aan Zee. In fact the move played was 18…Ba6, although 18…Bd7 would have been better, so as to meet axb6 by …a7xb6. Alekhine used to ‘improve’ his own moves when publishing his games, but it seems that Mr. Kortchnoi is more generous and ‘improves’ his opponnent’s moves!’

Best wishes, Dr. J. Nunn

The Doctor in Hotel Krasnapolsky, Amsterdam 2010

De twee contrahenten hebben indrukwekkende Hoogoven-statistieken op hun palmares. John Nunn trad tussen 1982 en 1993 zeven keer aan met in totaal 82 partijen en won het toernooi drie keer: 1982-90-91. Ondanks bovenstaande nederlaag scoorde hij in 1990 8,5 uit 13. Portisch en Andersson werden gedeeld tweede met 8 uit 13.

Interview in 2009 door Macauley Peterson in de persruimte van Wijk aan Zee. Een jonge Anish kijkt toe

Daarentegen haalde Viktor Kortchnoi (viervoudig winnaar: 1968-71-84-87) dat jaar slechts 50 procent. Tussen 1968 en 2000 speelde hij bij 14 optredens 160 partijen. Daarnaast won hij in 1991 de kandidatenmatch tegen Sax. Wel Wijk aan Zee, niet Hoogoven.

Kortchnoi in Hotel Krasnapolsky, Amsterdam 2008

Beide matadoren waren dus bij hun debuut meteen toernooiwinnaar!

Op de eeuwige ranglijst qua aantal gespeelde partijen staat Kortchnoi 13e.. Boven hem 8 Nederlanders en Anand (5e) met 247 en Carlsen, Adams en Kramnik (gedeeld 10-12e) met 169 partijen. Na het komende toernooi schuift Magnus door naar de 8e plek met 182 partijen. Weet U trouwens wie op 1 staat met 298?

VRAAG: Hoe ziet uw Top 3 lijst Hoogovenpartijen aller tijden eruit? Dit is de mijne.

Stuk voor stuk meesterwerken die de tand van de computertijd niet ongeschonden overleefd hebben. Maakt mij niets uit!

1 comment to Ecce Homo Ludens XVI: Wijk aan Zee

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>