Ecce Homo Ludens XV: Fameuze nieuwtjes van Loek


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

Er zijn meerdere goede redenen om het nieuwe ECCE jaar van start te gaan met een rubriek gewijd aan Loek Mostertman.
– wie anders is 50 jaar geleden in de zomer van 1971 lid geworden van HMC?
– wie anders heeft mijn komst in de zomer van 1974 naar HMC begeleid?
– wie anders liet mij al in de 6e ronde intern de smaak van overwinning ervaren?
– wie anders ligt aan de oorsprong van de onvergetelijke schaakterm loperspaar?

Mister Hoogoven – Loek in ronde 9 in 2013

En wie anders van onze vereniging deed zo vaak mee aan het Hoogoventoernooi dat volgend week, zij het in afgeslankt formaat, weer van start gaat? Inmiddels ligt zijn aantal boven de 50. Ongetwijfeld geen record, maar er zullen er niet veel zijn die al in 1955 meededen. Toen nog in Beverwijk.
Een memorabele editie was in 1957. Loek speelde een spectaculaire partij tegen Klaas Steijn, die het befaamde theorieboek van Paul Keres in de Sportverlag-serie haalde.

Ik zou vele rubrieken kunnen vullen met fameuze nieuwtjes van Loek. Want wie anders heeft binnen HMC zo’n gigantisch openingenarchief, zowel in omvang als in duur, gebaseerd op zijn eigen praktijk?
Een willekeurig voorbeeld. De officiële theorie (in dit geval Informator 32) kent Sead Rašidović als uitvinder van de gewaagde zet 10.h4 in een van de hoofdvarianten van de Draak. Wij weten beter.

Ik ben benieuwd of Loek nog meer info heeft over zijn nieuwtje en de achtergrond ervan. De Bosnische FIDE-meester overleed trouwens afgelopen september op 64-jarige leeftijd. Een week nadien werd er op Lichess al een Memorialtoernooi gehouden, gewonnen door GM Aleksa Striković (Lichess nick – jelmatos) met 10 uit 11.

Sead Rašidović (1956-2020)

Een overwinning op Boris Spassky midden jaren ‘80 was zijn claim to fame. Deze partij zult U echter niet aantreffen in de databank. Mijn Bosnische bron meldt dat het een rapid-partij was…

1 comment to Ecce Homo Ludens XV: Fameuze nieuwtjes van Loek

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>