Ecce Homo Ludens XIX: Het sprookje van Jorden


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

Jorden van Foreest! Wat Nederlands nummer 2 in Wijk aan Zee gepresteerd heeft is bijna buitenaards. Begonnen als 11e met een rating van 2671 zorgde zijn score van 8 ½ uit 13 voor een TPR van 2839. Ongeslagen! Met zijn nieuwe rating 2701,2 dendert hij de top 50 binnen op plaats 36. En dan te bedenken dat hij tegen de 4 hekkensluiters ‘slechts’ 2½ uit 4 haalde…
Het deed mij denken aan Glenn Flear, die als IM en last-minute invaller in 1986 het ijzersterk bezette Greater London Council toernooi won, terwijl hij en passant nog in het huwelijk trad met Christine Leroy, vijfvoudig dameskampioene van Frankrijk. Een sprookje.

Jorden van Foreest – een buitenaardse prestatie


Het verhaal achter Jorden is zeer de moeite van het vertellen waard. Geboren in 1999 in een oud-Hollands adellijk geslacht met het predicaat jonkheer. Zijn betovergrootvader Arnold was drie maal ‘officieus’ schaakkampioen van Nederland (1889, 1893 en 1902), diens broer Dirk trouwens ook drie maal (1885-6-7). Jorden kreeg thuisonderricht in zijn woonplaats Groningen, net als zijn vier broers Lucas (Nederlands kampioen 2019), Pieter, Tristan, Nanne en zus Machteld.

Rijswijk 2010 – rating 1596

Ik heb Jorden voor het eerst op de gevoelige plaat vastgelegd tijdens het NK D in mei 2010. Hij was een jaar ervoor al Nederlands kampioen onder 11 geworden in Waalwijk. In Rijswijk werd hij vierde achter een ongenaakbare Thomas Beerdsen. In de zaal destijds ook namen als Robby Kevlishvili, Maaike Keetman, Anna Maja Kazarian, Tycho Dijkhuis, Ankit Mahji, Olav Mostertman (neefje van!) en… Dewi Vermeulen!
Tijdens de JCC 2010 in Amersfoort speelde Jorden voor het eerst tegen HMC.

SV Unitas D – HMC D

Aan bord 1 zien we links Jorden, met naast hem broertje Lucas. Kent U de spelers van ons D-team rechts? Hier een pauzefoto waar ze alle vier goed herkenbaar zijn.

het HMC D-team

In november kwam ik Jorden weer tegen in het 3e Remco Heitetoernooi in Wolvega. De Kroongroep bestond dat jaar uit Anish Giri, Erwin l ‘Ami, Macieja, P.H.Nielsen, McShane en Loek van Wely. Wie denkt U dat er won? De partijen van Jorden uit het open toernooi ontbreken in de databank. Gelukkig hebben we de foto’s nog!

Wolvega 2010 – rating 1970

Op dertienjarige leeftijd maakte hij zijn debuut in de Meesterklasse bij Groninger Combinatie. Zijn FIDE-rating was toen 2224. In de 8e ronde maakte Jorden op 6 april 2013 zijn opwachting in De Biechten. Tegen Niels Ondersteijn ging hij aan bord 10 al snel enorm de fout in en belandde in een hopeloze stelling. Wat er toen gebeurde…

oei! 24…Pe4xf2! geeft tegenspel

Later dat jaar werd hij in Budva Europees kampioen t/m 14 en in 2014 haalde hij de IM-titel.
In 2015 scoorde hij drie IGM-normen, de laatste tijdens het WK Jeugd in Khanty-Mansiysk (rating 2541), waardoor hij de grootmeestertitel verleend kreeg.
Een jaar later (rating 2601) won hij in het Tropenmuseum in Amsterdam tot ieders verbazing het NK met een score van 5,5 uit 7, vóór Loek van Wely (van wie hij verloor) en l’Ami en Van den Doel.

Kampioen van Nederland!

En nu dus Tata Steel. Ik zat aan de beeldbuis gekluisterd toen hij in de slotronde de Zweed Nils Grandelius op de knieën kreeg. En de manier waarop!

Alsof dit allemaal niet genoeg is componeert Jorden van jongsaf aan ook nog eens eindspelstudies. Deze studie, gepubliceerd in The Problemist 2012, werd als opgave gebruikt tijdens de Tata Steel Oploswedstrijd in 2012. Wit speelt en wint!

4 comments to Ecce Homo Ludens XIX: Het sprookje van Jorden

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>