Ecce Homo Ludens XXIII: Reacties


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

In de reacties die ik in allerlei maten en soorten krijg op deze wekelijkse rubriek zit vaak ook aanvullend materiaal waar ik erg dankbaar voor ben. Deze week een kleine selectie hiervan. Bij de allereerste aflevering (Ecce I) heb ik tot mijn schande verzuimd te vermelden dat de partij Verhoeven-Schumacher tijdens het Gouden Jubileum in 1987 uitgeroepen werd tot de HMC-Partij van de Halve Eeuw!

Pierre van Hiele (links, penningmeester HMC) heeft een oorkonde uitgereikt aan Tom Verhoeven. Op de achtergrond Ad Kleijberg en Jacques Cox

Over C.H.Piccardt (Ecce V) heb ik inmiddels flink wat meer informatie boven tafel gekregen, o.a. dankzij het Max Euwe Centrum en schaakhistoricus Peter de Jong. Daarover binnenkort meer. Dat geldt ook voor het materiaal dat Gerard Welling (bijv. Ecce XII) en Loek Mostertman (Ecce XV) mij ruimhartig deden toekomen.

In zijn eigen In memoriam van Kavalek in New In Chess Magazine 2021/2 schrijft Jan Timman bij zet 16.Dg4 in de prachtige partij Kavalek-Ljubojevic, Manila 1973 [die gaf ik ook in Ecce XVIII):  ’Ljubojevic said afterwards that he had thought better of 16.♕h3, because Kavalek had already won a beauty prize against him earlier that year. He did not want this to happen again!’

Ik op zoek naar die partij en wat blijkt? Er zijn TWEE partijen Kavalek-Ljubojevic eerder dat jaar. Mijn vraag aan U: welke is nou de schoonheidsprijspartij?

Over Ecce XXII van vorige week over Max Euwe valt heel wat te melden.

De kloeke Euwe-trilogie van Peter de Jong

Mijn oproep voor meer simultaanpartijen van Euwe had enig succes. Peter de Jong zei een specifieke partij te missen, die zeer zeker in deel 1 van zijn Euwe-trilogie voorkomt.

De tegenstander van Euwe in dezelfde simultaan uit 1923 heb ik inmiddels geïdentificeerd als Mr. A. van der Marck, die inderdaad in competitieuitslagen van HSV uit die tijd voorkomt.

Gerard Welling heeft in een ver verleden ook de degens gekruist met Euwe.

Krantenknipsel 1976

De website Tim Krabbé’s Chess Curiosities, hier te vinden, wordt sinds 9 februari 2016 niet meer aangevuld. Tot november 2020, toen er bij item 322 (A move rarely seen) van 17 augustus 2006 een opmerkelijk P.S. verscheen op basis van nieuwe informatie die Gerard aantrof in Nordisk Skaktidende van 1878.

Vergeet ook niet item 321 te bekijken: An ultimate outside passed pawn.

Mocht U misschien denken: wat er zo speciaal en bijzonder is aan deze partij. Welnu, item 392 van 22 januari 2014 maakt dat duidelijk. De oorsprong van deze pionnendoorbraak ligt maar liefst TIEN jaar eerder dan tot dusverre gedacht.

Tim Krabbé speelde mij nog een eigen simultaanpartij tegen Euwe toe, die niet te vinden is bij Peter de Jong. Gespeeld op 22 februari 1958 in De Bijenkorf te Amsterdam. Euwe wint!

1 comment to Ecce Homo Ludens XXIII: Reacties

  • Twan Burg

    Welke halve eeuw wilde ik vragen, maar ging dus om de eerste 50 jaar HMC! Leden kunnen nog tot 2037 een partij insturen voor de volgende verkiezing “HMC-partij van de Halve Eeuw”.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>