Ecce Homo Ludens XXV: De ultieme offerpartij


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

Bij de zilveren editie van deze rubriek hoort een bijzondere partij. Waar kan ik met goed fatsoen mee voor de dag komen? Toen dacht ik aan het NK Trivia dat ik in 2009 organiseerde ter gelegenheid van mijn 50e verjaardag.

De quizmaster (foto: Harold van der Heijden)

Openingswoord

Ik heet U van harte welkom in Vught in De Gereghthof. U gaat allen vanmiddag het paradijs tegemoet als je het hebt over schaaktrivia. Of de hel, ’t is maar net hoe je het ziet.

Toen 9 jaar geleden de presentatie van mijn Toernooiboek voor de Toekomst op deze locatie plaatsvond trakteerde Tim Krabbé mij tijdens zijn speech op een heuse schaakquiz. Volkomen onvoorbereid moest ik antwoord geven op pittige vragen als: ‘Tegen wie verloor Kasparov zijn eerste partij als regerend wereldkampioen?’ (Timman!) of ‘Welke FIDE-presidenten hebben hun land vertegenwoordigd op de Olympiade?’

Tot mijn onmetelijke opluchting haalde ik een voldoende. Ik heb die vragen nadien nog voorgelegd aan menig expert en slechts één persoon, vanmiddag hier aanwezig, kwam uit boven mijn totaal van 6,5 punt uit 10: Dirk Jan ten Geuzendam!

Zo werd de kiem voor de quiz van deze dag in 2000 gelegd. In 2007 vernam ik van een triviaquiz in schaakcafé De Laurierboom in de Jordaan. Daar ging ik eens kijken om te zien hoe het er daarbij aan toeging. Een derde plaats, o.a. achter Peter-Paul Theulings van Amstelveen, was mijn deel en een schat aan ideeën. Van het voorjaar begonnen Marcel Vermaat en Eelke Heidinga aan een Internet-quiz op de website van Philidor Leeuwarden, ook met allerlei leuke elementen. Met de maand december nog voor de boeg voert daar na 7 ronden Arjon Severijnen de ranglijst aan, vóór Charles Kuijpers (beiden zijn hier aanwezig!) en ondergetekende.

Zes teams van vier (foto: Ad Bruijns)

De handtekeningen

Vier blokken met steeds 16 vragen, afgesloten met een vraag gesteld per video door respectievelijk Nunn, Rogers, Timman en Sosonko. En dan had ik een filmpje met Krabbé niet eens gebruikt.

Blok 1 begon met een vraag over de jury van dienst

Jurylid Harold van der Heijden ontbreekt – hij nam de foto!

Ik neem voetstoots aan dat U de namen van de HMC’ers kent. Links achter de apple Peter Doggers, die het complete audio-visuele gedeelte van de quiz voor zijn rekening had genomen.

Blok 2 opende met Vraag 17. Die luidde: Wat is een schaaktriviaquiz zonder schaakstellingen? Wij zien in hoog tempo een partij langskomen, in mijn ogen de meest spectaculaire ooit gespeeld in de schaakgeschiedenis. Wit offert letterlijk al zijn stukken… en wint! Welke partij is dit? Geef de namen van de spelers en van het plaats en jaar van handelen!

In die dagen was deze partij nog niet zo bekend. Dat is inmiddels wel anders. Op 12 maart jl verscheen er een item op Schaaksite (Alle stukken offeren) en op het populaire YouTube-kanaal van agadmator is de partij ook te vinden (The Immortal Sacrifice Game).

Dit is zonder meer de meest spectaculaire partij die ik ken.

Als ik mij beperk tot deze eeuw en HMC dan kom ik uit bij… Siem van Dael!

Siem in 2012-14-16-18-20

Het doel is duidelijk. Na Van der Sterren, Dambacher en Warmerdam de vierde Nederlandse Limburgse grootmeester worden. Anders dan je misschien zou denken mogen Peter Scheeren en oud-Nederlands kampioen Rudy Douven de IGM-titel niet voeren, zij zijn ‘slechts’ IM.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>