Ecce Homo Ludens XXVI: Een typische Draisma-partij!


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

In de bijna 85-jarige geschiedenis van HMC en haar voorlopers zijn er heel wat kleurrijke figuren actief geweest in de Bossche schaakscene. Als we ons beperken tot kleurrijk op het schaakbord, dan springt één naam er in het bijzonder uit. Hoe kan het ook anders, als je liefst vier van de eerste tien keer je naam mag laten graveren in de wisselbeker behorende bij de HMC Schoonheidsprijs.

Mister HMC Schoonheidprijs

Tom Draisma komt vanuit het Westen naar Den Bosch omdat zijn toenmalige vrouw Corry daar een baan als onderwijzeres had bemachtigd en wordt begin 1975 na actie tijdens het Remingtontoernooi 1974 van Piet van Berge (who else?) lid van HMC. In een van zijn allereerste optredens intern op 28 februari 1975 laat hij op niet mis te verstane wijze zien uit welk hout hij gesneden is.

‘Over de partij van Tom valt niets te zeggen’ is de titel van de bijdrage over Tom in Bossche Schaakprominenten 2. En zo is het maar net.

Een week later volgt al zijn debuut extern in HMC 2 (klasse 2A van de NBSB) tegen Hölscher van DSC Dongen. Een maand erop staan er intern duels op het programma tegen Frans van Vugt en Loek Mostertman, destijds de absolute top van onze vereniging. Geniet mee wat er allemaal gebeurt op het bord.

‘Een typische Draisma-partij’ is een gevleugelde uitdrukking geworden op onze club. Interessant is de vraag hoe sterk Tom Draisma nou precies was. Hij speelde extern pakweg een dozijn jaar in ons tweede team, eerst NBSB en later ook op landelijk niveau. Zijn rating zal misschien rond de 1800 gelegen hebben, maar de lijst van slachtoffers van Toms avontuurlijke schaak is tamelijk indrukwekkend. Je ziet steeds een terugkerend patroon. Tom creëert chaos en verrassend veel tegenstanders, ook heel sterke, raken ergens onderweg van het paadje af. Tom zelf trouwens ook regelmatig…
Ik heb er voor deze aflevering van Ecce twee partijen uitgehaald tegen de grote Gerard Welling, later landskampioen met ESV, deelnemer aan het NK 1985 en de Europacup voor clubteams en in 1993 zelfs IM geworden, maar eind jaren ‘70 vooral actief in het Eindhovense, eerst bij VOJ (Voor Oud en Jong), dat aansluitend Woensel heette, daarna bij Daf en na drie seizoenen weer terug naar Woensel.

Gerard Welling als HMC’er tijdens Europacup voor clubteams in St Vincent 2005

Hoe ging het verder?

U vraagt zich misschien af wat er met Tom Draisma is gebeurd na zijn HMC-periode. Via Culemborg en Leiderdorp is hij terecht gekomen in Lelystad waar hij bij de plaatselijke vereniging LSV actief was/is als jeugdleider en voorzitter, maar toch vooral als speler – huidige KNSB-rating 1744!

Alle schaaktrofeeën van Tom – op een paar na

 

Na zijn pensioen deze eeuw als voormalig leraar, wetenschapper en onderzoeker is hij nog steeds betrokken bij zijn grote passie Afrika. Er staat een boek op stapel: ‘1960-2020: Afrika 60 jaar vrij. Memoires van een fellowtraveller’. Met eigen foto’s uit die periode. Eerder heeft hij daar ook al over gepubliceerd.
Verder heeft hij een eigen bedrijf Improvisie en noemt zich verhalen verteller. Op Internet is daar met enkele simpele zoekopdrachten veel over te vinden, zelfs met bewegend beeld.

Is er een mooier einde aan deze rubriek dan het tonen van wat Tom zelf als ‘mijn mooiste partij ooit’ bestempelt.

Persoonlijk Kampioenschap Leidse Schaakbond 1992

 

Een inkijkje in de gedachtenwereld van Tom Draisma

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>