Ecce Homo Ludens XXVII: Het zijn net magneten!


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

Deze maand speelde ons eerste team precies 12 maanden geleden zijn laatste wedstrijd in de Meesterklasse. Uit in ronde 6 tegen Het Witte Paard, vlak voor de corona-crisis in Nederland uitbarstte. Een wedstrijd waar altijd al een verhaal aan hangt, maar nu natuurlijk nog meer. Onze kopman Daniel Fridman was er weer eens een keer bij. Zoals in Ecce III uit de doeken gedaan, was dat niet de eerste keer dat onze kopman in Sas van Gent vertoefde. Op de heenweg kwamen vele verhalen los. En toen was er de brug.

De brug staat open!

Opmerkelijk in onze ontmoetingen met HWP is dat Fridman op de een of andere manier steeds in het strijdperk mag/moet treden met de zwarte kleuren tegen de lokale vlaggendrager Helmut Cardon, ongeacht aan welk bord hij plaatsneemt. Het zijn net magneten!

Helmut Cardon

Helmut is de (jongste) zoon van Walter Cardon, de grote man achter het schaken in Zeeuws-Vlaanderen en in 1955 een van de oprichters van HWP. 25 ECI-toernooien, EK Jeugd, Walter en zijn team draaiden er hun hand niet voor om. Op 28 april 2000 kreeg hij een koninklijk lintje opgespeld en sindsdien mocht hij zich Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen. Overigens prijkt op ´s mans palmares ook het lidmaatschap van verdienste van de KNSB en in 1997 werd hij uitgeroepen tot sportvrijwilliger van Zeeland. Kortom, het fundament onder HWP.

Helmut (geboren 1963) won al jeugdtoernooien in de jaren ’70, maar zijn grote jaar was 1987 toen hij tot IM benoemd werd en tevens deelnam aan het NK in Hilversum (1.Timman met 9,5 uit 11). Hij woont in Den Haag en na een carrière bij Shell werkt hij nu al een enige tijd op de Zuidas als vermogensbeheerder.

Cardon-Fridman 2020 voor 26…cxd4

Kalligraaf Daniel Fridman, maar het was niet ronde 7

Helmuts eerste remise tegen Fridman (aan bord 2) is een mooie gelegenheid om hun voorgaande ontmoetingen eens nader onder de loep te nemen.
In seizoen 2016/17 behaalde HMC thuis een nipte overwinning 5,5-4,5. Fridman droeg daar aan bord 3 beslissend aan bij.

Cardon-Fridman 2016 voor 20…b6

In seizoen 2007/08 behaalde HMC thuis een ruime overwinning: 7-3. HWP degradeerde dat seizoen ook. In die tijd zaten de beste spelers meestal ook aan het eerste bord.

Miedema heeft zojuist 5…Pbd7 uitgevoerd tegen Nikolic

In december 2006 overleed vader Cardon en als ultiem eerbewijs bewerkstelligden de Sassenaren dat seizoen 2006/07 voor de vierde keer promotie naar de Meesterklasse, met 9 klinkende overwinningen!

In seizoen 2005/06 behaalde HMC thuis wederom een ruime overwinning met 7-3 en opnieuw kon HWP zich niet handhaven – een soort repeterend verhaal.

Het begin

Hiermee is de match Cardon-Fridman evenwel nog niet ten einde. Een leuke partij om deze rubriek mee af te sluiten is de moeder aller Fridman vs Cardon partijen in de KNSB-competitie.

Rafael Fridman in Essen 2002

Beide ploegen speelden toen nog in de eerste klasse B. Alexander Calder BV was net begonnen met de sponsoring. Ondanks een 4-6 nederlaag in de onderlinge wedstrijd promoveerde HWP dat seizoen naar de Meesterklasse. Drie gelijke spelen tegen RSR/Ivoren Toren, Wageningen en Eindhoven deden ons de das om. Een jaar later slaagden wij er wel in die grote stap te zetten, met 18 matchpunten en 64 bordpunten. Sindsdien vertoeft ons eerst team in de hoogste divisie.

Tableau de la troupe maart 2020 na een 4,5-5,5 zege

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>