Ecce Homo Ludens XXVIII: Een schat aan informatie


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

Welke was nou de schoonheidsprijspartij Kavalek-Ljubojevic? Mijn vraag in Ecce XXIII heeft Jan Timman inmiddels beantwoord. Hij meldde mij: ‘Het gaat om de partij uit Las Palmas!’ Waarvan akte.

De meest uitgebreide reactie tot nog toe op een Ecce-rubriek ontving ik van Loek Mostertman. Kort na het verschijnen van Ecce XV op 6 januari jl. deed hij mij een schat aan informatie toekomen, waar ik met genoegen uit put.

Een schat aan informatie van Loek Mostertman

Allereerst de complete notatie van zijn fameuze partij tegen Klaas Steijn uit 1957 en de fascinerende theoretische context.

Loek voegde eraantoe: ‘Mijn eerste partij tegen Klaas Steijn (in die tijd al kampioen van Haarlem) was in 1953. Niet in het Hoogovenstoernooi, maar wel in Beverwijk, tijdens het jeugdkampioenschap van Kennemerland. Net als in 1957 had ik zwart.’

Jerzy Cebula tijdens het Noteboomtoernooi in Leiden 2012

Uit het clubblad van medio jaren ’70 haal ik twee partijen die karakteristiek zijn voor Loeks aanpak van de Siciliaanse Verdediging.

HMC Nieuws 9e jaargang nr 3 geeft als speeldatum 24 november 1975. De aanleiding/evenement is mij niet helemaal duidelijk, want 24.11.1975 is geen clubavond van HMC, dat zou 21 en 28 november zijn.

Mark Haast overweegt zijn antwoord op 3.a3 van Hamoen Habibi

Eén nummer later werd de volgende partij uit de interne competitie van 19 maart 1976 gepubliceerd. Daarin gaat Loek nog een stapje verder: 3.b4!?

Loek gaf terecht aan dat ik in Ecce XV ‘bepaald niet mijn beste partijen’ had opgenomen. ‘In het toernooi van Den Haag 1963 speelde ik wel een goede partij, met wit tegen Beye.’

Loek Mostertman (2009): ‘Leuk trouwens, dat je nog een partij van G.A.Beye hebt gevonden uit Beverwijk 1957!’

In datzelfde toernooi in 1963 lanceerde Loek (met zwart!) een flankzet die hij zelf omschrijft als ‘mijn leukste nieuwtje’. Daar kom ik zeker nog op terug in een later stadium.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>