Ecce Homo Ludens XXXII: Ken Uw Klassiekers


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

Op mijn zolder staan talloze schaakboeken en -tijdschriften, honderden en nog eens honderden. Het leidt geen twijfel welke de meest bijzondere kaft heeft.

Er wordt in deze zware tijden vaak de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog gemaakt, bijvoorbeeld bij de invoering van de avondklok. “Voor het eerst sinds de oorlog”, hoor je dan. Zeker, maar wie een paar seconden bladert door dit herdenkingsboek van de hand van Eggink en Schelfhout kan niet om één levensgroot verschil heen. Partij verloren… staat vol met grote en minder grote namen van schakers die de oorlog niet overleefden. Of die in 1947 nog steeds vermist waren. Neem Arthur Wijnans, een van de sterkste schakers achter Euwe.
Wikipedia meldt: Wijnans werd op 21 juli 1920 geboren in Padang. Hij begon al op jonge leeftijd te schaken en werd in 1939 derde op het Nederlands kampioenschap schaken. Hij won het Hoogovenstoernooi in 1941 en werd gedeeld tweede in 1943. Wijnans studeerde aan de Technische Hogeschool in Delft. Vanwege zijn verzetsactiviteiten werd hij gearresteerd en afgevoerd naar concentratiekamp Neuengamme.
Op 3 mei 1945 werden duizenden gevangenen van Neuengamme in schepen geladen, waaronder de Cap Arcona, en achtergelaten in de baai van Lübeck. Op die manier probeerden de nazi’s het bewijs dat het concentratiekamp had bestaan te verdoezelen. De geallieerden, die de schepen aanzagen voor troepentransportvaartuigen, brachten de schepen tot zinken, waarbij naar schatting 7000 tot 8000 mensen omkwamen. Arthur Wijnans was een van hen.

Over de geciteerde partij Adams v Torre uit 1925 heeft Edward Winter op zijn site (C.N.s 3472, 5024, 5033, 5213, 5219, 7869 inclusief foto van Torre en E.Z.Adams) en in zijn boeken (CE 257; ACO 339) veelvuldig geschreven.
Ik verwijs naar Chess Notes by Edward Winter (chesshistory.com) en een apart artikel over deze zaak met de welluidende titel ‘Adams v Torre – A Sham?’
Volgende vraag: wie was Eero Böök? Eero Einar Böök (1910-1990) was vijfvoudig Fins kampioen en zesvoudig deelnemer aan de Olympiade. Hij versloeg Euwe in Dubrovnik 1950 en Keres in Helsinki 1952. Hij deed ook mee aan het Interzonale toernooi Saltsjöbaden 1948. Werd bij de start van de FIDE-titels in 1950 tot Internationaal Meester benoemd en kreeg vervolgens de IGM-titel honoris causa in 1984. Böök was ingenieur en werkte voor het Fins havenbedrijf en daarna tot zijn pensioen in 1975 voor de Finse Spoorwegen. Hij schreef ook meerdere schaakboeken.

eerst Fins leren!

Wat is nu de connectie met de intro? Ik ken die variant uit bovenstaande partij al mijn hele HMC-leven als Aljechin-Van Mindeno, Nederland 1933 (ken uw klassiekers!) en zoals uitgelegd in de partij-analyse staat hij ook zo vermeld in de boeken van Aljechin. En Van Mindeno staat op blz 204 van Partij verloren…
Op de een of andere manier is mijn herinnering al die tijd in de war geweest. Want er blijken twee Van Mindeno’s te zijn in de schaakwereld. Heinz Erwin is het veel minder bekende neefje van Siegfried (geboren 26 maart 1905 in Berlijn) en zoon van diens oudere broer Jacques (geboren in 1890).


Siegfried is in 1923 lid geworden van ASC. Op 13 december hield hij Lasker als een van 11 spelers op remise in een VAS-simultaan (Bergsma en Moldauer wonnen). Speelde in seizoen 1926/27 in het eerste team en verloor in het ASC wintertoernooi in januari 1927 tegen Euwe een befaamde partij met het Greco-gambiet. Was allemaal theorie…

Daarna is hij vanaf 1933 weer actief in het Amsterdamse schaakleven als lid en zelfs secretaris van ‘Max Euwe’ en deed, overigens zonder veel succes, mee aan het NK van 1938 in Amsterdam en ook van 1948 in Nijmegen. Daartussen politiek gevangene geweest in kamp Vught en een jaar lang in Dachau gezeten, waar hij werd bevrijd op 29 april 1945. Overleden op 3 april 1967 in Leuvenheim (Gld).
Stolpersteine Dordrecht (stolpersteine-dordrecht.nl)
Ik heb inmiddels een karrenvracht aan schaakinformatie over deze persoon maar daarover wellicht een andere keer meer.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>