Ecce Homo Ludens XXXIV: Kampioentje!


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

Het antwoord op de QUIZVRAAG vorige week in Ecce XXXIII welke drie HMC’ers vaker clubkampioen waren dan Jan Voormans (6x) luidt: Twan Burg, Tom Verhoeven en Paul Span.

Ik vroeg mij ook af wie vaker NBSB-kampioen geworden was dan Jan Voormans. Bij het beantwoorden van die vraag ontdekte ik dat de erelijst die opgesteld is door Arjan Smit met als startpunt de informatie uit het jubileumboek Zet na zet van Guus van der Waals inmiddels niet meer terug te vinden is op de website van de NBSB. Gelukkig slaagde Gerard Welling erin een oude kopie op te duikelen uit de krochten van het Internet.

De 89 afleveringen van het NBSB-kampioenschap kenden 48 verschillende winnaars. QUIZVRAAG: weet U hoeveel verschillende spelers als lid van HMC of HSV de beker hoog mochten houden? Meer of minder dan 10? En nog moeilijker: hoe vaak deden ze dat als we ook oud-leden van HMC meetellen? Een goudmijn, zo’n lijstje. Naast Voormans blijken er drie drievoudige NBSB-kampioenen te zijn geweest, te weten Hans de Vries (ESV), Paul Span en Benjamin Bok (beiden HMC). Eén persoon overtreft dit kwartet, namelijk de man naar wie de bokaal is vernoemd: Prof Dr F.L.H.M. (Louis) Stumpers. Zijn naam duikt tussen 1934 en 1967 maar liefst 29 keer op. 29 keer! En het had 30 kunnen zijn, of meer, want zowel vooraan (in 1933 verloor hij van clubgenoot Ed Verkaik) als achteraan (in 1969 tegen René Moonen van DAF) ging een barrage verloren.

Louis Stumpers – professor en recordtitelhouder

Enfin, laat ik er eentje uit de lange rij van 89 uitpikken: seizoen 1997/98. Door het afschaffen van de halve finales NK is deelname aan regionale kampioenschappen er niet aantrekkelijker op geworden. Een blik op het deelnemersveld in Boxtel zegt genoeg: niemand boven de 2200. Ook titelhouder Rex van Dijken (Panfox Breda) ontbreekt, maar voor het HMC-viertal Obers, Van den Bersselaar, Muhren en Borst mag dat de pret niet drukken.

Twee Bossche matadors in HMC 2 2016

Sterker nog, na vijf van de zeven ronden doen Frits en Jeroen bovenin nog flink mee voor de titel, al hebben ze het niet meer in eigen hand. Rudy Simons staat met 4½ namelijk een vol punt voor op een heel regiment achtervolgers. Tot overmaat van ramp moeten de twee Bossche matadors ook nog tegen elkaar. Om uitzicht te houden op de titel moet er iemand winnen. Dat gebeurt ook.

Jeroen dus op 4½. Rudy Simons kan zijn riante positie niet aan en verliest van Huub van Dongen met een kwaliteit meer en meerdere winstwegen voor het grijpen. Als vierde voegt Gerben Veltkamp zich bij het gezelschap dat om de titel strijdt. Omdat Van Dongen iedereen al gehad heeft, kunnen ze in de laatste ronde niet tegen elkaar ingedeeld worden. Vandaar dat Van Dongen de degens mag kruisen met de verrassing van het toernooi.

Huub voert als NBSB-voorzitter de openingszet uit bij het 1e HMC Calder IM toernooi in 2002

Leider van het eerste uur Simons treedt met wit aan tegen Peter Dankers. Diens paarden domineren de witte lopers, maar helemaal duidelijk is de zaak toch niet. Net op het moment dat je denkt dat Simons terug in de partij kan komen laat hij zich pardoes mat zetten. Een ooggetuige meldt: “ik heb nog nooit zo’n beeld van totale verslagenheid gezien toen het toch nog verkeerd afliep.”

Rudy Simons is veelvuldig deelnemer aan het NBSB-kampioenschap – hier in Eindhoven 2016

Er is nu nog één partij bezig in ’t Huiske. De winnaar krijgt de jackpot. Wordt het HMC of een Stukkenjager?

Gerben Veltkamp – een Chigorin-fan

Kampioentje

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>