Ecce Homo Ludens XXXVI: Nobbe, nobbe, nobbe


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

Mijn nummer 1 sport voordat ik mij op het schaken stortte was tafeltennis. Never Despair (Kruisbroedershof), OJC (Rosmalen), Vice Versa (Hintham) en zomer 1973 weer terug bij Never Despair (Rijzertlaan).

Jeugdselectie Never Despair 1974-75

U herkent mij ongetwijfeld. Uiterst rechts op de tweede rij van onder ziet U Jan Nobbe. Dat is een achternaam die wij vanuit HMC goed kennen. Vader Harrie natuurlijk, maar de (nog) ouderen onder ons hebben ook oudste zoon Ruud nog meegemaakt, die medio jaren ‘60 bij HMC (eerst nog bij Hertogstad) zijn opwachting maakte.

De Tijd 4 november 1966

Deze partij geeft perfect weer welk vlees we in de kuip hebben als we het over de schaker Ruud Nobbe hebben.

Het dubbele stukoffer is uiteraard volstrekte onzin, maar brengt de simultaangever uiteindelijk toch tot het maken van een fout. Ziet U op welke zet? Het comfortabele 21.Rad1? is te gemakzuchtig. Winnend is 21.e5!, terwijl ook 21.Tfe1 nog net goed afloopt voor wit.

De Tijd 15 november 1966

Helaas lijkt de overwinning van Ruud op Donner verloren gegaan, maar gelukkig kunnen we nog wel genieten van de remise van Cees van Zelst in dezelfde simultaan.

Een hoogtepunt in zijn prille loopbaan bij HMC, maar gelijk ook dieptepunt vormde de play-off om het kampioenschap van Den Bosch in 1967. Voormans was toen een grote meneer in deze contreien.

Ruud Nobbe vormde als enige HMC’er samen met Peter Mooren, Harrie van der Beuken en de broers Theo en Hans van der Weide (HSV) het schoolteam van het Sint-Janslyceum, dat drie keer op rij kampioen van Noord-Brabant werd. Op het 6e bord heeft ook nog Pieter van der Kruijs gespeeld.

In de zomer van 1968 verdween hij uit de interne competitie vanwege studie in Utrecht, maar bleef extern wel actief voor HMC. Vooral het seizoen 1972/73, toen hij veelal aan het eerste bord aantrad in de tweede klasse KNSB, is vastgelegd in ons clubblad. Qua openingen was het nog steeds van dik hout zaagt men planken.

In de 10-jarige jubileumuitgave van De Kentering vond ik nog een melding van een simultaan van Ruud Nobbe tegen hun jeugdafdeling op 19 mei 1973.

Ruud Nobbe tegen de jeugd in Rosmalen

Twee dagen daarna won Rien van Cromvoirt het eerste snelschaakkampioenschap van Rosmalen, later nog gewonnen door o.a. Mari van Ooijen, Roel Zuidema (broer van), Marcel van Raaij en Henk Hartendorp.

Het post-HMC-tijdperk
In 1978 duikt zijn naam weer op in ons clubblad onder de kop “Ruud Nobbe weer schaak-actief?” De openingszinnen luidden: “Het leek alsof Ruud na zijn HMC-jaren het schaken wel voor gezien hield. Onlangs kreeg ik onderstaande partijen toegestuurd vanuit Utrecht; hij wou het bij de club aldaar (SC Utrecht) weer eens proberen.”

Het seizoen erop zit hij al in het tweede team van CVI/Utrecht. Tegen OSV’er Herman Grooten kon hij het niet bolwerken.

Na Utrecht… Heerhugowaard!

Oud-lid Gerrit van Oostrum schreef dit op 24 juni 2020 op de website van de plaatselijke schaakvereniging.

“Verderop in het boek [RO: Gerrit heft het over ‘Schaakvereniging Heerhugowaard – aanraken is zetten!’ door Piet Konijn] komt een persoon ter sprake die een begenadigd schaker was (is), maar slechts één jaar lid is geweest. In dat jaar werd hij wel meteen clubkampioen! Het gaat over Ruud Nobbe, en het seizoen 1985-1986. Hij kwam, zag, overwon en verdween weer. Het toeval wil dat ik deze Ruud Nobbe ook ken(de), hij was één van de betere schakers van HMC Den Bosch in de late jaren zeventig. Hij stond bekend om zijn voorliefde voor obscure gambieten, helemaal in de “koffiehuisstijl”. Die stijl bracht hem veel succes, ook in de KNSB! Zijn vader, Harry Nobbe, was de drijvende kracht achter de fusie tussen drie Bossche schaakverenigingen, die samen dus HMC Den Bosch vormden. Ruud is, ik denk nog voor 1980, vertrokken naar het westen van Nederland, daar zou HMC en met name René Olthof (bekend bij New in Chess) meer duidelijkheid over kunnen verschaffen. In Den Bosch is hij niet meer teruggezien, tenminste, niet voor zover ik weet.”

Einde citaat. Her en der kloppen wat details niet in dit stuk van Gerrit maar de grote lijn is helder. Mission accomplished.

Ruud is ook actief correspondentieschaker geweest en won zelfs de NBC-beker (BF 1981) met onder meer een puike overwinning op wijlen Willem Bor. De titel van zijn portretje in Schaakschakeringen van mei 1989 is veelzeggend: “Schaken staat onderaan op mijn lijstje”.

Tegenwoordig is Ruud Nobbe woonachtig te Den Haag.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>