Ecce Homo Ludens XLI: De Jeugd van Tegenwoordig


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

‘Watskeburt’ is wat je je kunt afvragen over afgelopen week. Watskeburt, watskeburt, watskeburt?

Yury Dokhoian overleden op 1 juli. Geboren 1964 en nu slachtoffer geworden van covid-19. Hij speelde in meerdere nationale kampioenschappen en won diverse internationale toernooien waaronder samen met Friso Nijboer de B-groep van het Hoogoventoernooi Wijk aan Zee 1989.

Zijn hoogste rating was 2580 in 1994. Kort daarna stopte hij als toernooispeler om deel uit te maken van Team Kasparov. Sindsdien hoofdcoach tijdens diens WK-matches maar ook toen Kasparov in Wijk aan Zee drie keer achter elkaar won in 1999, 2000 en 2001. Nadat die stopte in 2005 werd Dokhoian baas van het Russisch nationale vrouwenteam met o.a. de gezusters Kosintseva. Daarna nam hij tussen 2011 en 2015 het herenteam over. Hij was recentelijk coach van Russische talenten als Andrey Esipenko en tevoren ook van Sergey Karjakin.

Een wereldrecord sneuvelt
U kunt zich nog herinneren dat ik in Ecce XXXVII de deadline noemde van 5 september voor de Amerikaanse jongeling Abhimanyu Mishra om het 19 jaar oude record van Karjakin te breken?

Abhimanyu Mishra – de jongste grootmeester aller tijden (Foto van Justin N. Lane namens de USCF)

Even de situatie schetsen. Mishra deed vanaf 24 juni een nieuwe poging in Boedapest en begon met 5 uit 6, waardoor 2 uit 3 voldoende zou zijn. Toen tegenslag – een nul tegen de Slowaakse IGM Milan Pacher. Nu is 2 uit 2 nodig. In ronde 8 lukt het, dus moest het op 30 juni gebeuren.

Zijn tegenstander in de slotronde is Leon Luke Mendonca, de 67e grootmeester van India. Die is geboren in 2006 en kreeg zijn eigen titel afgelopen maand. In feite hoort hij dus op de 32e plaats te staan op mijn lijst met 14 jaar, 9 maanden en 17 dagen. Eerder dit jaar won hij nog de mei-editie van het Vezérképzö GM Mix toernooi met 8 uit 9, vóór Mishra. Deze indeling is desalniettemin een geschenk uit de hemel, want Mendonca is de enige die door zijn rating (de hoogste van alle deelnemers) een potentiële derde norm voor Mishra mogelijk maakt.

Het is volbracht – het wereldrecord verbroken met 66 dagen. De lat ligt voortaan op 12 jaar, 4 maanden en 25 dagen.

Titel na titel
Henk Mollema heeft hem afgelopen seizoen geleid door stap 2 en 3 en houdt de club via berichten op de website op de hoogte van de bijzondere verrichtingen van ons HMC-jeugdtalent Hrdya (spreek uit: Ridde) Dinanath.

Hrdya Dinanath – een indrukwekkende lijst van behaalde resultaten bij de jeugd

En daar is alle aanleiding toe gezien de volgende indrukwekkende opsomming:

24 april, Brabants Kampioenschap D categorie (t/m 12 jr): 2e plaats
25 april, Brabants Kampioenschap E categorie (t/m 10 jr): 1e plaats
8 mei, NK-E: 4e plaats
13 mei, NK-D: 12e plaats (maar wel met een respectabele score van 5,5 uit 9)
16 mei, NBSB pupillendag, G categorie: 1e plaats met 7 uit 7.

In juni kwamen daar twee klinkende nationale titels bij. Te beginnen op 12 juni, toen hij de finale schoolschaak individueel voor basisscholen (t/m groep 8) won in Groep 4 namens de L.W. Beekmanschool.

de basisschool van Hrdya

Hij won alle vijf partijen. Bij Tiago Omnes, eveneens van de LW Beekmanschool, gebeurde er iets vreemds in de eerste ronde. Hij was er wel, maar werd technisch niet ingedeeld. Helaas is het op het platform Tornelo niet mogelijk om dan alsnog ingedeeld te worden. Je kunt alleen afwachten tot je in de volgende ronde wel wordt ingedeeld. Dat gebeurde gelukkig en Tiago kon aan zijn inhaalrace beginnen. Hij kwam nog dichtbij en moest in de slotronde tegen zijn school- en clubgenoot Hrdya. Deze won, maar Tiago werd toch nog derde met 3 uit 4.

Hrdya (l) en Tiago (r) in actie op de clubavond van HMC

De week erna werd Hrdya Nederlands kampioen in de G-categorie (t/m 8 jaar) met een score van 7 uit 7! Het kampioenschap werd online gespeeld. Alle partijen van Hrdya zijn te vinden op de toernooisite. Ik heb ze hier in één bestand samengevoegd.

Ik heb de partij uit de vijfde ronde nader onder de loep genomen. De witspeler is een provinciegenoot uit Eindhoven, die uitkomt voor Best Moves en (deels) getraind wordt door Mischa Senders.

Mischa Senders tien jaar geleden in Amersfoort als topscorer bij de C’tjes in de JCC

Opvallend aan Roan Lenting is dat hij in zijn prille loopbaan nog nauwelijks ooit een daadwerkelijke toernooipartij heeft gespeeld aan een echt schaakbord. Alles online wat de klok slaat. Triest, maar op een bepaalde manier ook mooi – het is ook de kracht van ons schaakspel dat zoiets überhaupt kan.

rechts Sergey Zhigalko (Bilbao ECC 2014) – een grote fan van 8.Bf4

Er zijn verschillende dingen die opvallen als je de partijen van Hrdya naspeelt, maar wat mij verreweg het meeste imponeert is dat je hem nauwelijks op grote fouten kunt betrappen. Ik heb een paar dozijn partijen van hem bekeken en eigenlijk geen enkele blunder langs zien komen. Ja, van zijn tegenstanders die over het algemeen keurig en accuraat afgestraft worden. Van alle sterke jeugdspelers die HMC door de jaren opgeleid heeft doet zijn speelstijl mij het meest denken aan Paul Span. Meer dan 40 jaar ouder, maar hetzelfde klassieke, rechtlijnige spel. Hij blijft te allen tijde rustig en gebruikt zijn bedenktijd wijs. Geen poespas en ogen steeds gericht op de bal/bord. Misschien niet het meest attractief voor de toeschouwer maar van hoge kwaliteit en uiterst effectief.

Volgend seizoen gaat onze voorzitter zich inzetten als trainer van Hrdya. Ik kan niet wachten op de resultaten van de match Senders-Mollema via hun pupillen!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>