Ecce Homo Ludens XLII: Mijn opa


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

Voordat ik met deze rubriek begon was ik al aardig op de hoogte van de geschiedenis van HMC, maar wist ik van de oudere stadsgenoot HSV weinig meer dan wat Hans Scholten erover geschreven had in het groene jubileumboekje HMC 50. HSV was vanaf de oprichting in 1908 één van de leidende verenigingen in Brabant en speelde ook lange tijd op landelijk niveau waar BCSV, Hertogstad en Max Euwe, de voorgangers van HMC, een beetje spelevaarden op provinciaal niveau. Of is het spelevoeren? Probably not!

En schaken in Den Bosch in de 19e eeuw was voor mij helemaal een zwart gat. Ik had blz 4-17 van het betoog van Scholten nooit serieus bekeken. Nu zie ik daar allerlei aanknopingspunten. Zo was Mr. Frans Vermeulen volgens het Adresboekje van de stad ’s-Hertogenbosch uit 1871 voorzitter van Ströbeck, de naam van de Bossche schaakclub destijds.

Ad Vermeulen
Behalve prominenten als Van Hoof, Weisfelt, Mulder, Kallenbach vóór WO II en daarna Schimmel, Verweij de Winter, Versfeld en vader en zoon Voormans en Boelaars tref je natuurlijk allerlei namen aan van schaaktechnisch mindere goden. Vandaag de spotlight op Ad Vermeulen. Ik kom zijn naam voor het eerst tegen in de interne van HSV in 1968 en daarna in de massakamp HMC-HSV op 10 mei 1969. Daarover een andere keer meer. In 1971 doet hij mee aan het Kampioenschap van Den Bosch.

Tegen clubgenoot Leo Mooren was Vermeulen ook niet opgewassen. Ik heb negen notaties in één bestand verzameld en drie aardige partijen becommentarieerd.

Broer Peter: “Ik heb ook een paar partijen tegen Ad Vermeulen gespeeld. Hij was penningmeester van HSV.”

Peter Mooren, hier op de ALV van 2018, is al sinds augustus 2004 secretaris van HMC

Nooit opgeven
In het eerste Verolmeschaaktoernooi in Heusden waren liefst acht HMC’ers van de partij.

verslag in ‘HMC Nieuws’ 8e jaargang v.vi1973

Harrie Nobbe (hier Henk genoemd) heeft het over een ‘historische zet tegen een lid van stadgenoot HSV-Bastion’. Ik vermoed dat het Ad Vermeulen betreft.

Opgeven in een stelling die niet verloren is – een aardig thema voor een boek.

Mijn grote held Oleg Romanishin door de bocht. Hij heeft enorm vaak op Nederlandse bodem gespeeld (ik telde snel 27 toernooien tussen EK Jeugd in Groningen 1972/73 en Hoogeveen 2019) en ik heb hem veelvuldig gefotografeerd.

Oleg Romanishin speelde in de C-groep in Wijk aan Zee 2009 o.a. tegen Anish Giri

Ten onrechte opgeven is uitermate pijnlijk. Ian Rogers is dat boek aan het schrijven en hij vond de notatie van deze partij in de krochten van het Internet. Wat blijkt? Er stond in het echt nog een klein wit pionnetje op h2. Dat verandert het hele verhaal – Romanishin gaf helemaal niet ten onrechte op! Gelukkig maar.

Het post-HSV tijdperk
Na het opheffen van HSV Bastion in september 1976 – ze speelden toen in een sporthal in De Hambaken – kwamen er meerdere spelers over naar HMC. In het clubblad van oktober 1976 (10e jaargang) herken ik bij de mutaties ledenbestand in de lijst van 24 nieuwe leden (!!) naast Jacques Jansen, Rino Loman en Marcel van Raaij de HSV’ers Harrie van der Beuken,  Dick van Leeuwen, Leo en Peter Mooren, Nico van de Ven en Ton Vriens. In mijn herinnering stapten andere HSV’ers in navolging van Gijs Boelaars over naar De Kentering. Wiskundedocent Ad Vermeulen koos na een verhuizing naar Heesch echter voor OSV en heeft daar in de loop van meer dan 40 jaar in het tweede en derde team de degens gekruist met diverse HMC’ers. Ik heb er vijf opgespoord, maar er moeten er meer zijn.

  • Ad Vermeulen – Patricia de Wit ½-½ HMC 3 – OSV 2 ronde 1 op 19.9.1981

Harry Wolfs meldt in het clubblad van oktober 1981: “Patricia de Wit had met wit een sterke koningsaanval opgebouwd. Open f-lijn met D – T – T op f7 en f8 gericht. Het zette echter niet door, terwijl Patricia na zo’n 13 zetten heel goed stond, en de OSV’er Vermeulen (oud-HSV’er) niets kon ondernemen. Vermeulen kwam echter tot afruil – en het werd een (zeer verdienstelijke) remise voor onze 14-jarige meisjeskampioene 1980 van Noord-Brabant.” Een voorloper voor later…

  • Ad Vermeulen – Jos Peters 1-0 HMC 6 – OSV 2 ronde 1 op 8.10.1988

Robert Greuter meldt in het clubblad van september 1988: “Op bord 5 was een Dame-Indiër te zien. In het middenspel moest TL Jos afstand doen van een pion, en ontstond een eindspel met voor beiden een toren, en voor wit nog een dubbele f-pion. Helaas voor Jos slaagde wit erin de torens te ruilen, waarna door goed oppositiespel alleen nog opgeven restte.”

  • Bert van de Kamp – Ad Vermeulen 1-0 OSV 3 – HMC 6 ronde 5 op 22.2.1992

Ik op zoek naar nadere informatie over deze partij. En bingo. In het clubblad van maart 1992 heeft Marcel de Waal het over het geluk van het ‘vlaggetje’. Na zijn eigen overwinning kwam HMC 6 met 4-1 achter te staan. Geert van der Cruijsen zorgde voor 4-2 en toen dit: “Bert van de Kamp, die de laatste tijd zeer goed in vorm is, speelde met wit het klassieke damegambiet en nam daarbij het heft in handen. Zijn tegenstander kon zich alleen beperken tot een passieve verdediging. Dit kostte hem echter zo veel tijd dat tijdnood onontkoombaar was. In deze fase won Bert een pion, maar de stelling was technisch nog lang niet gewonnen. De klok deed echter het verdere werk en met nog 8 zetten te gaan viel de vlag.” Jos Peters zorgde daarna met behulp van de vlag voor het reddende punt. “4-4 en alweer een stunt voor HMC 6!”

De twee meest recente voorbeelden heb ik op foto vastgelegd.

  • Ad Vermeulen – Tony Werten HMC 6 – OSV 2 ronde 4 op 7.1.2012

Ad Vermeulen kijkt over schouder van tegenstander Tony Werten die geflankeerd wordt door zoon Sjoerd en Joppe Kroon

  • Ad Vermeulen – Robin de Rooij HMC 7 – OSV 3 ronde 7 op 6.4.2013

Ad Vermeulen tegen Robin de Rooij (met blauwe sweater)

Blijft de vraag: waarom Ad Vermeulen? Nou, hierom!

Dewi met oma en opa Ad in oktober 2020

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>