Ecce Homo Ludens XLV: Georges Mathot


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

Twee weken geleden eindigde ik Ecce XLIII met de woorden: “De alleroudste?” De vraag stellen is hem beantwoorden. Ozols-Apsenieks uit 1940 is niet het alleroudste voorbeeld met de Hort-Antoshin-variant dat ik ken.

Mathot en Gooris, twee namen die me niets zeiden. Dat gold niet voor Gerard Welling. “Vele jaren geleden kocht ik Le maître de l’attaque uit 1950, de autobiografie van Victor Soultanbéieff en daar stonden ook een paar correspondentie-partijen in tegen Mathot. Omdat Mathot een geheel eigen manier had om het Orthodox Damegambiet met zwart te spelen ben ik in de periode dat ik regelmatig de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag bezocht, wel eens enige tijd bezig geweest met het speuren in Belgische schaakbladen. In eerste instantie op zoek naar partijen van Mathot met zijn …Pe8 variant in het Damegambiet, in de hoop dat er nog meer interessants zou zijn.

Gerard doelde op deze partij.

Tot mijn verbazing staat de première van de Antoshin-variant gewoon in de Online Databank. Mijn bron was het gestencilde maandblad van de AJEC/BVBS.

De bewuste partij met commentaar in het Frans van de zwartspeler.

Die tweede partij stamt uit de AJEC-vierkamp 133 met als eindstand:
1. Soultanbéieff 5 (+4 =2); 2. Mathot (3); 3. Gooris (2½); 4. Defosse (1½)

Victor Soultanbéieff – Le maître de l’attaque

Georges Mathot woonde in de gemeente Roly in de Ardennen ten zuiden van Charleroi tussen Philippeville en Mariembourg (Couvin).

Aan het digitale archief van CREB, de koninklijke schaakclub in Brussel, ontleen ik heel wat informatie.

In 1937 begon het 4e kampioenschap correspondentieschaak van België. Mathot, ook een gekend problemist, won het met 8 uit 9, de eerste van in totaal vijf titels.

Het vijfde kampioenschap (Tournoi 203), begonnen op 9 september 1938 en met als deelnemers Mathot, Gooris, Janssens, Verbruggen, De Vleeschouder, Minnoye, Schittecatte, Van Hoorde, Van Sevenandt werd eveneens een buit voor Georges Mathot.

Claim to fame: Mathot komt voor in de beroemde verzameling van Tim Krabbé over de ultieme blunder The ultimate blunder (xs4all.nl) – opgeven in gewonnen stelling!

Aanleiding voor het correspondentietoernooi was de wereldtentoonstelling in 1958 in Brussel. 180 spelers uit 14 landen verdeeld over 29 groepen. Walter Baumgartner (geboren 1923) kwam bij zijn debuut op briefschaakgebied onder dankzegging aan Georges Mathot meteen als winnaar uit de bus. Nadien speelde hij nog in diverse toptoernooien zoals de Eberhardt Wilhelm Cup (1963-66) en het Blass Memorial 1987-91. Wat mij ook opviel: deelnames aan zowel het 75-jarig jubileumtoernooi van de Zwisterse bond (1965) als het 100-jarig jubileum (1989-1992) en als zwanenzang het 16e Zwitsers Kampioenschap in 1997. Hij heeft remises tegen Vladas Mikenas en Igor Bondarevsky op zijn naam staan.

Als bordschaker speelde hij in de B-groep van het Zwitsers Kampioenschap in Luzern 1950. Later tref ik hem aan namens Zwitserland op de Olympiade in Havana 1966. Na zijn pensionering is hij direct vanaf het debuut in Bad Wörishofen 1991 enthousiast deelnemer aan de eerste zeven edities van het WK voor senioren en daarna nog een keer in 2003. Ook duikt hij regelmatig op in andere seniorentoernooien Bericht Ascona (schach.ch)

Baumgartner-Vollmer (Ascona 2004)

De laatste bordschaakpartijen die ik vond stammen uit 2007. Zou hij nog leven?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>