Ecce Homo Ludens XLVI: Groeten uit Dubna


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

Gelukkig krijg ik op mijn rubriek steeds meer reacties van binnen én buiten HMC. Zo schreef ik in Ecce XXX: “U kunt zich voorstellen dat er flink wat sterke spelers zo’n buitenkans niet aan zich voorbij lieten gaan. Zo dolf Hoan Liong Tan, later in Den Haag 1961 winnaar van het Nederlands Kampioenschap, bij de aftrap in Amsterdam het onderspit.”

Dankzij een bericht van Evert-Jan Straat heb ik die partij inmiddels boven water.

“Botwinnik schonk bijzondere aandacht aan de 20-jarige snelschaakkampioen van Amsterdam H.L.Tan, die met W.Ooiman van Het Zwarte Veulen de eer deelde dat hun partijen op een demonstratiebord werden bijgehouden, iets nieuws bij simultaantjes.” Aldus Evert Straat (sr).

Helmond

Eerder, in Ecce IX richtte ik de spotlight op Nedzar Beganovic. Ik wist dat hij begin 1972 naar Nederland was gekomen voor een opleiding tot kinderarts. Hij werd opgeleid door dr.P.J.H.Wijers in Helmond en prof.dr.G.A.de Jonge in Eindhoven. Wat ik niet wist: voordat hij lid werd van HMC was Beganovic niet alleen lid van HSC, maar zelfs tweevoudig clubkampioen. Aldus de jubileumuitgave HSC 60 jaar (Helmond 1987). Sterker nog: in 1973 won hij ook het districtskampioenschap van Helmond! Zijn er in Helmond geen partijen van hem bewaard gebleven?

Baumgartner

Aansluitend op Ecce XLV van vorige week leverde een beetje grasduinen in de digitale editie van de Schweizerische Schachzeitung uitslagen op in Zwitserse seniorentoernooien van Walter Baumgartner in 2018. Maar geen overlijdensbericht, dus de kans is nog steeds aanwezig dat hij leeft – 98 zou hij nu zijn. In het naslagwerk van De Felice met toernooitabellen vond ik in de editie 1947-1950 dat hij in 1947 als student de degens gekruist heeft met Constant Orbaan, op 5 juni in Utrecht (verlies) en op 6 juni in Leiden (remise). Deze verwijzing had ik nooit opgespoord via de digitale zoekmachine want het Tijdschrift noemt hem abusievelijk Baumgarten.

Tijdschrift jrg 55 19470701 (1)

Tijdschrift jrg 55 19470701 (2)

Ik vond tot 1961 nog 9 andere verwijzingen, o.a. 3x naar het Winterturnier van Zürich (1956/57, 57/58 en 58/59) en 3x naar het Zwitsers Kampioenschap: Bern 1948 (Hauptturnier), Lausanne 1957 en Biel 1959 waar hij gedeeld eerste werd met 8 uit 11. Onderlinge partij gewonnen, maar de titel ging toch naar Paulin Lob.

Yury Semenovich Gusev

De meeste reacties kreeg ik echter op de zevende foto in Ecce XLIII

gusev dubna 1979

Arthur van de Oudeweetering meldde als eerste niet alleen dat de ‘vierde’ persoon op de foto (naast Sveshnikov en Igor Zaitsev) de Tsjechische grootmeester Jan Plachetka is, maar gaf ook zijn bron: https://chesspro.ru/_events/2010/sveshnikov.html . De zittende speler is dus helemaal niet Antoshin, maar Yury Gusev.

Gusev, Yury (Moskou)

Gusev? Gusev? Daar zijn er veel van in de Russische schaakwereld.

Gusev, Yury (Sayansk)

Dit is bijvoorbeeld Yury M. Gusev. In januari 2019 was hij nog wedstrijdleider bij het kampioenschap van Sayansk, de stad waar hij zo vaak kampioen van was.

Maar Yury is inderdaad de man van het iconische dame-offer tegen E.Auerbach.

Jazeker!

Gusev-Auerbakh 1946 (cn8405)

Yury S. Gusev, geboren 25.9.1921, is volgens een bericht van (op?) 19.3.2018 overleden. Hij nam in december 1967 deel aan het 35e Kampioenschap van de Sovjetunie. Dat toernooi in Kharkov stond in het teken van de 50e verjaardag van de Oktoberrevolutie en was een eenmalig experiment met 130 spelers en 13 ronden zwitsers. Tal en Polugaevsky wonnen met 10 punten en onze held haalde plus 1, een halfje achter ene Genna Sosonko.

Gusev was radioloog van beroep en onderscheiden oorlogsheld, geen schaakprofessional. Maar hij heeft menig grootmeester de stuipen op het lijf gejaagd en was ook als snelschaker gevreesd. Wat karakteristieke voorbeelden:

Dubna 1979

Arthur meldde overigens ook dat de foto (dus) niet genomen was tijdens het Chigorin Memorial in november 1979 maar negen maanden eerder in Dubna, ten noorden van Moskou, bij een internationale grootmeestertoernooi. Een van die sterke Russische evenementen die niet compleet ingevoerd zijn in de databank. Ik heb inmiddels 33 (van de 120) partijen verzameld. Hier een kleine selectie:

De volgende partij wordt ook aan dit toernooi toegerekend, maar ten onrechte.

Groeten van de deelnemers aan Dubna 1979!

Geen Gufeld te bekennen!

1 comment to Ecce Homo Ludens XLVI: Groeten uit Dubna

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>