Ecce Homo Ludens XLVII: Het gloriejaar van Geert


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

Deze week acteert ons lid Geert van der Stricht van 14 t/m 22 augustus in Brugge voor de 17e keer in de (hoogste) Expertengroep van het Belgisch Kampioenschap.

Geert na de partij laconiek: “Ik stond beter, maar niet gewonnen.”
Na drie ronden stond er een grappige tussenstand op het scorebord. Bovenaan regerend kampioen Daniel Dardha met 3 punten, vervolgens zes spelers met anderhalf punt en dan 3 spelers met 1 punt. Later meer daarover in ECCE.
Bij wijze van opwarmertje deed Geert vorige week mee aan het Open Tornooi van Van Pion Tot Dame, de schaakclub in Geraardsbergen. Hij won daar al editie 16 in 2000 en 25 in 2009. Nu was hij ook hard op weg naar toernooiwinst. In de slotronde kruiste Herman Grooten zijn weg.

Geert van der Stricht – groot expert met wit van de Hübner-variant

Gentse Feesten
Lid van Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez vanaf het vroege begin. Waar Geert zelf het meest trots op is: zijn deelnames aan het Gent Open in zijn geliefde woonplaats. Vanaf de 17e editie in 1994 heeft hij naar eigen zeggen met uitzondering van 2015 en 2018 ieder jaar meegedaan tijdens de Gentse Feesten. Hij heeft er dus 24 edities op zitten en gewonnen in 2008!

Nicolai Vesterbaek Pedersen – gedeeld winnaar Gent 2004

Wat ik als een van de absolute hoogtepunten van Geert beschouw. Hij is in 2003 in Eupen voor het eerst Belgisch kampioen geworden en maakt na 13 seizoenen de overstap van Het Witte Paard (Sas van Gent) naar HMC. Een oefenmatch voor aanvang van het seizoen met acht rapidpartijen tegen onze nieuwe kopman Daniel Fridman.

Geert voor het eerst in actie in Hintham (foto: Leon Muijs)

Hij bezet het eerste bord van België op het EK voor Landenteams in Plovdiv. Zevende ronde: België-Zwitserland. Geert mag tegen de sterkste speler uit zijn carrière, misschien niet in ratingcijfers, maar zeker in statuur en reputatie.

Een anti-climax van gigantische proporties.
Geert heeft in zijn lange loopbaan echter wel degelijk echte topspelers geklopt. Dit zijn, met wit en met zwart, de verliezers met de hoogste rating.

Rafael Vaganian – Fügen ECC 2006

Mikhail Gurevich – zes maal winnaar Gent Open

Geert was in die periode 4x lid van het Belgische Olympiade-team (2000-02-04-06), speelde 1x op het EK in Antalya 2004 en 2x op het EK Teams (2003 en 2005).

Geert heeft het naar zijn zin op het EK in Antalya 2004

Geerts favo opening
In Arnhem 1990/91 vertegenwoordigde hij zijn land op het EK Jeugd. Zijn jeugdschaakcarrière (Geert is geboren in 1972) begon echter dichter bij huis, bij het ECI toernooi in Eeklo (1987) bij de kadetten en bij de junioren in Eeklo/Brugge (1989) en Sas van Gent (1990).

Over Geerts favo opening in de partij Justnes-Van der Stricht valt nog wel iets meer te melden.

De grote vraag is nu: wie speelde 9…Qb6 als eerste – de Deen Fedder (bord 3) of de Noor Heim (bord 4)? Is dat bekend? In ieder geval scoorde Denemarken in deze partijen 2-0 en ze wonnen niet alleen de match tegen Noorwegen 1,5-4,5, maar met Bent Larsen aan bord 1 zelfs het toernooi.

Naast vele internationale gesloten toernooien in zijn eigen land nam hij 2x deel aan het Aeroflot Open en konden we hem in ons kikkerlandje o.a. bewonderen in Haarlem, Hoogeveen, Roosendaal, Vlissingen en 2x bij een HMC Calder Cup in De Biechten. De rapid match tegen Daniel Fridman werd reeds gememoreerd en in 2014 kwam er een heuse grootmeestertienkamp bij.

Er is natuurlijk maar één manier om mijn hommage aan Geert van der Stricht af te sluiten.

Hoog geëerd publiek (foto: Harald Einarsen)

De notatie van de volgende partij kwam ik laatst op zolder letterlijk tegen in een oude schoenendoos. Hij stamt uit het begin van 2003, het gloriejaar van Geert.

P.S. Arthur van de Oudeweetering wees mij erop dat Suetin-Gufeld, de slotpartij in ECCE XLVI, “een doublure is van Suetin-Lukacs, Dubna 1979 – invoerfoutje van iemand in de Online Databank denk ik.” Waarvan acte!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>