Ecce Homo Ludens L: Gouden Jubileum


Legendarische HMC-partijen, schaakcuriosa, openingsfeitjes en nog veel meer komen aan bod in deze wekelijkse rubriek van René Olthof.
Onze wandelende encyclopedie heeft in zijn computer een hele schatkist aan schaakmateriaal verzameld, die hij nu graag met de lezer van de HMC-website wil delen onder de naam Ecce Homo Ludens. René werkt ook bij New In Chess waardoor hij de toptoernooien op de voet volgt en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op openingsgebied.
Zie hier de Spelende Mens, op iedere woensdag om 19.00 uur.

Er is slechts één onderwerp geschikt voor de 50e editie van ECCE – het Gouden Jubileum van HMC Den Bosch in 1987. De jubileumcommissie onder leiding van voorzitter Frans van Vugt had kosten noch moeite gespaard om er een onvergetelijke gebeurtenis van te maken. En het moet gezegd, het programma om te vieren dat op donderdag 25 november 1937 BCSV werd opgericht, de oudste voorloper van HMC, was werkelijk indrukwekkend.

Jeugdtoernooi
De activiteiten werden op zaterdag 16 mei 1987 ingeluid met een jubileumjeugdtoernooi (ook toen al!) dat gesponsord werd door De Blauwe Lotus, de Chinees op Orthen, destijds ons stamrestaurant. Er deden 80 kinderen mee uit heel Brabant, al klaagde organisator Rien de Wit wel dat er te weinig eigen leden hadden ingeschreven. In de hoogste groep t/m 16 jaar was de delegatie uit Oosterhout oppermachtig met Michael Smits (4,5 uit 5) en Henk-Jan Janssen (4). Onze crack Heino Stippel werd 3e en talent Sjoerd Blom, ook uit Oosterhout, vierde. De zege t/m 13 jaar ging naar Ivar Costenoble (Oisterwijk) en in de jongste categorie t/m 10 jaar haalde Paul Span uit met 9 uit 9. 

Snelschaaktoernooi
Een maand later op 13 juni werd het jubileumsnelschaaktoernooi gehouden met Rob van Meurs aan het hoofd van het organisatiecomité. Het toernooi werd gedeeltelijk gesponsord door de NBSB in het kader van zijn 60 jarig jubileum en als opening van het NBSB-Grand Prix seizoen 1987/88. Er waren 67 deelnemers in het restaurant Brabantbad aan de Grobbendoncklaan 6 komen opdagen. De openingszet werd verricht door Piet van Berge, 42 jaar de secretaris van BCSV wat later Hertogstad ging heten. Na 3 voorrondes volgens het Amsterdammer systeem werden 7 finaletienkampen geformeerd. De A-groep met de bijbehorende geldprijs van 400 gulden (plus luxe telefoontoestel van de sponsor, volgens PTT’er Ben Span een T-65) werd een prooi voor Bas van Gaalen uit Utrecht, die in 1985 al de eerste HMC-schaaknacht op zijn naam had geschreven. Bas haalde 7,5 punt, eentje meer dan favoriet Erik Knoppert en Piet van der Weide. Erik moest afhaken doordat Ad Kleijberg hem een vol punt afsnoepte. César Becx (Tilburg) was de beste NBSB’er met 6 punten. Daarna Arnold van ’t Hof (Dordrecht) met 5 en Raymond de Rooij legde met 4,5 punt beslag op de bokaal voor beste HMC‘er, die Van Berge gedoneerd had. Ad Kleijberg en de gebroeders Wim en Henk van Oostrum scoorden 3 punten en de grote verrassing Peter Rijkers had al zijn kruit verschoten in de voorronde en sloot de rij met 0 punten. De 15-jarige Limburger Gaston Dörenberg won de B-groep en kreeg bij wijze van aanmoediging een kwartaalabonnement op Schaaknieuws. De andere groepen werden gewonnen door resp. Tom Bus, Wilbert Kocken, Hans Quint, Ad van de Laar en Theo Hovers.

Analyse Etmans-Van Gaalen tijdens het CAPGEMINI thematoernooi in Utrecht 1986 (bron: toernooiboek)

Bas van Gaalen overleed trouwens in mei 1998 op 35 jarige leeftijd, slachtoffer van een tragisch auto-ongeluk.

Meisjestoernooi
Na 1980-81-82-83-84-85 werd van 16 t/m 21 augustus in het Sint-Janslyceum aan het Sweelinckplein in Den Bosch het 7e en laatste HMC-meisjestoernooi verspeeld. Een tiental speelsters namen het op tegen 10 HMC’ers met als einduitslag 30,5-29,5. Winst voor de meisjes, die in Patricia de Wit (1882) de toernooitopscorer in huis hadden met 5 uit 6. Na haar volgden 2. Anne-Marie Benschop (1894) 4,5; 3. Misjelle Donker (1719) 4; 4. Peggy Jansen (1892) 3,5; 5. 5. Dorien van Hall (1386*), Renate Limbach (1689) 3; 7.Petra Egbers (1787) 2,5; 8. Heleen Hollenberg (1781*) 2; 9. Margreet Karssemeijer (-), Marleen van Amerongen (-) 1,5.
De HMC’ers van dienst waren 1. Ad Kleijberg (2002), Pierre van Hiele (1969) 4,5; 3. Harold van der Heijden (1811), Tom Draisma (1836), Michiel Luijpen (1997) 3,5; 6. Jan Spoorenberg (1728); 7. Eric Röhner (1569*), Hans Quint (1911), Wim van Oostrum (1847) 2; 8. Piet Baudoin (1692) 1.

Oploswedstrijd
Eveneens in augustus waren er in etalages in de Bossche binnenstad (demonstratie)borden te zien met schaakstellingen die opgelost konden worden. Meer dan tien winkeliers verleenden hun medewerking.

Schaaknacht
Frans van Vugt en Rob van Meurs tekenden voor de organisatie van de tweede HMC schaaknacht op 31 oktober – 1 november, opnieuw in Restaurant Brabantbad. In HMC Den Bosch Nieuws valt er niets over te lezen, maar ik vond dit bericht in Schaaknieuws 58 (7xi1987): “Manuel Bosboom uit Zaandam is winnaar geworden van de Primafoon Schaaknacht, georganiseerd door HMC Den Bosch. De eerste bordspeler van Amstelveen bleef IM Frans Cuijpers (Utrecht) een halfje voor in de finale tienkamp. Van doorslaggevende betekenis was de nederlaag van Cuijpers tegen Bas van Gaalen, de winnaar van de vorige Bossche Schaaknacht. Verrassende derde werd Schreuder uit Amsterdam, die aansluitend ook aan het NK Backgammon deelnam, dat in hetzelfde gebouw werd gehouden. Opmerkelijk was de aanwezigheid onder de ruim 80 deelnemers van nationaal meisjeskampioene tot 16 Marleen van Amerongen uit het Brabantse Reek. Beste speler van de organiserende vereniging HMC werd Frits Obers met een score van vijftig procent in de B-finale.
A: 1. M.Bosboom 8; 2. F.Cuijpers 7,5; 3. R.Schreuder 7; 4. M.Klarenbeek, B.van Gaalen 4,5; 6. W.Hendriks, v.d.Linden 3,5; 8. T.v.d.Berkmortel 3; 9. V.Delsink 2; 10. M.de Waard 1,5.”
Ik heb geen (complete) deelnemerslijst, maar gelukkig wel een zestal foto’s.

Meisjeskampioene Patricia de Wit was ook present op de schaaknacht, hier in actie tegen ene René Olthof. Rechts aan bord 2 R.Schreuder en aan bord 3 Frans Wolferink. De toeschouwer lijkt Fré Hoogendoorn

Jos Sutmuller met zwart aan bord 1. Bord 2 is Hommeles-Van Gaalen; toeschouwer Frans Cuijpers

Aan bord 1 Bart Piet Mulder-Marleen van Amerongen; bord 2 Wilbert Schreurs-Manuel Bosboom (de winnaar) en bord 3 met zwart Rino Loman

De grote dag
Op de receptie op zaterdag 28 november 1987 in ons toenmalige clublokaal De Wederkomstkerk aan de Rijnstraat en aansluitend diner en feestavond in Restaurant Brabantbad kom ik ongetwijfeld later nog wel eens terug.
De uitreiking van de Schoonheidsprijs van de Halve Eeuw, georganiseerd door Pierre van Hiele en gewonnen door Tom Verhoeven, is op beeld vastgelegd in Ecce XXIII en kwam reeds aan bod in Ecce I.
Hoogtepunt was de Gouden Erespeld, die Piet van Berge opgespeld kreeg door KNSB-bestuurslid Van Gunst.Groepsfoto’s
Niets mooiers dan een groepsfoto om een evenement of gebeurtenis te markeren. De feestcommissie had ook aan dit element gedacht en zo stonden op vrijdag 27 november 1987, de laatste ronde van de 1e periode intern, onze leden te trappelen om te poseren. Op de ledenlijst van 1 september staan er zo’n 150.
Zoals het hoort eerst de jeugd.

Achterste rij: Rien de Wit, Rob Keller, Frans van Vugt, Harold van der Heijden, Frits Obers, Mark van Beurden, Gert de Rooij, Raymond de Rooij, Marcel de Waal, Hoi-leung Chiu, NN, Peter Boll, Tom Verhoeven en daaronder Ben Span
Ik kan zelf slechts drie jeugdleden zittend op de voorste rij thuisbrengen: 3e van links Heino Stippel, 5e van rechts Paul Span en 4e van rechts Martijn van de Pol.
Ben Span komt anno 2021 een stuk verder:
Achterste rij (staand): 3e van links (onder Frans van Vugt) een van de zusjes Geuze Bulthuis; 7e van links met bril tussen Frits en Mark is Bob van Eekelen; 3e van rechts Duncan Pieters; daarnaast Wouter van de Wildenberg.
Middelste rij (staand): 3e van links Yuen-Chong Mok; 5e van rechts Maarten van de Burg (rode trui), daarnaast Arend-Jan van Meerwijk, Guy Henckens en Joost van Eekelen (met bril).
Voorste rij (zittend): 2e van links Frank Pieters, dan Heino Stippel en Peter Drent; 7e van rechts Ad Mulders en zijn zusje Linda, dan Paul en Martijn en daarnaast Rurik van Opstal (blauw-zwart gestreepte trui).
Onduidelijk is wat Rurik en Guy op deze foto doen – ze waren toen lid van Vughtse Toren. Frank en Duncan Pieters waren buurjongens van de familie Span toen ze op de Reit woonden en de oorzaak dat Paul in 1986 lid werd van HMC, een omslagpunt in de geschiedenis van onze jeugdafdeling.
De (ontbrekende) namen van de jeugdleden van HMC gebaseerd op de tussenstand van de interne competitie eind november 1987 luiden:
(groep 1) Erik Drent, Hans-Jürgen Klerks, Pieter-Bas Smit, Hans Tolboom.
(groep 2) John de Groot, J. Veltman, Bas Steeloper, Ted van Meurs, M.Hoekstra, A. van der Wouden, Bas Kniknie, Ramish Martha, Nahum van Putten, Marieke Verberne, Justus Boomer, V. van der Wouden, Nathalie Doedée, Tamara Doedée, Santje Geuze Bulthuis, Inge Briedée, Marleen Steeloper, Wendy Verberne, Ruth Geuze Bulthuis, Floortje Geuze Bulthuis, Anne Geert Boomer, Jord Ditters.
Herkent U nog iemand uit deze lijst op de jeugdfoto?


Met een vooruitziende blik heeft Harold van der Heijden jaren later een poging ondernomen om de namen op deze foto vast te leggen. Hij kwam tot dit resultaat:


Bovenste rij (staand): 1 Rino Loman, 2 Ab Deisz, 3 Ad van de Laar, 4 E Roebroeck, 5 Rob Eijkman, 6 Raymond de Rooij, 7 Gert de Rooij, 8 René van de Bosch, 9 Maurice de Koning.
2e rij (staand): 10 Jouke Vis, 11 Peter Mooren, 12 Piet Baudoin, 13 Harold van der Heijden, 14 Werner Möller, 15 Ad Kleijberg, 16 Wim van de Vooren, 17 Cor Aerts, 18 Nel Arts, 19 ?, 20 Henri Heesbeen, 21 Robert Greuter, 22 ?, 23 Wim van Oostrum, 24 Hans Quint, 25 Piet Hein Baudoin, 26 ?, 27 Frits Obers, 28 Marc Vernooij, 29 Mari van Ooijen.
3e rij (staand): 30 G Tolboom, 31 Harmen van de Werken, 32 Peter Rijkers, 33 Peter Harks sr, 34 Peter van Raaij, 35 Eric Merx, 36 Peter Ekels, 37 Lex de Bock, 38 Hans van Goch, 39 Tom Verhoeven, 40 Ton Flierman, 41 Jos Peters, 42 Henk van Oostrum, 43 Mark van Beurden, 44 Jeroen van den Bersselaar, 45 Cees van Zelst, 46 Wilbert Kocken, 47 Ben Span, 48 ?, 49 Piet Boerstra.
4e rij (zittend): 50 Jan Voormans, 51 Wim Leenders, 52 Jan van de Heuvel, 53 Jo van Overdijk, 54 Ad Driessen, 55 Piet van Berge, 56 Cees Nuijten, 57 Pierre van Hiele, 58 Rob Keller, 59 Frans van Vugt, 60 René Olthof, 61 Rob van Meurs, 62 Peter Boll, 63 Rien de Wit, 64 Henk Kevenaar, 65 Hans Scholten, 66 Martien Craane, 67 Hoi-leung Chiu, 68 Marcel de Waal.
De uitslagen van de interne competitie zijn bewaard gebleven en de volgende 8 personen hebben die avond een partij gespeeld, maar staan niet vermeld op Harolds lijst. Zij komen dus als eerste in aanmerking voor de 4 ontbrekende namen (nrs 19, 22, 26 en 48): Richard Korthals (groep 2), Leo Bunck, E.Philippus, Jacques Janssen (groep 3) en R.Verhagen, P.Doppen, A.Smits en D. van Venetië (groep 4).
Nummer 48 lijkt sterk op Tom Draisma. Nog andere suggesties?

Retrogade


Voor HMC-leden gaf maker Ab Deisz het jubileum kerst probleem in het clubblad van januari 1988: “Stuur een willekeurige zettenreeks (wel de schaakregels in acht nemen!) in, te beginnen vanuit de beginstelling (wit begint), welke het minst aantal zetten vergt, en leidt tot de stelling ‘50’, waarin wit aan zet moet zijn.

P.S. Errata
In de vorige rubriek schreef ik: “Dardha prolongeerde niet alleen zijn titel, maar behaalde ook zijn 3e en laatste IGM-norm.” Dat laatste blijkt onjuist, zoals de Belgische schaakbond KBSB meldt. “Proficiat aan Daniel voor het behalen van zijn derde GM-norm. Deze norm, net als de twee vorige, heeft hij behaald in een toernooi waar er telkens twee rondes per dag waren. Voor een GM-titel moet er echter ook een norm zijn waar niet elke dag twee rondes gespeeld worden (art. 1.13a van de FIDE-titelreglementen). Helaas kan Daniel hierom nog niet de GM-titel aanvragen.”

2 comments to Ecce Homo Ludens L: Gouden Jubileum

 • Franck Steenbekkers

  Welk jubileum werd gevierd bij de keizer in Rosmalen?

 • Gérard van Elsen

  Geachte mevrouw, meneer,

  Ik zag op een foto dat Rino Loman, een oud collega van mij bij Sperry Univac, bij u op de club gespeeld heeft.
  Er is begin volgend jaar een reünie van Sperry. We hebben zijn e-mail niet meer. Zou is dit bericht aan hem kunnen doorsturen?

  Bedankt voor de moeite, Gérard van Elsen

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>